SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı Üreticisi Ne Yapmalı?

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da geçtiğimiz gece don meydana geldiği ve bu gece de don beklendiği bildirildi. Meyvecilik Araştırma Enstitüsü yetkilileri de, kayısı üreticilerine don ve önlemler konusunda uyarılarda bulundu.

GECE DON OLDU..
Meteoroloji Malatya Bölge Müdürü Vedat Güneş'ten alınan bilgiye göre, geçtiğimiz gece, Malatya'da Meteoroloji istasyonu bulunan yerlerde ölçülen sıcaklıklar şöyle: Merkez eksi 0,9, Doğanşehir eksi 1,9, Arapgir eksi 2,4, Darende ilçesi Balaban beldesi eksi 4,9, Erhaç hava alanı eksi 2,3, Sultansuyu eksi 0,6, Kale artı 1,4, Kuluncak eksi 4,6 derece."

Geçtiğimiz gece en düşük hava sıcaklığı Balaban beldesi eksi 4,9 ve Kuluncak ilçesi eksi 4,6 derece görülürken 13 Nisan'ı 14 nisana bağlayan gecede de hafif ve orta şiddette don beklendiği kaydedildi.

NELER OLUYOR?
Meyvecilik Araştırma Enstitüsü de, don olayı konusunda kendi internet sitesinde üreticileri bilgilendirdi.

İnternet sitesindeki söz konusu uyarı ve değerlendirmeler şöyle:

"Kayısı ağaçlarının meyvelerine zarar veren ilkbahar geç donları farklı iki şekilde meydana gelmektedir. Bunlardan birincisi cephesel hava hareketlerine bağlı olarak rüzgarla soğuk havanın bir yerden başka bir yere taşınması ile oluşan donlardır. Bu şekildeki donlar ilimizde nadiren meydana gelmekte ve kayısı ağaçlarına zarar vermekle birlikte, bu şekilde meydana gelen donlardan ağacın alt ve üst dallarındaki tüm meyveler dondan zarar görebilmektedir.

İlkbahar geç donlarının ikincisi ise radyasyonun etkisiyle sıcaklığın hızlı bir şekilde düşmesi sonucu meydana gelen donlardır. Gündüz güneşin etkisiyle ısınan toprak, absorbe ettiği ısıyı sakin ve bulutsuz gecelerde uzun radyasyon dalgaları ile çok hızlı bir şekilde tekrar havaya geri vermektedir. Akşamları güneşin batışıyla toprak soğumaya başlamakta ve tüm gece boyunca soğuma artarak devam etmektedir. Toprağın soğumasına paralel olarak hava sıcaklığı da azalmakta, özellikle sabah güneşin doğmasına bir saat kala ve güneşin doğmasından itibaren ilk yarım saat içinde donun şiddeti en üst düzeye çıkmaktadır. Toprak yüzeyinde oluşan soğuk hava tabakası arazinin eğimine bağlı olarak meyilli arazilerde ve vadi yamaçlarında hızlı bir şekilde akarak çukur yerlerde veya vadi tabanlarında birikmektedir. Bu şekilde meydana gelen donlarda en düşük sıcaklık toprak seviyesi ve toprak seviyesinden 1,5-2 metre yükseklikte ölçülmektedir.

İlimizde kayısı ağaçlarına zarar veren ilkbahar geç donlarının çok önemli bölümünü radyasyon donları oluşturmaktadır. Radyasyon donlarında kayısı ağaçlarını etkileyen sıcaklık; toprak yüzeyinden 2-5 metre yükseklikteki sıcaklıktır.

Kayısı çeşitleri ilkbahar geç donları kapsamındaki düşük sıcaklıklara içinde bulundukları gelişme dönemi (çiçek tomurcuğu, çiçek ya da küçük meyve) ve düşük sıcaklığın süresine göre farklı düzeylerde zarar görmektedir. Bu dönemlerin en hassas olanı küçük meyve dönemidir. Açmış ancak henüz meyve oluşumu başlamamış çiçeklerin düşük sıcaklıklardan zarar görme düzeyi için kritik sıcaklık -2,2 C, %10 oranında zarar için -2,9 C ve %90 oranında zarar için -6,4 C gösterilmektedir.(Kontrollü koşullarda kayısılar üzerinde yapılan bir çalışmada “Hacıhaliloğlu” çeşidinin tam açmış çiçekleri -4 C sıcaklıkta 1 ve 3 saat tutulmuş, bunlarda zararlanma oranı %21,7 olarak kaydedilmiştir.) Bununla birlikte küçük meyve döneminde don zararı için kritik sıcaklık -1,1 C, %10 oranında zarar için -2,3 C ve %90 oranında zarar için -3,3 C gösterilmektedir.(Yine kontrollü koşullarda yapılan bir çalışmada “Hacıhaliloğlu” çeşidinin küçük meyveleri -3 C sıcaklıkta 1 saat tutulmuş, bunların %90’ı ölmüştür.)

Aldığımız meteoroloji verilerine göre, 13.04.2011 akşamı -1, -2 C don hadisesi beklenmektedir. 14.04.2011 akşamından sonra don tehlikesi beklenmemektedir.

ÇİFTÇİLERİMİZ NE YAPMALI?
Değerli üreticilerimizin kar yağışının durması halinde ağaçlarını silkeleyerek sürgünlerin geceye kuru girmesini sağlamaları durumunda ağaçların dondan daha az etkileneceği bilinmelidir. Üreticilerimizin silkeleme işlemini saat 16:00’ya kadar bitirmeleri gerekmektedir. Saat 16:00’dan sonra kar yağışının devam etmesi durumunda silkeleme işlemi yapmamaları gerekmektedir. Çünkü meyve gözlerinin üzerinde kar olması durumunda karın altındaki sıcaklık +4 C olmaktadır. Bu durum zaten doğal bir koruma sağlamaktadır.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü kayıtlı çiftçilerimizi cep telefonlarına kısa mesaj göndermek suretiyle don tehlikesine karşı uyarmakradır. Mesaj ulaşır ulaşmaz hazırlığını yapan üreticilerimizin bahçelerinde lastik, sap – saman veya sisleme aletleriyle yakıt (motorin)yakmaları gerekmektedir. Bu uygulamanın komşu bahçelerde de (topyekün) uygulanması daha yararlı olacaktır. Bu uygulama ile, düşük sıcaklığın ve donun süresine bağlı olarak 1, 2 C’lik koruma sağlayabilmektedir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız