SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı İçin Bir Önerge Daha

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:42:29
Kayısı İçin Bir Önerge Daha
A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ve Nurettin Yaşar'ın da imzasının bulunduğu, kayısının üretimden pazarlanmasına kadar geçen süreçteki tüm sorunlarının belirlenerek gereken önlemlerin alınması için Meclis Araştırması açılması önergesi verilmesinden sonra, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da meclis araştırması açılması talebiyle önerge verdi. Ağbaba ayrıca, kendilerinin 2013 yılında verdiği araştırma önergesine, AKP milletvekili Öznur Çalık'ın red oyu verdiğini ve aleyhinde konuşma yaptığını da  hatırlattı.

"RED VERMİŞTİ.."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba TBMM Başkanlığı’na kayısı araştırma önergesi veren AKP’li milletvekillerinin geçmişte CHP tarafından verilen araştırma önergelerini reddettiklerini ifade ederek, kayısı üreticilerinin sorunlarının çözümü konusunda AKP’nin samimi olmadığını kaydetti.

Ağbaba, “Kayısıya alan bazlı destek verilmesi, kamu spotu hazırlanarak yaygın basında tanıtımının yapılması, TARSİM şartlarının üretici lehine yeniden düzenlenmesi, don ve doludan etkilenen üreticilerin borçlarının silinmesi, askeriye ve okullarda kayısı dağıtılması gibi taleplerimiz defalarca AKP Hükümeti tarafından ya görmezden gelindi veya  reddedildi. Örneğin, 3 Nisan 2013 tarihli TBMM genel kurulunda görüşülen kayısı araştırma önergemiz, CHP, MHP ve BDP gurupları tarafından desteklendi,ancak  AKP gurubu tarafından reddedildi. Yakın zamanda araştırma önergesi veren AKP Milletvekili ise hem ret oyu verdi hem de  önerge aleyhine konuşma yaptı” dedi.

CHP'DEN YENİ ÖNERGE

Bu arada Ağbaba, kayısı üreticilerinin yaşadıkları sorunların araştırılması amacıyla TBMM başkanlığına bir araştırma önergesi daha verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın TBMM Başkanlığına sunduğu araştırma önergesi metni şu şekilde:

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Türkiye’nin yaş kayısı üretiminin yaklaşık %50’sini, kuru kayısı üretimini ise yaklaşık % 85’ini Malatya tek başına karşılamaktadır. Malatya’da 8 milyon civarında kayısı ağacından yaklaşık 350 bin ton yaş kayısı,  110 bin ton kuru kayısı elde edilmektedir. Kayısı sadece Malatya’nın değil, Türkiye’nin de önemli bir gelir kaynağıdır. Dünya kuru kayısı ticaretinin ortalama % 80-85’ini elinde tutan Malatya, kayısı ihracatıyla ülkeye yılda ortalama 350-400 Milyon dolar girdi sağlamaktadır.

Ürünün çok olduğu yıllarda, kayısının kilosu 25 kuruşa kadar düşmektedir. Üreticiler yaptıkları harcamaları karşılamak bir tarafa, eşinden dostundan borç alarak, kredi çekerek yılı geçirmeye çalışmaktadır.  Malatya ilinde son yıllarda meydana gelen don ve dolu felaketleri de kayısı  üretimine ciddi zararlar vermektedir. 29-30-31 Mart 2014 tarihlerinde tüm yurt genelinde meydana gelen don olayı Malatya’yı da derinden etkilemiştir. Meydana gelen don olayı, Malatya  ve Türkiye için,  çok önemli katma değer sağlayan başta kayısı olmak üzere çok sayıda ürün için  son 100 yılın en büyük felaketini beraberinde getirmiştir.

2014 yılında yaşanan don felaketinin ardından 30 Mart 2014, 8 Nisan 2014, 23 Nisan 2014, 21 Mayıs 2014 ve 11 Haziran 2014 tarihlerinde TBMM Genel Kurulunda çiftçilerin borçlarının silinmesi, ertelenmesi ve Malatya'nın afet bölgesi ilan edilmesi için tarafımızca konuşmalar yapılmıştır.

2014 yılında yaşanan felaketin ardından 2015 yılı Nisan ayında da rakımı 1000’in altında olan bölgelerde ciddi zarar meydana gelmiş, çiçekleme döneminde yaşanan don, ürünün yok olmasına sebep olmuştur.

Ürünlerinin büyük kısmı yanan Malatya’nın ekonomisi 2013, 2014 ve 2015  yıllarında  çok büyük bir kayıp yaşamıştır. Sadece üreticiler değil, kayısı ve diğer ürünlerin ekonomik katkısından mahrum kalan tüm Malatya ekonomik anlamda gerilemiştir.

Kayısı üretiminde yaşanan sorunların, üreticilerinin sıkıntılarının, dondan kaynaklı zararların araştırılması, gerekli önlemlerin alınması, don olayı sonrası üreticilerin kayıplarının araştırılması, Malatya ekonomisinde meydana gelen zararın tespit edilmesi, Malatyalı üreticilerin don ve doludan kaynaklı yıllardır devam eden sorunlarına kesin çözüm bulunması amacıyla bugüne kadar defalarca TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verilmiş, önergelerimiz AKP Milletvekillerinin oylarıyla reddedilmiştir.

Örneğin, İstanbul Milletvekilimiz Merhum Ferit Mevlüt Aslanoğlu ve 23 milletvekili arkadaşımızla birlikte,Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunduğumuz ve  03.04.2013 tarihli TBMM genel kurulunda görüşülen "Kayısı üreticilerinin dondan kaynaklı zararlarının tespit edilmesi ve üreticilerin zararlarının karşılanabilmesi için alınacak önlemlerin tespit edilmesi" amacıyla verilen Meclis araştırma önergesi,  CHP, MHP ve BDP gurupları tarafından desteklenmiş, AKP gurubu tarafından reddedilmiştir. Hatta önerge aleyhine AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık söz almış,”Konuyla ilgili önerge açmaya hiç gerek yok. Çünkü AKP iktidarı dün olduğu gibi bugün de gereğini yerine getirecektir.” ifadeleri kullanmıştır.

Kayısı için en önemli çözüm noktalarından biri olarak değerlendirilen ‘Alan bazlı destek’ verilmesi taleplerimiz de AKP Hükümeti tarafından defalarca reddedilmiştir.

Kayısıya alan bazlı destek verilmesi talebimiz dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu tarafından uygun görülmemiş, Bakan tarafından yapılan açıklamada ‘Kayısı ürününün kar eden bir ürün olduğu bu nedenle desteğe ihtiyacı olmadığı’ ifade edilmiştir.

Bugüne kadar iktidar partisi dışındaki partiler tarafından TBMM Başkanlığına verilen önergelerin iktidar partisi tarafından reddedilmesi nedeniyle kayısı konusunda araştırma komisyonu bir türlü kurulamamıştır. AKP’nin Malatya ilini çok yakından ilgilendiren kayısı ürünü konusundaki duyarsızlığı, kent açısından kayıpların devam etmesine sebep olmaktadır.

Kayısıya alan bazlı destek verilmesi, kamu spotu hazırlanarak yaygın basında tanıtımının yapılması  ,TARSİM şartlarının üretici lehine yeniden düzenlenmesi, don ve doludan etkilenen üreticilerin borçlarının silinmesi, askeriye ve okullarda kayısı dağıtılması gibi taleplerimiz defalarca AKP Hükümeti tarafından ya görmezden gelinmiş veya  reddedilmiştir.

Dünyanın en güzel kayısılarının yetiştirildiği Malatya İli, bu eşsiz ürünü değerlendirme noktasında sorunlar yaşamaktadır. Üreticilerin ve şehrin en önemli geçim kaynağı olan kayısı ürününün satış, pazarlama, tanıtım sorunlarının tespiti, bu sorunların ortadan kaldırılması için gerekli önlemlerin alınması, ürünün ekonomik girdi değerlerinin artırılması amacıyla yapılacak çalışmaların belirlenmesi,don ve doludan kaynaklı üretici zararlarının karşılanması amacıyla yapılacak çalışmaların belirlenmesi amacıyla  Anayasanın 98, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız