SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı da Vuruldu!..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da geçen hafta bazı bölgelerde kayısı tomurcuklarını ve çağalasını don yakarken, önceki geceki don'un yine kayısılara zarar verdiği bildirildi. İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırmaları ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr. Bayram Murat Asma da, ilk don dalgasında, üniversitedeki koleksiyon bahçesinde saptanan durumla ilgili bilgi verdi.

İL GENELİNDE YÜZDE 60
Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, yaptığı yazılı açıklamada, en soğuk gecenin geçtiğimiz Salı'yı Çarşamba'ya bağlayan gece yaşandığını bildirdi.

Soğuk gecelerin sonunda Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin ilk tesbitleri ile tahmini don zararı açıklandı.

Güldal, il genelinde yüzde 50 ile 60 oranında don zararı meydana geldiğini belirtip, don zararının en çok yüzde 90 seviyesinde Doğanyol ve Yazıhan ilçelerinde tahmin edilidiğini, en az zararın ise yüzde 10 ile Pütürge ilçesinde olduğunu vurguladı.

Ahmet Güldal, ilçelere göre don tahmin zarar yüzdesini şöyle açıkladı:

Doğanşehir yüzde 60, Kale yüzde 40-50, Yeşilyurt yüzde 50, Arguvan yüzde 60, Darende yüzde 70, Akçadağ yüzde 40, Doğanyol yüzde 90, Battalgazi yüzde 50, Hekimhan 20, Kuluncak 30, Yazıhan yüzde 90, Pütürge yüzde 10, Arapgir yüzde 30, il geneli ortalaması yüzde 60 ."

ASMA'NIN AÇIKLAMASI..
Bu arada, İnönü Üniversitesi öğretim üyelerinden ve Üniversitenin Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Yrd.Doç.Dr. Bayram Murat Asma, üniversitenin bahçesinde 10 gün önce meydana gelen don olayı ile ilgili saptamalarını da şöyle açıkladı:

"14/15 Nisan 2007’de meydana gelen don olayı kayısı ağaçlarına farklı ilçeler farklı oranlarda zarar verdi. Üniversitedeki kayısı koleksiyon bahçesindeki kayısı ağaçlarımız o gece dağdan esen soğuk rüzgardan çok önemli oranda (%95-98 civarında) zarar gördü. Malatya genelinde meydana gelen don olayının etkisini önümüzdeki günlerde daha net görebileceğiz.

Çünkü Malatya ve çevresinde kayısılar henüz kürkünden tam olarak çıkmış değil. Yani zararın boyutunu şu anda net olarak görmek mümkün değil. Önümüzdeki 10-15 günde kürkünden çıkamayan küçük meyveler dökülmeye başlayınca don zararı biraz daha netleşmeye başlayacak.

Ayrıca son haftada meydana gelen sıcaklık dalgalanmalarının neden olduğu üşümeye bağlı olarak meyve dökümleri artabilir. Nitekim benzer durum 1999 yılının Nisan ayında meydana gelmiş, sıcaklığın ani düşüp yükselmesi meyve çok şiddetli meyve dökümlerine neden olmuştu."

FOTOĞRAF: İnönü Üniversitesi koleksiyon bahçesinde dondan etkilenen kayısı ağacı..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız