SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı Üreticilerine Eğitim

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası ile Kayısı Vakfı, Avrupa Birliği desteğiyle kayısı üreticilerine eğitim vermeye başladı.

Malatya Akkoza Otelde yapılan toplantının açılışında konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Sekreteri Sait Kabadayı, AB tarafından desteklenen ve Kayısı Yetiştiriciliği ve Pazarlama Projesi (KAYEP) kapsamında düzenlenen çiftçi eğitiminin önemini anlattı. KAYEP ile kayısıda yaşanılan sorunların giderilmesinin amaçlandığını söyleyen Ticaret ve Sanayi Odası Sekreteri Kabadayı, "Bu proje Malatya Merkez ve İlçelerinde çalışmalar yaparak kayısı üretim ve pazarlamasında mevcut olan sorunlara eğitim yolu ile çözüm önerileri getirilerek kayısı üretiminden elde edilen geliri artırmayı ve bölge ekonomisine katkıda bulunmayı hedeflemektedir" dedi.

Proje koordinatörlerinden İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma Merkezi Başkanı öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Bayram Murat Asma (fotoğraftaki), "Malatya'da kayısı dendiğinde, ilimizin sosyal, ekonomik ve kültür yapısına damgasını vuran, Malatya ilindeki her kesimi yakından ilgilendiren, bir kavram akla gelmektedir.

Fındık, çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru kayısı, ülkemizin geleneksel tarımsal ihraç ürünleridir. Her yıl yaklaşık 150-200 milyon dolarlık kuru kayısı ihracatı, tarımsal ihracatımızda hiç de küçümsenecek bir rakam değildir. Malatya İlinin, dünya kuru kayısı ticaretinin yüzde 80-85'ni elinde tutması, başka bir deyimle adeta bir tekel olması, ülkemize çok önemli prestij sağlamaktadır" dedi.

Asma, “Ancak bir üründe bu kadar söz sahibi olmanın beraberinde getirdiği bazı riskler de yok değildir. Üretimde ve ihracatta yaşanacak sıkıntı ve darboğazlar, ilimiz ekonomisi için ciddi riskleri de beraberinde getirebilir. Mesela, son yıllarda pazarlama ve aşırı kükürt konusunda yaşanan sıkıntılar, kuru kayısı ihracatımızı olumsuz yönde etkilemeye başlamıştır" şeklinde konuştu.

Asma, KAYEP kapsamında anket yaptıklarını anlatarak, "Bu proje kapsamında 5 ilçemizde kayısı üreticilerine kayısıyı sorduk. Bu anketlerde yaklaşık 496 çiftçimizin görüşlerini alarak yapılması gerekenleri gözler önüne serdik” dedi.

Yrd.Doç.Dr. Asma, anketler sonucunda eğitim çalışması yapmaya karar verdiklerini söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız