SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı İçin Meclis Araştırması İstemi

A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya Milletvekilleri Mevlüt Aslanoğlu ve Muharrem Kılıç, “kayısı üreticisinin kendi kaderiyle baş başa bırakıldığını”, ayrıca Kayısıbirlik’in de “destekleme yerine yoketme politikasından nasibini aldığını” öne sürdüler ve kayısı ile ilgili konuların araştırılması için TBMM Başkanlığına bir önerge verdiler.

İki milletvekilinin TBMM Başkanlığına sundukları ve meclis araştırması açılmasını isteyen önergede şöyle deniliyor:

"Dünya kuru kayısı pazarının %90'lık kısmına ülkemizin hakim olmasına karşın ülke olarak, aktif pazarlama ve finansal destek politikalarının uygulanmaması nedeniyle yabancı alıcıların oyuncağı haline gelerek ülkemizin önemli ölçüde gelir kaybına uğratıldığı açık ve net bir şekilde ortaya çıkmıştır.

Yıllardır 2500 - 3000 dolar/ton olan kayısı fiyattan özellikle son 4 yılda giderek aşağıya doğru gelmiş ve ton başına 1200 -1500 dolara alıcı bulabilmektedir.

Kayısı üreticilerinin, gübre, mazot ve işçilik gibi giderleri her yıl artmasına karşın, satış fiyatlarındaki gerileme Türk ekonomisi ve üreticiler açısından önemli kayıplara neden olmaktadır.

Özellikle son 4 yıldır hükümet tarafından birlikler ve özellikle kayısı birlik kendi kaderlerine terk edilmiş, her türlü finansal destekten yoksun bırakılmıştır.Türkiye olarak yıllardır 250 - 300 milyon dolar arasında olan kayısı ihracatı 100 - 120 milyon dolar seviyelerine gerilemiştir.

Kayısı fiyatlarında ülkemizin uğradığı 150 milyon dolarlık gelir kaybı, hükümetin tarımsal ürünlere ve kayısı birliğin kendi kaderlerine terk etmesinden dolayı oluşmaktadır.

Özellikle yabancı kayısı ithalatçılarının Türkiye'de kayısı ürününe hiçbir desteğin olmadığını ve özellikle kayısı sezonunda hiçbir finansal desteğin olmadığını çok iyi bilmektedir. Mazot, gübre ve işçilik giderleri nedeniyle üreticilerin ürünlerini elden çıkarmak zorunda olduklarını da yabancı alıcılar çok iyi bilmektedir. Sonuçta yok pahasına üretici tarafından satılan ürünleri 1200 - 1500 dolar arasında satın alan yabancı alıcılar bu ürünü tüm dünyaya 6-8 bin Euro olarak satmaktadırlar.

Ülkemiz insanının çok büyük güçlükle ürettiği ürünümüzden dolayı yabancı alıcı ve diğer ülkeler 300 - 400 milyon Euro kazanmaktadır.

Dünya kuru kayısı üretiminin %90’lık kısmına sahip olan ülkemizde Malatya ise bu üretimin %80 - 85 ‘lik kısmını üretmektedir. Yaklaşık 60 bin aile, 250 bin kişinin en önemli geçim kaynağıdır. Ayrıca, Malatya ekonomisinin en temel dinamosudur. Bu nedenle; sadece üreticinin değil, tüm Malatya'nın geçim kaynağıdır.

Kayısı fiyatlarındaki aşın düşüş nedeniyle Malatya ekonomisi ve üreticiler çok önemli sorunlar yaşamaktadır.
Ayrıca, 2004 ve 2006 yularında meydana gelen tabî afetler nedeniyle 2004 yılında %60'lık, 2006 yılında ise %40'lık rekolte yok olmasına karşın üreticilerin içerisinde bulunduğu zor koşullar nedeniyle fiyatlar hızla düşmektedir. 2004 yılında yaşanan tabî afet nedeniyle hükümet tarafından hiç bir destek verilmemiş, 2006 yılında ise oluşan 60 milyon YTL kayba karşın 13 milyon YTL'lik bir destek sağlanmıştır. 2 yılda oluşan tabî afet nedeniyle üretici önemli ölçüde borçlanmış, satın aldığı mazot, gübre, ilaç bedellerini ödeyememiştir.

Ayrıca, kendilerinin ve aile bireylerinin ihtiyaçlarını karşılayamaz ve her gün icra dairelerinden çıkamaz duruma gelmişlerdir.

Üretici birlikleri, ülkemizde üreticilerin dayanışması ve pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi , üreticinin korunması, Üreticiye ihtiyacı olan finansmanın sağlanması ve ülke kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilmesi amacıyla kurulmuştur.

Ancak bu birliklere yıllardır uygulanan politikalar nedeniyle siyasetçilerin arka bahçesi gibi görülmüş, üretici ve Ülke menfaatlerinin korunması yerine siyasetçilerin günlük politikalarının bir aracı haline getirilmeye çalışılmış ve halan de hükümet tararından aynı uygulamaya yönelik uygulamalar devam ettirilmektedir.

Ayrıca hükümet tarafından kendi kontrolünde olmayan bir yönetime sahip birliklere ise yok etme politikası uygulanmaktadır.

Son 4 yıldır ise bu birlikler tamamen kaderlerine terk edilmiştir.

Hükümet olmak, ülke kaynaklarının en rantabl değerlendirilmesini sağlamaktır. Üretici birliklerinde yaşanan sorunlara tamamen seyirci kalınmış ve üretici kaderine terk edilmiştir.

Kayısıbirlik tarımsal satış kooperatifi ise hükümetin uyguladığı yok etme politikalarından nasibini almıştır. Son 4 yıldır sorunlarının çözümü için hiç bir destek verilmemiş ve kapatılmak için her türlü çaba sergilenmiştir.

Kayısı üreticisi artık kendi kaderi ile başbaşa, bırakılmıştır. Ayrıca, Ziraat Bankası tarafından hiç bir finansal destek verilmemektedir. Bugün 1200 - 1500 dolar/ton olan kayısı fiyatlarının nerelere gideceğini bilerek yok etme politikaları uygulanmaktadır.

Kayısı 'üreticisi, Malatya ekonomisi ve Türk ekonomisinin uğradığı büyük kayıp, hükümetin uyguladığı yok etme politikalarından kaynaklanmaktadır.

Bu nedenle Anayasamızın 98. Maddesi ve İç tüzüğümüzün 104 ve 10-5. maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını saygılarımızla arz ve teklif ederiz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız