SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kayısı Üreticisi Üvey Evlat"

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:29:56
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 2009 yılından beri desteklenen fındığın yanında kayısının desteklenecek ürünler arasında yer almamasını eleştirerek,Türkiye’nin  bir bölgesinde yetişen ürün ile başka bölgesinde yetişen ürün ve bu ürünlerin yetiştiricileri  arasında yıllardır devam eden ayrımın son bulmasını istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Kayısı ürünü hem istihdam hem de döviz girdisi değerlendirildiğindeTürkiye açısından oldukça önemli bir konuma sahiptir. Devlet  desteklerinden yararlandırılmaması Malatya’yı ve Malatyalı üreticileri mağdur etmektedir.”dedi.

Fındık zararda, kayısı kârdaymış

Ağbaba, AKP Hükümeti’nin kayısı üreticilerine üvey  evlat muamelesi yaptığını belirterek “Fındıkta 2009, 2010, 2011, 2012 yıllarında dekar alana 150 lira, 2013 yılında 160, 2014 yılında 170 lira ödeme yapılmıştır. Alan bazlı desteğin 2015 yılında da 170 lira olarak uygulanacağı 18 Ekim 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kayısı için de bugüne kadar defalarca girişimde bulunulmasına rağmen, AKP Hükümeti tarafından kayısı ürününün kârda olduğu belirtilerek,  desteklenmesinin düşünülmediği ifade edilmiştir.Madem destek için ürünün kâr –zarar hesabı yapılıyor, desteklenmeyen kayısının kârda, desteklenen fındığın zararda olması gerekiyor.Bu hesap yapılırken, hangi kayısı üreticileriyle görüşülmüş, kaç üretici halinden memmun olduğunu belirtmiştir, kamuoyuna açıklanması gerekiyor. Kağıt üzerinde yapılan hesaplar ile hayatın içindeki rakamlar birbiriyle çelişmektedir.”ifadelerini kullandı.

Malatyalı üreticiler mağdur oluyor

“Yıllık  ortalama 350 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan kayısı, binlerce ailenin geçim kaynağıdır.”şeklinde konuşan Ağbaba, “Türkiye için stratejik bir öneme sahip kayısının desteklenmemesi Malatya’nın istihdam ve ekonomik kaybına sebep olmaktadır. Kayısı ürünü hem istihdam hem de döviz girdisi değerlendirildiğinde, Türkiye açısından oldukça önemli bir konuma sahiptir.Devlet  desteklerinden yararlandırılmaması Malatya’yı ve Malatyalı üreticileri mağdur etmektedir” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız