SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı İçin Meclis Araştırması İsteği

A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya Milletvekilleri Mevlüt Aslanoğlu ve Muharrem Kılıç tarafından, kayısı için TBMM Başkanlığı'na Araştırma Önergesi verildi. Önergede, son 4 yıldaki olumsuz politikalarla 200 milyon dolarlık döviz kaybına neden olunduğu, fiyat düşüşlerine seyirci kalındığı, don zararının ödenmesi konusunda tam bir belirsizlik yaşandığı görüşleri dile getirildi.

İki milletvekili tarafından, TBMM Başkanlığı'na sunulan ve meclis araştırması yapılmasını içeren önerge şöyle:

"Yıllardır ülkemizin ekonomisi için önemli miktarda döviz girdisi sağlayan, kayısı ürünü son dört yılda uygulanan olumsuz politikalarla ülkemiz son dört yılda yaklaşık 200 milyon dolarlık kaynak kaybına uğramış, dünya kuru kayısı piyasasının % 90'ına sahip olan ülkemiz, yurt dışındaki kayısı imalatçılarının insafına terk edilmiş ve fiyatlar yurt dışındaki birkaç alıcı tarafından tespit edilmeye başlanmıştır.

Yıllardır 2500-3000 Dolar arasında oluşan bir ton kayısı fîyatları son yıllarda 1200-1500 Dolar arasında oluşmakta ve ton basına minimum 1000 dolarlık fiyat düşüşüne hep seyirci kalınmıştır.

Uygulanan plansız ve programsız yöntemlerle ülkemizin yüksek miktardaki döviz kaybı, kayısı üreticilerinin maliyetlerini karşılayamaz duruma düşürmüştür.

Ayrıca, 2004 ve 2006 yıllarında yaşanan "DON” olayları rekoltenin % 50 lik kısmının yok olmasına karşın dünya piyasalarında fiyatlar yükselmesine karşın ülkemizdeki yanlış politikalar nedeniyle fiyatlar' sürekli düşüş göstermiş ve kayısı üreticisi perişan edilmiştir.

Ayrıca, son iki yılda yaşanan 'DON’ olaylarında yapılan hasar tespitleri objektif olarak yapılmadığından, iki sezon tüm ürününü kayıp eden kayısı üreticisi perişan edilmiştir.

2006 Nisan'da yaşanan 'don' olayı üzerinden 7 ay geçmesine karşı, Hükümet tarafından hasar tespitleri daha henüz yapılmamıştır. Yine 2004 yılında yaşanan ‘don' olayı nedeniyle afet fonundan bazı ürünlere ödeme yapılmasına karşın, kayısı üreticisi %70 oranında üretim kaybına uğramasına karşın subjektif bir kararla 2004 yılında afet fonu dışında bırakılmıştır.

2006 yılında yaşanan ‘don' olayı nedeniyle Sayın Başbakan’ın söz verdiği 35 Trilyon TL'nin bugüne kadar hiçbir şekilde kayısı üreticisine yansıtılmadığı ve akıbetinin ne olacağının da belirsizliğini koruduğu açıkça görülmektedir.

Bu konu ile ilgili olarak Anayasamızın 98.Maddesi ve İçtüzüğümüzün 104 ve 105.maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını saygılarımızla arz ediyoruz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız