SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı İşçilerinin Mesaisi ve Ücretleri

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da kayısı hasat döneminde çalışacak olan mevsimlik işçilerin çalışma şartları ve ücretleri Ziraat Odası tarafından belirlendi.

Malatya Ziraat Odası Başkanı Enver Budan (fotoğraftaki), oda binasında düzenlediği basın toplantısında, her kayısı hasat döneminde işçi çalıştırma konusunda üreticilerin işçilerle yaşadıkları sorunların çözümü için bu yıl önemli bir çalışma yaptıklarını anlatarak, "Yıllardır Adıyaman'dan gelen işçiler ile üreticiler arasında sorunlar yaşanmaktaydı. Bu sorunların önemlileri farklı yörelerden farklı ücretlerin oluşturulması ve 14-15 saate varan çalışma süreleridir. Bazen işçiler, bazen de üreticiler mağdur olmaktaydı. Sorunların önüne geçebilmek amacıyla Adıyaman Mevsimlik İşçiler Derneği kurulmuştur. Adıyaman Mevsimlik İşçiler Derneği Malatya Ziraat Odası ve bazı çiftçilerin katılımıyla yapılan toplantıda kararlar alındı" dedi.

Budan, belirledikleri çalışma şartlarının bazılarını şu şekilde açıkladı:

"Malatya'ya geliş ücreti işverene gidiş işçiye aittir. İş bitiminde işçi ücretleri peşin ödenir. Çalışma saati 10.5 saattir. Fazla mesai ücrete tabidir. Saat ücreti bir milyondur. Ücret işçiye net 9.5 YTL ödenir. Ücretin yüzde 10'u elçiye işveren tarafından ödenecektir. Daldan tek tek derme ayrı ücrete tabidir. İşe başlama saatleri 6.30 - 12.00, 2 saat öğle paydosundan sonra 14.00 - 19.00 saatleri arasındadır. Ancak bölgelere ve çalışma şartlarına göre işçi - işveren görüşerek çalışma saatlerini ayarlayabilirler. 14 yaşından küçükler ve yaşlılar çalıştırılamaz. Kayısıyı dalından indirip başka işçiye çekirdek çıkartmak yasaktır. İşçiler çadırlarını mutlaka getirmelidirler."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Kadriye (3 yıl önce)
    Bu işçilere haksızlık saat 7 de başlamalı 6 bırakmalı
    %100
    %0
    Yanıtla