SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Kayısı İçin Hollanda İle Ortak Proje Geliştiriyoruz..''

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın dünyaca meşhur kayısısının yaş ve konsantre olarak değerlendirilmesi için, Hollanda ile ortak çalışma yapılacak. Öte yandan, Kayısıbirlik'in yeni fiyat ayarlamasının ardından ürün alımlarına başladığı da bildirildi.

HOLLANDALILARLA ORTAK PROJE..
Kayısı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Kayısıbirlik) Genel Müdürü Serhan Bayhan, Kayısıbirlik ve Hollanda'da meyve suyunda uzman LFI Şirketi ile anlaşma yaptıklarını ve bu firma ile yaş kayısı ve meyve suyu konsantre hattı yatırımı konusunda fizibilite çalışması için Hollanda'dan uzmanların Malatya'ya geldiğini belirterek, "Hollanda, Özbekistan ve Tanzanya'da, bu firmanın meyve suyu konsantresi konusunda fabrikaları var. Kavunu dilim dilim paketleyip satıyorlar. Kayısı için de proje geliştiriyoruz. Yaş kayısı konsantre hattı konusunda fizibilite çalışması tamamlanıp olumlu bulununca, bu tesisi kuracağız. Haftada 3 bin ton kayısı işlenebilecek" dedi.

Hollanda hükümetinin bu projeye destek de verdiğini bildiren Bayhan, "Kayısı sadece kuru olarak değerlendirilmemeli. Yüksek rekolte olunca fiyat düşüyor. Bu yıl olduğu gibi. Malatya kayısısının yüzde 90'ı kuru kayısı olarak ihraç ediliyor. Halbuki, yaş olarak da tüketilmeli ve değerlendirilmeli. Son birkaç yılda, düşük kalitede olan tonlarca kayısı meyve suyu fabrikalarına götürüldü, ancak yetersiz. Kayısı sadece kuru olarak tüketilmemelidir. Yaş zamanında da, sofralık olabilir, marmelat ve meyve suyu olabilir, yaş olarak da değerlendirilmeli. Bunun için Kayısıbirlik olarak Hollanda ile işbirliğine girip, kayısı konsantresi konusunda çalışmalar başlattık" diye konuştu.

ÜRÜN ALIMLARINA BAŞLANDI..
Öte yandan Kayısıbirlik tarafından kuru kayısı alımlarına tekrar başlandı.

İlk olarak avans fiyatı 1.70 YTL açıklayıp alımlara başlayan Kayısıbirlik'e üretici bir ayda 200 ton kayısı getirmişti. Fiyatın düşüklüğü nedeniyle kayısısını Kayısıbirlik'e götürmeyen üretici, fiyat 2.70 YTL'ye yükseltilince, ürününü Kayısıbirik'e götürmeye başladı.

Kayısıbirlik'e ürününü götüren üreticilere avans üst fiyat 2.70 YTL uygulandığı, ürün bedelinin bir kısmı peşin, kalanı ise taksitler halinde ödendiği bildirildi.

Kayısıbirlik'e ürününü vermek isteyen Kayısı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği üyesi üreticilerin, Kayısıbirlik'e müracaat ettiği, birliğin eksperlerinin yerinde ürün incelemesi yaptıktan sonra fiyatı üreticiye söylediği kaydedildi. Üreticinin verilen fiyatı uygun bulması halinde hangi günde ürünün getirilmesi isteniyorsa, o tarihte Kayısıbirlik'e ürünün teslim edildiği belirtildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız