SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı İçin Meclis Araştırması İstemi

A- A+ PAYLAŞ

Aralarında Malatya'nın 6 AKP'li milletvekilinin de bulunduğu 27 AKP'li milletvekilinin kayısı konusunda meclis araştırması açılması için TBMM Başkanlığına bir süre önce verdikleri önerge meclis genel kurulunda okundu.

TBMM'nin 22 Ocak Salı günkü oturumunda okunan önerge, altındaki imzalar ve önerge gerekçesi şöyle:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Özelde Malatya, genelde bölge ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayan kayısının üretiminden pazarlamaya kadar tüm sorunlarının tesbit edilerek gereken önlemlerinin alınması hususunda Anayasanın 98 inci ve iç tüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.

1) Mehmet Şahin (Malatya)
2) M. Mücahit Fındıklı (Malatya)
3) Cafer Tatlıbal (Kahramanmaraş)
4) Sebahattin Karakelle (Erzincan)
5) Ömer Faruk Öz (Malatya)
6) Mehmet Erdoğan (Adıyaman)
7) Tahir Öztürk (Elâzığ)
8) Öznur Çalık (Malatya)
9) Hamza Yanılmaz (Elâzığ)
10) Şevket Gürsoy (Adıyaman)
11) İhsan Koca (Malatya)
12) H.Hasan Sönmez (Giresun)
13) Fuat Ölmeztoprak (Malatya)
14) Feyzi İşbaşaran (Elâzığ)
15) Fehmi Hüsrev Kutlu (Adıyaman)
16) Ahmet Aydın (Adıyaman)
17) Ali Güner (Iğdır)
18) Veysi Kaynak (Kahramanmaraş)
19) Mikail Arslan (Kırşehir)
20) Hamza Yerlikaya (Sivas)
21) Zülfükar İzol (Şanlıurfa)
22) İbrahim Kavaz (Erzurum)
23) Yaşar Karayel (Kayseri)
24) Fazilet Dağcı Çığlık (Erzurum)
25) Kazım Ataoğlu (Bingöl)
26) Orhan Karasayar (Hatay)
27) Mehmet Sağlam (Kahramanmaraş)

Gerekçe:

Kayısı Malatya ili ve içinde bulunduğu bölge için çok önemli bir ekonomik değerdir. Malatya halkının % 80'nin geçim kaynağı, doğrudan ya da dolaylı olarak, kaysıdır.

Malatya ili ve bölge halkı için önemli bir ekonomik değer olan kayısı, ülkemiz ekonomisi için de önemli bir gelir potansiyeline sahiptir. Ancak, çeşitli idari ve siyasi nedenlerle bu önemli ürün, bugüne kadar yeterince değerlendirilememiş, bölge halkına ve ülke ekonomisine istenen düzeyde artı değer yalatılamamıştır. Çünkü;

Kayısı yetiştiriciliğinde kalitenin yükseltilmesi çalışmaları yetersizdir. Bu çalışmaların artırılarak sürdürülmesi, bunun için de kaysıya yönelik bilimsel araştırmalar yapılması gerekmededir.

Kayısı ürününe zarar veren beyaz çil, larva gibi zararlılarla mücadele etkisiz kalmaktadır. Bu sorunun giderilmesi için üniversitelerle işbirliği içerisinde çalışmak zorunlu ve elzemdir.

Kayısının geleneksel yöntemlerle yapılan hasadı ürüne önemli ölçüde zarar vermekte ve bu da ihracatımız yönünden büyük sorun teşkil etmektedir. Bu nedenle, kayısı hasadı için daha farklı bir yöntem bulunabilmesi için bilimsel çalışmalara hız verilmesi gerekmektedir.

Kayısı yetiştiriciliği, kayısının toplanması, kükürtlenmesi ve depolanması gibi konularda üreticinin eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi çalışmaları etkisizdir.

Kayısı üreticisine hasattan önce gübre, zirai ilaç gibi harcamalarında destek verilmemektedir.

Üretici, kayısının fiyat istikrarsızlığından korkarak, kükürdü fazla vermekte ve bu fazla kükürtlü ürün ise Avrupa Birliği ülkelerine ihracatta sıkıntı yaratmaktadır.

Kayısının ulusal ve uluslar arası medyalarda reklamı ve tanıtımı ciddi bir şekilde yapılmamaktadır.

Kayısı birlik'e verilen destek azdır. Bu nedenle de, kayısı birlik piyasada istikrarı sağlamaya ve yurtdışı fiyatları belli bir seviyede tutma imkanından yoksundur.

Kaysının yaş olarak satışına yeterince önem ve ağırlık verilmemektedir. Yaş kayısı gibi, kayısı çekirdeğinin de kabuk ve iç kabuk olarak değerlendirilmesi istenen seviyede değildir.

Kaysının uluslar arası standartlarda ambalajlanması yapılamamakta, bu durum da kayısının ihracatının önünde büyük engel oluşturmaktadır.

Bütün dünyada artan natürel ürün eğilimine paralel olarak, kükürtlü üründen vazgeçilerek, kayısının doğal ortamda, kimyasal işlem yapmadan kurutulması ve bunun için gereken bilimsel çalışmaların yapılması gerekmededir.

Kaysının (konserve, reçel, marmelat, hoşaf ve meyve suyu gibi) ürün çeşitlemesi ile ulusal ve uluslar arası pazarlara sunulması imkanları kısıtlıdır.

İhracatın arttırılması için gerekli olan iade desteği kayısı ürününe sağlanmamaktadır.

Kayısı ürünü hem bölge halkına, hem de ülke ekonomisine çok önemli katkılar yapabilecek, ayrıca önemli bir ihracat potansiyeline sahip olabilecek iken, bütün bu sorunlar ve yetersizlikler yüzünden yeterince değerlendirilememektedir.

Yukarıda saydığımız nedenlerle, kayısının hem bölge hem de ülke ekonomisi için daha etkin ve verimli bir şekilde değerlendirilmesi, gerekli araştırmaların yapılması ve sorunların giderilmesi için gerekli acil önlemlerin Meclisimiz tarafından tespit edilmesi amacıyla bir meclis araştırması önergesi hazırlanmıştır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız