SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kayısı Üreticisi İçin Bu Önemli!'

A- A+ PAYLAŞ

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nün Çukurova Üniversitesi ile yaptığı 3 yıllık araştırma sonunda Hacıhaliloğlu ve Kabaaşı kayısı türlerinin kendisiyle uyuşmaz çeşitler olduğunun ve bu iki türün yine birbirlerine tozlayıcı (baba) olarak kullanılabileceklerinin saptandığı açıklandı.

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nden konuya ilişkin olarak şu açıklamada, içerisinde bulunduğumuz dönemde meyve fidanı satışlarıyla birikte yeni bahçeler kurulmaya başlandığı hatırlatılarak, önemli kurutmalık kayısı çeşitleri olan Hacıhaliloğlu ve Kabaaşı türleri ile ilgili yapılan araştırmanın üreticiler için büyük önem taşıdığı belirtildi ve şu bilgiler verildi:

"..* KAYISI BAHÇESİNİ EN AZ İKİ ÇEŞİTTEN KURUN…
Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nün Çukurova Üniversitesi ile yaptığı 3 yıllık bir araştırma sonucunda Hacıhaliloğlu ve Kabaaşı çeşitlerinin kendiyle uyuşmaz çeşitler oldukları belirlendi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan ETİ danışmanlığında, enstitü mühendisleri tarafından yürütülen çalışmada Hacıhaliloğlu’nun çiçekleri kendi çiçek tozlarıyla tozlandığı zaman meyve veriminin % 6.57 olduğu, bu durumun Kabaaşı çeşidinde % 4.60’a düştüğü görüldü. Buna karşın Hacıhaliloğlu çeşidinin çiçekleri Kabaaşı’nın çiçek tozlarıyla tozlandığında, meyve verimi %29.61’e yükselirken, Kabaaşı’nın çiçekleri Hacıhaliloğlu çeşidinin çiçek tozları ile tozlandığında meyve veriminin % 30.72 olduğu bulundu.

* GENETİK ÇALIŞMAYLA DA İSPATLANDI…
Enstitü elde edilen sonuçları, yine Çukurova Üniversitesi ile yaptığı ortak bir moleküler genetik çalışmayla da ispatladı. Yapılan DNA düzeyindeki çalışmada Hacıhaliloğlu ve Kabaaşı çeşitlerinin kendiyle uyuşma allellerini (genlerini) taşımadıkları belirlendi. Elde edilen diğer bir sonuç ta bu iki çeşidin birbirlerine tozlayıcı (baba) olarak kullanılabilecek olması. Elma, armut, kiraz, badem gibi meyvelerde de sıkça görülen bu durumun yıllarca kayısılarda olmadığı zannediliyordu. Ancak yapılan bu çalışmalarla kayısılarda da baba çeşitlerin kullanılması gerektiği ortaya çıktı.

* HACIHALİLOĞLU KABAAŞI’YA, KABAAŞI DA HACIHALİLOĞLU’NA BABALIK YAPABİLİYOR…
Çalışmanın sonuçları gereği enstitüden yapılan açıklamaya göre; kayısı üreticileri Hacıhaliloğlu ve Kabaaşı çeşitlerinden yeni bahçe kuracaklarsa, kurdukları bahçeye 1 / 8 oranında tozlayıcı (baba) çeşit dikmeleri gerekmektedir. Bu çeşitler birbirlerine tozlayıcı (baba) çeşit olarak kullanılabilirler. Tozlayıcı çeşit verimi 4-5 kat arttırabilecek bir uygulamadır. Ayrıca daha önceden kurulmuş mevcut bahçelerin de müsait alanlarına tozlayıcı (baba) çeşit dikimi yapılması verim artışını sağlayacaktır. Tüm bunların yanı sıra kayısı bahçelerinde özellikle çiçeklenme zamanı bal arısı bulundurulması da önemli verim artışı sağlayacak uygulamalardandır. Yurt dışında bu konuyla ilgili olarak meyve üreticileri arı kiralama yoluna gitmektedirler, bu uygulamalar son yıllarda ülkemizde de özellikle Marmara ve Ege bölgelerinde hayata geçmiştir..."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız