SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı İçin Dekar Başına 50 TL

0
Güncellendi - 2018-05-10 03:55:18
Kayısı İçin Dekar Başına 50 TL
A- A+ PAYLAŞ

  • Tarımsal üretimde zararlılara karşı biyolojik- biyoteknik mücadeleye destek kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, aralarında kayısının da bulunduğu birçok bitkisel ve tarımsal üretimde zararlılara karşı kimyasal ilaç kullanımını azaltmak için biyolojik ve biyoteknik mücadele verecek olan üreticileri destekleyecek.

Bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine alternatif mücadele tekniklerinin uygulanmasıyla kimyasal ilaç kullanımının azaltılması, insan sağlığının ve doğal dengenin korunması için biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere destekleme ödemesi yapılmasına ilişkin usul ve esasların düzenlendiği Bitkisel Üretimde Biyolojik Ve/Veya Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı.

Tebliğe göre destekleme ödemesi için aranacak şartları ile desteklenecek ürünler ve miktarları şöyle belirtildi:

a) Örtüaltı üretim yerinin ÖKS’de, açık alanda üretim yerinin ÇKS’de kayıtlı olması,

b) Biyolojik ve/veya biyoteknik mücadelede kullandığı BKÜ’ye ait faturaya sahip olması, (e-fatura olması durumunda firması tarafından onaylı olması)

c) Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik gereği ÜKD kayıtlarını tutması,

ç) Destekleme başvurusunda bulunulacak alanda tüm bitki koruma faaliyetlerini Bakanlıkça yayınlanan teknik talimatlara ve entegre mücadele prensiplerine göre gerçekleştirmiş olması,

d) Bu Tebliğ kapsamında destekleme başvurusunda bulunulan BKÜ’nün Bakanlık tarafından belirlenmiş olan ruhsatlanma koşulları doğrultusunda uygulanmış olması,

e) Örtüaltında faydalı böcek kullanan üreticilerin seralarında giriş ve yan havalandırma açıklıklarının tül ile kapatılmış olması,

f) Üreticilerin zeytinde Zeytin Sineğine karşı biyoteknik mücadelede ruhsatlı olan feromon+tuzak desteğinden yararlanabilmeleri için bireysel olarak en az 40 dekar zeytinlik alanda biyoteknik mücadele yaptığını beyan etmesi,

g) Ek-1’de yer alan dilekçe ekinde (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen hususları belgeleyen eklerle birlikte il/ilçe müdürlüğüne başvurması gerekir.

Hangi ürünlere ne kadar destek verilecek?

(2) Açık alanda turunçgilde Akdeniz Meyvesineğine karşı feromon+tuzak kullanımı için tahsis edilen 50 TL/da desteklemeden, tuzak kutusunun en az 5 yıl kullanma ömrü bulunmasından dolayı daha önceden tuzak kutusu olup da sadece feromon kullanan üreticilere 30 TL/da olacak şekilde destekleme ödemesi yapılır.

(3) Örtüaltında biyoteknik mücadelede; feromon+tuzak kullanan üreticilere 120 TL/da, domateste Domates Güvesine karşı sadece feromon kullananlara 60 TL/da olacak şekilde destekleme ödemesi yapılır.

(4) Açık alanda domateste biyoteknik mücadelede; feromon+tuzak kullanan üreticilere 50 TL/da, domateste Domates Güvesine karşı sadece feromon kullanan üreticilere ise 30 TL/da olacak şekilde destekleme ödemesi yapılır.

(5) Üreticiye yapılacak olan destekleme ödemesi miktarı, üreticinin biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele amacıyla yaptığı harcamaları gösteren fatura bedelinin, mücadele yaptığı toplam alanına bölünmesiyle elde edilecek olan dekara maliyetini geçemez.

Destekleme ödemesi başvurusu ve değerlendirilmesi

(1) 1/1/2018 tarihinden itibaren biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele yapan üreticilerin ürün bazında son başvuru tarihleri aşağıdaki gibidir.

a) Kayısı için: 29/6/2018,

b) Ayva, Armut ve Elma için: 27/7/2018,

c) Bağ için: 31/8/2018,

ç) Açıkta domates ve zeytin için: 5/10/2018,

d) Turunçgil ve nar için: 26/10/2018,

e) Şeftali ve Nektarin için: 6/7/2018,

f) Örtüaltı için: 31/12/2018,

tarihi mesai bitimine kadar, başvuru dilekçesi ve gerekli belgeler ile birlikte ÇKS ve/veya ÖKS kayıtlarının bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne başvurulur.

(2) Destekleme ödemesinden faydalanmak amacıyla üretici tarafından beyan edilen belgelerin ve uygulama bilgilerinin 4 üncü ve 5 inci maddelerde yer alan hususlara uygunluğu il/ilçe müdürlüğünce kontrol edilir ve Ek-2’de yer alan tespit tutanağı hazırlanır.”

Tebliğe göre, üreticiye yapılacak olan destekleme ödemesi miktarı, üreticinin biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele amacıyla yaptığı harcamaları gösteren fatura bedelinin, mücadele yaptığı toplam alanına bölünmesiyle elde edilecek olan dekara maliyetini geçemeyecek.

Kimler yararlanamayacak?

(1) Desteklemelerden kamu kurum ve kuruluşları yararlanamaz.

(2) Bakanlığımızın desteklemelerinden faydalanması yasaklanmış olan üreticiler biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele desteklemelerinden de faydalandırılmaz.

(3) Biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele desteklemelerine müracaat edenlerden, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında; yetiştirdikleri ürünlerde hasat öncesi pestisit denetimlerinde yasaklı veya tavsiye dışı pestisit kullanımı tespit edilen, hasat sonrası pestisit denetimlerinde yasaklı, tavsiye dışı veya MRL üstü tespit edilen ve ihracata giden ürünlerinde pestisit kalıntısı nedeniyle bildirim almış olanlar aynı yıl içerisinde ilgili üründe yapılacak desteklemelerden faydalanamazlar.

Bu yükümlülüğü yerine getirmeyerek haksız yere ödemeye neden olanlar ile haksız yere ödemelerden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibariyle gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında gerekli cezai, hukuki ve idari işlemler yapılacak.

Savaş BARIŞ, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız