SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kayısı Üreticisi Pazarı İyi Takip Etsin"

0
Güncellendi - 2016-02-05 04:02:12
A- A+ PAYLAŞ

  • Borsa Başkanı Özbey, Rusya ambarbosu ile ilgili kayısı ihracatçılarından herhangi bir şikayet gelmediğini söyledi.

Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Gürsel Özbey, geçtiğimiz yıl Ağustos ayı ile bu yıl Ocak ayı arasında Malatya’dan yaklaşık 46 bin ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirildiğini söyledi.

Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, kuru kayısı piyasasını değerlendirdi. Ocak ayında yaklaşık 5 bin 900 ton bir kuru kayısı ihracatı yapıldığını söyleyen Özbey, “2015 yılında 65 bin ton civarında bir ihracat gerçekleştirildi. Bunun akabinde de hemen hemen 350 milyon dolar civarında bir döviz girdisi sağlandı. 2014 yılında biliyorsunuz Malatya kayısısı yüzde 90’nı doğal afet olan soğuktan etkilenerek yanmıştı. Bu yüzden biz stoklarımızı satarak 2015 mahsulünü Ağustos ayından beri ihraç etmekteyiz. Ağustos ile Ocak ayı arasında 46 bin ton civarında kuru kayısı ihracatımız gerçekleşmiş. Bu da her ay 9 bin ton civarında. Bu eldeki mevcut kuru kayısının biteceğini göstermektedir. Üreticimiz bu konuda her zaman pazarı kontrol etsinler arz talep dengesini iyi takip etsinler. Pazardan hiç çıkmasınlar. Şuan 5 ile 15 lira arasında ürün alınıp satılmaktadır” dedi.

Uçak krizinin ardından Rusya ile yaşanan sıkıntıların kuru kayısı ihracatını etkilemediğini ifade eden Özbey, “Rusya ile yaşanan uçak krizinden sonra 1 Ocak’tan sonra uygulamış olduğu ambargo yaş meyve ve sebze ile alakalı, Kuru kayısı da şu ana kadar ihracatçımızdan veya herhangi bir kaynaktan şikayet gelmedi. Bu ne demektir? Malatyalı kuru kayısıcı ihracatçısı bir şekilde ürünü Rusya pazarına indirmektedir. Ama farklı limanlarda farlı ülkelerde bir şekilde girişini sağlamakta ve şuanda herhangi bir sıkıntı yoktur. Rusya’nın kuru kayısıya bir yasak uygulaması şuanda kulağımıza gelmiş değil” şeklinde konuştu.

GÜMRÜK BÖLGE MÜDÜRESİNDEN ZİYARET..

Panno01Bu arada Fırat Gümrük ve Ticaret Malatya Bölge Müdürü Havva Eksilmez, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey’i makamında ziyaret etti.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Eksilmez’e teşekkür etti. Ziyarette ayrıca Özbey tarafından, Fırat Gümrük ve Ticaret Malatya Bölge Müdürü Havva Eksilmez’e kayısı ihracatında gümrüklerde karşılaşılan sorunlar iletildi.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız