SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı Rekoltesi Tartışması

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:12:28
Kayısı Rekoltesi Tartışması
A- A+ PAYLAŞ

İl Genel Meclisi üyelerine kayısı konusunda sunum yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi’ye, “Doludan hasar gören kayısı nedeniyle, kayısı konusunda rekolte gerçeği yansıtmıyor” iddiaları yöneltildi.

İl Genel Meclisi’nin Temmuz ayı toplantılarını son oturumu Meclis Başkanı Naci Şavata başkanlığında gerçekleştirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selvi, kayısı konusunda Meclis Üyelerine sunum yaptı.

Sunum esnasında Selvi’ye Meclis Üyeleri “Doludan dolayı hasarlı önemli miktarda kayısı var. İhraç edilecek kayısı miktarı rekolteye göre çok az durumda. Rekolte belirlenirken, bunu neden kamuoyuna anlatmadınız. Bu durum çiftçinin aleyhine” ifadeleri yöneltildi.

Meclis Başkanı Naci Şavata, “Çiftçinin iyi olan ürünü bu durumda zarar ediyor. Bunu için rekoltede bunun yüzde 50-60’ı dolu hasarlı derseniz, çiftçinin güzel kayısısı para eder. Zaten dolu vurduğu da üzerinde belli. Tüccar bunu gördüğünde ‘Bu para etmez, dolu vurmuş’ diyor. Böyle bir durumda iyi çıkmış olan ürünü de eksi yönde etkilemiş olursunuz. Yani bunun 45 bin tonu dolusuz, diğerini dolu vurmuş derseniz, kayısı o 45 bin ton üzerinde fiyat eder. Şuandaki rekolte açıklama taktiğiniz üreticini değil, tüccarın lehine” dedi.

Gıda Tarım İl Müdürü Ali Selvi, “Hiçbir yerde doluda vurulmuş, öyle açıklanmamış. Burada biz, kamuoyunu spekülasyonlara neden olacak şeylere girmek istemiyoruz” diye konuştu.

Araya giren Şavata, “Sayın müdürüm siz girmeyin, biz girelim. Siz memursunuz, biz girelim” şeklinde konuştu.

Selvi, “Geçmiş dönemlere de baktık, inceledik. Hiçbir dönemde şu kadarı uygundur, şu kadarı uygun değildir demek onlar açısında uygun olmayacağı düşünülmüş. Kayısı üzerine bir cümle burada çok büyük yankılar oluşturuyor, gündem oluşturuyor. Açık söylemek gerekirse, komisyon bu konuda olmak istemiyor” ifadelerini kullandı.

Şavata yine araya girerek, Meclis Üyelerine “Biz anladık sayın müdürüm. Zorlamayın, biz anlardık. Teşekkür ederiz” diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanı Mehmet Ali Doğan ise “İlçe olarak, il olarak yüzde verilmezse bile dolu zararının yoğun olduğunu ve bununda üreticileri mağdur edeceği şeklinde Bakanlığa bir bilgi notu hazırlanarak gönderilseydi daha verimli olurdu. Yüzde 80 üründe dolu var. Dolu olmayan bahçeleri insanlar parmaklarıyla gösterebilir, inanın. TARSİM tespitlerine göre mesela Doğanşehir’de yüzde 30 ile yüzde 80 dolu zararı var. Hasar oranı bu. Yoksa yüzde yüzü zarar gören bahçeler çoğunlukta. Hal böyle olunca bu ürünlerinde para etmeyeceği düşünülürse zararın daha vahim olduğu göz önüne çıkar. Yoksa don dolayı gerçekten doluya karşı daha küçük oranda zarar verdi. Roketle komisyonu bu durumu tekrar değerlendirebilir. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yeni bir teknik rapor hazırlayarak bakanlığa sunabilir. Dolu zararından etkilenmeyen hiçbir ilçemiz yoktur. Bazı ilçelerimizde yüzde 99 dolu zararı var ve değeri büyük oranda düşmüş” ifadelerini kaydetti.

Meclis Toplantısı’nda, Orduzu Beldesine yaptırılacak olan okula Mecit Şahaplıoğlu isminin verilmesi şartıyla arsa hibesi kabul edilirken, Kurşunlu Beldesi Sulama Projesi’ne ayrılan 40 bin TL ödeneğin içme suyu ve kanalizasyon işlerinde kullanılması üzerine tahsis değişikliği teklifi kabul edildi.

Meclis üyelerince verilen köylerde sinek mücadelesini başlatılması teklifi, hayvan yetiştiricilerinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz olarak 2014 yılına ertelenmesi için çalışma yapılması teklifi ve Yeşilyurt ilçesinde Ziraat Odası tarafından kullanılan mülkiyeti özel idareye ait binanın satılması teklifi de komisyonlara havale edildi.

İl Genel Meclisi’nin Temmuz ayı çalışmaları tamamlandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız