SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı İçin 2 Önemli Proje

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:08:32
Kayısı İçin 2 Önemli Proje
A- A+ PAYLAŞ

Vali Vasip Şahin, ”Kayısının kurutulması ve paketlenmesini sağlayacak olan entegre bir makine sistemi üzerinde çalışılıyor” dedi. 

Vali Vasip Şahin, kayısı ile ilgili olarak bazı projeler üzerinde çalıştıklarını bildirerek, “Öncelikle Lisanslı depoculuk yönetmelik çalışmalarımız hemen hemen tamamlanmak üzere, Kayısıda Lisanslı Depoculuk, üretim zincirinin hem kontrolünü sağlıyor hem de kayısının depodan depoya aktarılmasına ihtiyaç duymadan elinizdeki bir takım belge veya senetlerle alım satım yapma imkanını sağlamış oluyor. Bu projemiz hayata geçtiği zaman kayısı üreticilerimiz önemli bir imkan olacak"dedi.

Şahin, Kayısı Araştırma Geliştirme Vakfı aracılığı ile yaptıkları İyi Tarım Uygulamaları Belgesi ve Sertifikasyonu uygulamalarına yakında başlayacaklarını ifade ederek şunları söyledi:

"Bu yetkiyi aldık, bu da üretimden tüketime kadar zincirin kontrolünü sağladığı için bu belgeyi almış olan bir ürün başka bir belgeye ihtiyaç duymadan kendini ispat etmiş olacak. Bu ürün kontrol edilmiştir ve kalitesi budur. Bu sertifikasyon herkese verilmiyor, Ankara’nın doğusunda iki firmada bulunan bu yetki üçüncü olarak bizlere verildi. Sıkı şartları var, belki çiftçimiz başta biraz sıkılır gibi olur. Ama buna dahil olan çiftçimiz diğer çiftçilerimize göre avantajını almaya ve yaşamaya başlar, dolayısı ile bu da çok önemli bir uygulama.” 

AB Projesi ile kayısı ticareti ile uğraşanlara örnek bir bina projesinin yapılacağını söyleyen Vali Şahin, “Belediyemiz ve Özel İdare Genel Sekreterliği ile ortaklaşa Avrupa Birliği Projesi olarak yürüttüğümüz Şehir Mezarlığı yanında yer alan bir bölgede içerisinde soğuk hava depoları ve bürolarında bulunduğu kayısı ticareti ile uğraşan firmaların ve depoculuğunda olduğu, güneş enerjisinden istifade ederek çok uzun bir vadede yer almadan yapılacak olan bir bina örnek olarak hayata geçirilecektir. Bu projemizi gerçekleştirerek hayata geçirebilirsek tüccarlarımız ve büyük üreticilerimiz için örnek bir proje olacaktır. Bu projenin riskine devlet olarak giriyoruz, projemiz rantabl olursa diğer müteşebbislerimizde çok rahat bu sistemi çok rahat kurabilecekler” şeklinde konuştu.

TÜBİTAK ile ortaklaşa yürütülen projede ise kayısı için entegre bir makine sistemi üzerinde çalışıldığını da aktaran Vali Vasip Şahin, “Kayısı ile ilgi diğer bir çalışmamızda TUBİTAK, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtım Vakfı ve Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü ile ortak yürüttüğümüz kayısının kurutulması ve paketlenmesini sağlayacak olan entegre bir makine sistemi üzerinde çalışılmaktadır. Bu çalışmalarda görev alan mühendis arkadaşlar çalışmalardan ümitli. İnşallah sistem halinde prototip ortaya çıkar. Yazın çiftçimizin yaşadığı kayısıyı kurutma ve paketleme sıkıntısı da büyük ölçüde aşılmış olur. Yer altı suyu kullanıma sayaç takılması konusu yasa ile gündeme gelen bir konu, sayaç kullanımı tüm Türkiye’de uygulanan ve sadece yer altı sularının amacı dışında kullanımını engellemek ve disipline edilmesi amacı ile uygulanmaktadır” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız