SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı Nasıl Yandı?

A- A+ PAYLAŞ

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, kayısının büyük zarar gördüğü don olayında bazı bölgelerde sıcaklığın eksi 8 dereceye kadar düştüğünü bildirdi.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü tarafından Ziraat Odası’na sunulan hava raporunda, kayısının en hassas döneminin küçük meyve dönemi olduğu belirtilerek kritik sıcaklığın -1 derece olduğu, -3 derecede ise yüzde 90 oranında meyve zararı doğacağı belirtildi.

Meteoroloji Müdürlüğü’nün raporunda, 17 Mart’ı 18 Mart’a bağlayan gece en düşük sıcaklıkların Malatya merkezde eksi 3,5 derece, Hekimhan’da eksi 2 derece, Kuluncak’da eksi 1 derece, Erhaç’da (Akçadağ ilçesi civarı) eksi 5 derece, Kale’de -2 derece ve Balaban Beldesi’nde ise eksi 7 derece olarak ölçüldüğü belirtildi.

17 Mart’ı 18 Mart’a bağlayan gece ise sıcaklıkların Arapgir’de eksi 4 derece, Doğanşehir’de eksi 4 derece, Hekimhan’da eksi 4 derece, Kuluncak’ta eksi 6 derece, Balan’da eksi 8 derece, Malatya merkezde -2.6 derece ve Akçadağ ilçesi civarında ise eksi 2.4 dereceye kadar düştüğü kaydedildi.

Meteorolojinin raporunda “Malatya’da 1100 rakımın üstünde bulunan alanlarda ağaçlar tomurcuk kabarması, tomurcuk patlaması ve pembe tomurcuk devresindedir. 1100 rakımın altı ise şu anda ilk çiçekleme, tam çiçekleme ve taç yaprak dökümü devam etmektedir.

Düşük sıcaklıklar kayısının fenolojik dönemlerine göre farklı zararlara neden olmaktadır. Bu dönemlerden en hassas olanı küçük meyve dönemidir. Bu dönemde meyvelerin hasar görmeye başladığı kritik sıcaklık eksi 1.1 derecedir. Sıcaklık düştükçe hasar oranı artmaktadır. Eksi 2.3 derece sıcaklıkta yüzde 10 zarar oluşmakta ve -3.3 derecede yüzde 90 oranında meyve zararı oluşmaktadır” denildi.

PARASAL KAYIP İSE..
Bu arada Malatya milletvekili Fuat Ölmeztoprak, kayısı çiçeklerinin dondan zarar görmesi nedeniyle ilk tespitlere göre il genelinde ortalama yüzde 58 oranında zararın belirlendiğini ve yaklaşık 198 milyon TL civarında parasal değere denk geldiğini ileri sürdü.

Malatya milletvikili Fuat Ölmeztoprak, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, "Yetkililerden aldığımız verilere göre; Malatya il genelinde bin 100 rakımının altında ilk çiçeklenme, tam çiçeklenme ve taç yaprak dökümü devam ettiğinden dondan zarar görme oranının yüksek olduğu bildirildi"diyerek, hasarın ilçeler bazında farklılık gösterdiğini ilk tespitlere göre il genelinde ortalama yüzde 58 oranında zararın belirlendiğini ve yaklaşık 198 milyon TL civarında parasal değere denk geldiğini iddia etti.

DARENDE'DE TOPLANTI..
Öte yandan Darende ilçesinde kayısının dondan zarar görmesi nedeniyle toplantı yapıldı.

Darende Belediyesi'nde yapılan toplantıda bazı belediye başkanları, 45 köy muhtarı, Ziraat Odası Başkanı, siyasiler ve bazı sivil toplum örgüt yöneticileri, hükümetin yaşanan afet karşısında çiftçilerin borçlarını erteleyerek destek sağlaması yönünde karar aldı. Alınan karar Milletvekilleri aracılığıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Başbakanlığa gönderilecek.

İl Genel Meclis Başkan Vekili Burhan Ayhan toplantıda yaptığı konuşmada, her konuda çiftçiyi destekleyen devletin üretime sağladığı destekler gibi bu tür felaketlerde de zarara uğrayanlara gereken yardımı yapması gerektiğini ifade etti.

Diğer konuşmacıların fikirlerine katılan Aşağıulupınar Belediye Başkanı Sezai Gürbüz de, hükümetin yaşanan bu olay karşısında gereken hassasiyeti göstereceğine inandığını söyledi.

Darende Belediye Başkanı İsa Özkan ise "Geçtiğimiz günlerde yaşanan don olayı çiftçilerimizin tek gelir kaynağı olan kayısıyı etkilemiş ve ilçe genelinde yüzde yüze yakın oranda zarar meydana gelmiştir. Çiçek açan kayısı ağaçları dondan dolayı zarar görerek meyve veremeyecek hale gelmiştir. Milletvekillerimizin bu konuya duyarsız kalmaları söz konusu değildir. Meclis ağlama yeri değil, bu tür sorunları dile getirerek çözüme kavuşturma yeridir. Onların da gereken hassasiyeti göstereceklerine inanıyorum" ifadelerini kullandı. (Fotoğraf bu toplantıdan)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız