SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı İçin Araştırma Önergesi

A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili Mehmet Şahin, Malatya ve ülke ekonomisine önemli girdi sağlayan kayısının üretimden pazarlamaya kadar tüm sorunlarının tespit edilerek gereken önlemlerin alınması için meclis araştırması açılmasını istedi.

Şahin, kayısının Malatya ve bölge için çok önemli bir ekonomik değer olduğunu belirterek, Malatya halkının yüzde 80'inin geçim kaynağının doğrudan ya da dolaylı olarak kayısı ile ilgili olduğunu söyledi. Kayısının yeterince değerlendirilemediğini belirten Şahin, "Kayısı yetiştiriciliğinde kalitenin yükseltilmesi çalışmaları yetersizdir. Bu çalışmaların artırılarak sürdürülmesi, bunun için de kayısıya yönelik bilimsel araştırmalar yapılması gerekmektedir." dedi.

Kayısıya zarar veren beyaz çil, larva gibi zararlılarla mücadelenin etkisiz kaldığına işaret eden Şahin, bu sorunun çözümü için üretici üniversite işbirliğinin şart olduğunu söyledi. Kayısının geleneksel yöntemlerle yapılan hasadının ürüne önemli ölçüde zarar verdiğine değinen Şahin, "Kayısı hasadı için farklı bir yöntem bulunması için çalışma yapılmalıdır. Kayısının toplanması, kükürtlenmesi ve depolanması gibi konularda üretici eğitimden geçirilmelidir." şeklinde konuştu.

Kayısı üreticisine gübre, zirai ilaç gibi harcamalar için destek sağlanması gerektiğine vurgu yapan Şahin, şunları söyledi:

"Üretici kayısının fiyat istikrarsızlığından korkarak kükürdü fazla vermekte ve bu fazla kükürtlü ürün ise Avrupa Birliği ülkelerine ihracatta sıkıntı oluşturmaktadır. Kayısının ulusal ve uluslararası medyalarda reklamı ve tanıtımı yapılmalıdır."

Kayısıbirlik'e verilen desteğin yetersizliğinden bahseden Şahin, bu nedenle Kayısıbirlik'in piyasada istikrarı sağlamaya ve yurtdışı fiyatları belli bir seviyede tutma imkanından yoksun olduğunu ifade etti. Şahin kayısının yaş olarak satışına ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, kayısı çekirdeğinin de yeterince iyi değerlendirilemediğini dile getirdi.

Kayısının ambalajlamasının uluslararası standartlarda yapılmadığını hatırlatan Şahin sözlerini şöyle noktaladı:

"Kükürtlü üründen vazgeçilerek, natürel kayısı için bilimsel çalışma yapılmalıdır. Kayısının konserve, reçel, marmelat, hoşaf ve meyve suyu gibi ürün çeşitlemesi yapılarak ulusal ve uluslararası pazara sunulması gerekir. Kayısının ülke ekonomisi için daha etkin değerlendirilebilmesi için meclisimiz gerekli araştırmayı yapacaktır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız