SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı Üreticisine Sulama Uyarısı

A- A+ PAYLAŞ

Son günlerde havaların aşırı sıcak gitmesi üzerine Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nden sulama uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi M. Naim Demirtaş kayısı üreticilerini uyardı.

Demirtaş yaptığı açıklamada “son günlerde meydana gelen aşırı sıcaklıklar nedeniyle kayısıların sulanması ve bahçelerin zarar görmemesi için üreticilerimizin basit ama etkili bazı hususlara mutlaka dikkat etmeleri gerekmektedir.

Aşırı sıcaklarda bitkiler kendilerini sıcağa karşı korumak amacıyla bir koruma sistemini devreye sokarlar. Yapraklarda terleme ve solunumu en az seviyeye çekerler.

Bu nedenle özellikle sıcaklığın maksimum noktaya vardığı öğlen saatlerinde bitkilerin topraktan suyu alma hızı ve miktarı bir hayli düşük seviyeye ulaşır. Öğle saatlerinde yapılan sulamalarda bitkinin bu sudan faydalanma oranı çok çok azdır. Zaten havanın sıcak olması münasebetiyle topraktan buharlaşma yoluyla da su kaybı maksimum düzeyde olacaktır. Üretici yaptığı bu sulamada hedefine ulaşamayacak ve kısa zaman sonra tekrar sulama yapması gerekecektir” dedi.

Demirtaş “Üreticilerimiz mecbur kalmadıkları sürece öğle saatleri dışında, özellikle sabah erken saatlerde, akşam serinliğinde ya da geceleri sulama yapmalıdırlar. Bu sayede hem topraktan buharlaşma yoluyla su kaybını azaltırlar hem de bitkilerin bu sulamadan daha fazla faydalanmalarını sağlarlar” diyerek sözlerini tamamladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız