SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kayısı Fiyatı İstikrara Kavuşmalı.."

A- A+ PAYLAŞ

Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Ortak Yönetim Kurulu toplantısı Malatya'da yapıldı. Toplantıda kuru kayısı ihracatında yaşanan sıkıntılar dile getirilirken, kayısıya karşı alternatif ürün olarak sunulan 'kuru erik' üretimi de tartışıldı.

İhracatçı birliklerinin oluşturduğu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birlikleri Ortak Yönetim Kurulu toplantısı, Malatya Bezginler Otel'de yapıldı. Toplantıya Vali Osman Derya Kadıoğlu, Malatya Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Kayısı Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Eli Alharal, ihracatçı birlikleri temsilcileriyle uzmanlar katıldı. Toplantının açılışını yapan Kuru Kayısı Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Eli Alharal, yılda en 2 kez Malatya'da toplantı yapmaya hedeflediklerini belirtti.

Toplantıda kısa bir sunuş yapan Malatya Tarım İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Müdürü Adil Aydın, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kuru gıdaların kansere karşı koruyucu bir etken olarak görüldüğünü ifade ederek, "Dünyada beslenmede en önemli 3 tehlike var. Bunlar, iyot yetersizliği, demir yetersizliği ve A vitamini eksikliğidir. A vitamini kayısı çok iyi bir kaynak" dedi.

Malatya Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal ise yaptığı konuşmada, "Kükürtleme işleminin gereğinden fazla yapılması sonucu son ürün olan kuru kayısıdaki kükürt dioksit (SO2) miktarı, Türk Gıda Kodeksi ve AB normlarında izin verilen 2000 ppm sınırının üstüne çıkmaktadır. Bu da hem insan sağlığı açısından tehlike arz etmektedir. Bu ayrıca, üretiminin tamamına yakını ihraç edilen ve bu özelliğiyle ülkemiz ve ilimiz ekonomisine yılda yaklaşık 150 milyon dolar döviz getirisi olan kuru kayısının, ihracatında ciddi sıkıntılar yaşanmasına sebep olmaktadır" şeklinde konuştu.

ALTERNATİF ÜRÜN KURU ERİK
"Ülkemiz ve Malatya ekonomisinin gelir kayıplarını önlemek, pazar payımızı rakip ülkelere kaptırmamak için, istenen norm ve limitlerde kuru kayısı üretilmesi zorunluluk haline gelmiştir" diyen Güldal, geçtiğimiz yıl kükürtlemeyle ilgili olarak başlatılan eğitim çalışmaları kapsamında 10 adet örnek pilot kükürtleme tesisi kurulduğunu, 15 adet geçici ziraat mühendisinin çalıştırıldığını, 110 bin adet el broşür dağıtıldığını kaydetti.

2005 yılı çalışmalarını programladıklarını dile getiren Güldal, "Kayısı üretiminin en yoğun olduğu bölgelerde kuru kayısıda kükürt analizi yapmak üzere 5 ayrı noktada mini laboratuar kurulmuştur. 15 geçici ziraat mühendisinin çalıştırılması için ihracatçı birliklerinin karar almasını istiyoruz. Ayrıca bilgilendirme çalışmaları için 20 bin adet el broşürünün basılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

İhracatçı firmaların ara eleman olarak çalıştırdığı pazarlamacıların kayısı alırken yanlış hareket ve davranışlarda bulunduğunun altını çizen Tarım İl Müdürü Güldal, "Pazarlıkta fiyat kırmak için küçük düzeyli kükürtlü kayısıyı kötülüyorlar. Bu da üreticinin kükürtleme işleminde standardın üstüne çıkmasına neden oluyor" uyarısında bulundu. Malatya'da kuru erik yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi için geçtiğimiz yıl 4 bin 500 adet erik fidanı dikildiğini aktaran Güldal, fidan bulmakta zorlandıklarını belirtti. Malatya'ya şark virüsü nedeniyle taş çekirdekli fidanların getirilemediğini vurgulayan Güldal, bu konu için de destek talebinde bulundu.

Kuru Kayısı Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Eli Alharal, kuru erik yetiştiriciliğinin artış göstermesi için çalışma yapılması gerektiğini kaydederek, kayısıdaki fiyat istikrarsızlığını işaret etti. Alharal, kayısıdaki rekoltenin fazlalığına sevinilemediğini belirterek, fiyatlardaki dalgalanmanın artık bir istikrara kavuşturulması gerektiğini kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız