SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı Üreticisine Uyarılar

A- A+ PAYLAŞ

Tarım İl Müdürlüğü kayısı ağaçlarında ilk bahar döneminde görülen hastalık ve zararlılar konusunda üreticileri uyardı..

Üreticiler için aşağıdaki açıklamayı yapan müdürlük, geniş bilgi için il ve ilçe müdürlüklerine başvurulabileceğini hatırlattı:

"İlimiz kayısı ağaçlarında her yıl ilkbaharda görülen önemli hastalık ve zararlılarla bilinçli ve etkili mücadele etmek başta gelen göreviniz ve menfaatiniz icabıdır. Aşağıda belirtilen dönemlerde hastalık olsun veya olmasın MUTLAKA KORUYUCU olarak mücadele yapılmalıdır.

1- PEMBE ÇİÇEK TOMURCUĞU DÖNEMİ İLAÇLAMASI:
Bu dönemde KIZILLEKE ( ÇİL), DAL YANIKLIĞI hastalıkları ve TOMURCUK TIRTILI,
UYUZ zararlıları ile mücadele yapılır.

KIZILLEKE (ÇİL) : Hastalık yapraklarda, tomurcuklarda ve sürgünlerde zararlı olmaktadır. Meyvelerde çil şeklinde yaptığı zarar nedeniyle ürünün pazar değeri düşmektedir. Ayrıca hastalık nedeniyle ağaçlarda % 30-60 oranında verim kaybı olmaktadır.

DAL YANIKLIĞI: Meyve ve yapraklarda çile benzer lekeler yapmakla birlikte , asıl zararı 1 ve 2 yıllık sürgünlerde sürgünü çepeçevre saran siyah lekeler oluşturur. Zarar gören sürgünlerde Haziran ayından itibaren geriye doğru ölüm başlar. İlimiz kayısı ağaçları bu hastalıklarla bulaşık olduğu için bu dönemde mutlaka koruyucu olarak ilaçlama yapılmalıdır. Bu dönemde koruyucu olarak %1 lik bordo bulamacı veya bakırlı ilaçlardan 100 lt suya 400 g olacak şekilde hazırlanacak ilaçla ilaçlanmalıdır.

KAHVERENGİ TOMURCUK TIRTILI: Tomurcukların kabarma döneminde tomurcukları yandan delerek tomurcuğun içi ile beslenir. Giriş deliğinin etrafındaki pislik ve hafif ağ örtülü oluşu ile tanınır. İlimizin tüm bahçeleri bu zararlı ile bulaşık olmadığından çil ilacı atmadan önce ağaçların değişik yönlerinde 100 tomurcuk kontrol edilir. 10-15 tomurcuk tırtılı görülürse zehirli ilaç atılmalıdır. Zararlı yoksa veya azsa zehir atılmamalıdır. Bu zararlı için Azinphos Methyl, Phasalone 350 g/l , Endosülfan, Diazinon terkipli ilaçlardan biri kullanılabilir.

KAYISI YAPRAK UYUZU: İlimizin özellikle Hekimhan ve Akçadağ’ ın yüksek kesimlerin de görülen bu zararlı, yaprakta zarar yapar. Zarar verdiği yaprakta kırmızı urlar oluşturarak topak bir şekil almasına neden olur. Bahçenizde daha önceki yıllar bu zararlıya rastlanmışsa bu dönemde ENDOSULFAN terkipli bir ilaç, karışabileceği çil ilacı ile birlikte atılmalıdır.

2- ÇİÇEK DÖNEMİ İLAÇLAMASI :
Bu dönemde MONİLYA hastalığına karşı ilaçlama yapılır. Monilya hastalığı çiçek, çiçek sapı, meyve ve sürgünlerde zararlı olmaktadır. Hastalanan çiçekler 1-2 gün içerisinde kahverengileşir. Çiçek sapı ile sürgüne geçerek çiçekle birlikte sürgününde kurumasına neden olur. Bu hastalık için en uygun ortam %92-100 nem ve 20-25 C sıcaklıktır. Çiseleme biçiminde yağan yağmurlar çiçek çanağında uzun süre birikerek buraya konan hastalık sporlarının gelişmesi için çok uygun bir ortam oluşturur. Bulaşma çiçek ile olduğu için çiçek dönemini ilaçlı tutmak gerekir. Bu nedenle çiçeklerin % 5-10' u açtığında ve tam çiçekte olmak üzere çiçek döneminde iki ilaçlama yapılmalıdır. Her ilaçlamada değişik etkili madde içeren ilaç kullanılmasına özen gösterilmelidir. Bu dönemde koruyucu ilaçlardan biri kullanılabilir.

3-MEYVE ÜZERİNDEKİ KILIF (KÜRK)'ın MEYVE UCUNA DOĞRU SIYRILMA DÖNEMİ
(MEYVENİN ZEYTİN ÇEKİRDEĞİ BÜYÜKLÜĞÜNÜ ALDIĞI DÖNEM) İLAÇLAMASI

Bu dönemde ÇİL HASTALIĞI' na karşı koruyucu olarak ilaçlama yapılmalıdır. Eğer hava koşulları hastalığın bulaşması için uygun giderse ( sürekli hafif yağmur ve 4-30 °C sıcaklık ) atılan ilacın tesir süresinin bitiminde ilaçlamalara devam edilir. Bu dönemde bahçenizde zararlı varsa ÇİL ilacına karışabilecek uygun ZEHİR kullanılabilir. Bu dönemde Captan, Bakır Hidroksit, Ofurace + Folpet, Clorothalonil terkipli ilaçlardan biri kullanılabilir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız