SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı Çekirdeği İhracatı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'dan geçen yıl 11 bin 500 ton tatlı kayısı çekirdeği ihracatı yapılarak, bunun karşılığında 12.5 milyon dolar gelir elde edildiği bildirildi. Acı kayısı çekirdeğindeyse Çin'in pazara girmesi nedeniyle ihracatın yüzde 50 oranın azaldığı ifade edildi.

İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kayısı Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bayram Murat Asma, yaptığı açıklamada yıllık 25-40 bin ton arasında kayısı çekirdeği üretildiğinin tahmin edildiğini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Asma, kayısı çekirdeği ihracatıyla ilgili olarak verdiği bilgide, "Kayısı tohumu yurt içinde büyük çoğunlukla çerez olarak tüketildiği gibi yurt dışına ihraç edilmektedir. Yıllık 2.5-3 bin ton olan acı kayısı çekirdeği ihracatı Çin'in pazara girmesi ve Türkiye ile rekabet etmesi nedeniyle önemli miktarda azalarak bin tonun altına inmiştir" dedi.

Acı kayısı çekirdeği ihracatında önemli oranda meydana gelen düşüşe karşılık tatlı kayısı tohumu ihracatının ise sürekli artış gösterdiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Bayram Murat Asma, "Sert çekirdekleri kırıldıktan sonra dış kabuğu soyulan kayısı tohumları başta İtalya olmak üzere Almanya, ABD ve Fransa'ya ihraç edilmektedir. 2005 yılı verilerine göre Türkiye'nin 11 bin 500 ton soyulmuş kayısı tohumu ihracatından 12.5 milyon dolar döviz elde edilmiştir" şeklinde bilgi verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız