SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Kayısı Enstitüsü Kurulmalı..''

A- A+ PAYLAŞ

Fransa'nın Monplyo Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Ziya Günata (soldan ikinci), memleketi Malatya'ya "40 yıl sonra" kayısı için geldi. Gıda Mühendisliği dalında çalışan ve meyvelerdeki aroma üzerine özel çalışmaları bulunan Prof.Dr. Günata'ya göre, en önemli eksik bir Kayısı Enstitüsü'nün olmaması.. "Böyle bir ürün Fransa'da olsa başka olurdu.." diyen Günata, bir kayısı müzesi kurulmasını da önerdi.

40 YILDIR GELMEMİŞ..
Kayısı ile ilgili araştırmalar yapmak üzere Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden bir grup öğretim üyesiyle birlikte Malatya'ya gelen ve Yrd.Doç.Dr. Bayram Murat Asma'nın davetiyle, İnönü Üniversitesi'ndeki kayısı ve Malatya'ya has meyve türü ağaçların yer aldığı bahçede de inceleme yapan Monplyo Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Günata ile TV Malatya Haber Müdürü Rıfat Gökçe konuştu.

Malatya'ya 40 yıldır gelmediğini belirten Günata, posta memuru olan babası Hamza Günata'nın Yeşilyurt'un Bostanbaşı (Barguzu) Kasabası'ndan olduğunu, kendisinin babasının memuriyeti nedeniyle bulundukları Akçadağ'da dünyaya geldiğini söyledi.

1975 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ni bitirdiğini, 1980 yılına kadar aynı fakültede asistan olarak görev yaptığını belirten Günata, "Daha sonra Fransız hükümetinin bursu ile Fransa'ya gittim. Ülkenin güneyinde Monplyo Üniversitesi'nde çalışmalara başladım. 2000 yılında Profeösörlüğü yükseldim ve çalışmalarım gıda mühendisliği dalında özellikle de meyvelerde “ aroma “ üzerine sürüyor “ dedi.

KAYISI ENSTİTÜSÜ VE MÜZESİ OLMALI..
Prof. GÜNATA, "Kayısı için ne düşünüyorsunuz, ne olmalı, neleri tesbit ettiniz?" sorusu üzerine , “ Tabii iki günlük tesbit ile birşeyler söylemek çok zor.Ama görebildiğim kadarıyla, büyük sayıda kayısı ağacı var.Çok sayıda insan bu ürün ile geçimini sağlıyor.Dolayısı ile üretimin ilk evresinden başlayarak sorunları ele almak lazım.Yetiştirirken ortaya çıkabilecek hastalıklarla anında müdhale şart. Tabii pazarlama sıkıntısı giderilmeli. Bence en önemli konu bir enstitü kurulmalı.Tüm sorunlar bu enstitü bünyesinde halledilmeli. Bu arada yine ben bir müze düşündüm. Kayısı müzesi olarak adlandırılabilir. Fransa'da üzüm üzerine çok var. Baştan sona kayısı tanıtımı yapılan tüm evrelerini ortaya koyan bir müze mutlaka olmalı.” yanıtını verdi.

FRANSA'DA OLSA BAŞKA OLURDU...
“Böyle bir ürün Fransa'da olsa başka olurdu “ diyen Prof. Günata'ya, Fransa'nın tarımsal ürünlerini "marka" haline getirmedeki başarısının sorulması üzerine de “ Fransa'da bu şöyle yapılıyor: Bir enstitü var. Bu enstitü içerisinde ticaret yapanla bilim adamı bir araya geliyor. Mesela bir sorun yaşanıyorsa o yıl doktora tezi yapan öğretim üyelerine bu konu görev olarak verilir.H em doktora yapılıp ortaya bilimsel bir ürün çıkar hemde sorun için alternatif öneriler bulunur.” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız