SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı Tatlısı Rekoru

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:12:48
Kayısı Tatlısı Rekoru
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın kayısı tatlısı, Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. 

Malatya Valiliği ve Malatya Belediyesi tarafından Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu ve Malatya Ticaret Borsası’nın desteği ile kayısı tatlısı rekor denemesi yapıldı. Mişmiş Park fuar alanında gerçekleştirilen rekor denemesinde Guinness Türkiye Temsilcisi ve Hakemi Seyda Subaşı Gemici de hazır bulunurken, deneme mehteran takımının gösterisi ile gerçekleştirildi. Vali Vasip Şahin ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın katılımı ile kayısı tatlısı bulunan kazan tartılmak üzere terazinin üzerine konuldu.

Yapılan rekor denemesi hakkında bilgi veren Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Başkanı Yalçın Manav, “Yaklaşık bir aydır çaba gösteriyoruz. Guinness’de 12 bin kategori var. 12 bin birincisini açtırdık çabalarımız sonucunda. Kayısı tatlısı yapma kategorisi verildi. Kilogram olarak da 200 kilonun üzerinde olacak dendi. Kaymak olacak, tereyağından yapılacak, kayısılar tek tek açılarak içerisine kaymak konacak, olduktan sonra da tek tek sıraya dizilerek, her sıraya öğütülmüş ceviz olacak ve hepsi bir kapın içinde olacak deniliyor. Bunun ismi Guinness Rekorlar Kitabı’nda bir porsiyon diye geçiyor” dedi.

Törende konuşan Belediye Başkanı Çakır ise, “Malatya’yı adete bir sanayi şehrine, Malatya’yı bölgede bir cazibe merkezine dönüştürmek temel hedefimiz. Dolayısıyla burada temel amacımız gerçekten dünyada sayılı olan, çok önemli bir ürün olan Malatya’mız için ve eşi benzeri hiçbir bölgede olmayan bu kayısıyı mutlaka tanıtmamız gerekiyor. Bunun için güzel bir etkinlikti” diye konuştu. 

Vali Şahin de, “Malatya’mızın stratejik önemi olan kayısıyı dünyada daha fazla insana tattırabilmek ve ekonomik bir değer haline getirebilmektir bütün amacımız. Hem Malatya’nın kültürel değerlerini, hem ekonomik değerlerini dünyaya tanıtmaktır” dedi. 

Guinness Türkiye Temsilcisi ve Hakemi Seyda Subaşı Gemici, “Bugünkü rekor denememizin adı; Dünyanın En Büyük Kayısı Tatlısı Porsiyonu. Böyle bir kategori Guinnnes Records’da yoktu. Guinnnes Records, özellikle Malatya için, Malatya festivali için böyle bir rekor kategorisi açmaya karar verdi. Yeni bir kategori olduğu için bir minimum koydu. Minimumda 200 kilogram ağırlığında bir tepside sunulması gereken kayısı tatlısı. Kayısı tatlısı yapılması için tabi ki kurallarımız da var. Her kayısının biri ortadan bölünüp, ortaya krema ya da kaymak konulması gerekiyor. Bir sıra tepsiyi dizdikten sonra fındık, ceviz ya da fındık o arzuya göre, diğer katımızı da aynı şekilde büyütüyoruz. Ardından terazide tartıyoruz” şeklinde konuştu. 

Seyda Subaşı Gemici, sonucu açıklamadan önce Vali Şahin, Belediye Başkanı Çakır, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk, Malatya Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Nalçacı ve Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Başkanı Yalçın Manav sahneye davet edildi. Gemici, “Malatya Valiliği ve Malatya Belediyesi tarafından düzenlenen, Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu ve Malatya Ticaret Borsası tarafından desteklenen Malatya Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından organize edilen dünyanın en büyük kayısı tatlı porsiyonu rekoruna bugün hep birlikte şahitlik yaptık. Minimim kategori 200 kilogram idi, tarttık sonucumuz tam 342 kilo 51 gram. Malatya bu rekor size yakışır, Allah’ınıza kurban. Yeni bir dünya rekoru” dedi. Gemici, daha sonra Guınness Rekor Belgesi’ni Başkan Çakır’a sundu. 

Vali Şahin ise tören sonrası yaptığı açıklamada, “Rekor artık Malatya’nın. Öyle bir rekor kırıldı ki, inşallah uzunca bir süre Malatyalılar bunu kırmadıkça başkalarının kırması mümkün değil. Öyle görünüyor. İnşallah bu rekor daha ileride yine Malatyalılar tarafından kırılacaktır” diye konuştu.

Rekor denemesi için yapılan kayısı tatlısı, daha sonra alanda bulunan vatandaşlara ikram edildi. İkram esnasında zaman zaman izdiham yaşandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız