SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı Üreticisinin İlginç Profili...

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi (İÜ) öğretim görevlilerince hazırlanan 'Kayısı Kükürt Sorunu' adlı araştırma, kitaplaştırılarak yayımlandı.

İÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Murat Asma, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Gültek, Uzman Tuncay Kan ve Uzman Ögün Birhanlı tarafından hazırlanan 'Kayısıda Kükürt Sorunu' adlı araştırmada, kayısı üreticileriyle ilgili olarak yapılan anketin sonuçları açıklandı. Malatya'da 6 ilçe ve 44 köyde toplam 341 kayısı üreticisiyle yüz yüze yapılan ankette, dikkat çeken en önemli noktanın, üreticilerin anket sorularını cevaplamak istememeleri ve bu konudaki isteksiz davranışları oldukları kaydedildi.

Yapılan ankette, kayısı üreticilerinin yüzde 36'sının ilkokul, yüzde 23'ünün üniversite, yüzde 19'unun lise, yüzde 17'sinin ortaokul ve yüzde 5'inin ise okuryazar olduğu aktarıldı. Ankette, 'Kayısı bahçesindeki çeşit sayısı' incelemesinde ise iki kayısı çeşidiyle tesis edilmiş bahçelerin oranının yüzde 52 ve bu bahçelerde ise ağırlıklı kayısı çeşidinin Hacıhaliloğlu olduğu kaydedildi. Kayısı üreticilerinin kayısı konusunda bilgi, haber ve yenilikleri yüzde 36 ile tarım teşkilatından, yüzde 26'sının çevresinden, yüzde 22'sinin kendi tecrübesinde, yüzde 8'inin medya ve yüzde 6'sının ise üniversiteden aldığı bilgisin yer aldığı ankette, üreticilerin yüzde 84'ünün kayısı konusunda yapılan çalışmaları yetersiz bulduğu aktarıldı.

Kayısı üreticisinin profilini yansıtan anketteki, 'Kayısı tarımındaki gelişmeleri öğrenmek için her hangi bir girişiminiz oldu mu?' sorusuna yüzde 55 oranında hayır cevabı verildiği aktarıldı. Ankete katılan üreticilerin 'Kükürtleme sırasında kullandığınız kükürt miktarını nasıl belirlemektesiniz?' sorusuna üreticilerin yüzde 80'inin göz kararı, yüzde 19'unun tartarak ve yüzde 1'inin ise rast gele şeklinde cevap verdikleri kaydedildi. Kayısı üreticilerinin aşırı kükürt kullanmalarını, ürünleri uzun süre depolarda bekletmelerine bağlarken, kuru kayısılarını yüzde 99 oranında soğutmasız depolarda depoladıkları ifade edildi. Ürecilerin yüzde 74'ünün depolama sırasında meydana gelen kalite kayıpları konusunda yeterince bilgiye sahip olmadıkları kaydedildi.

Kuru kayısının pazara sunulması incelemesinde ise ankete katılan üreticilerin yüzde 40'ının ürünlerini tüccara, yüzde 32'sinin ihracatçıya, yüzde 27'sinin aracıya ve yüzde 1'inin ise kendisinin pazarladığı belirtildi. Üreticilerin kuru kayısı fiyatlarının düşük olma nedenlerini ise yüzde 25 ile ihracatın iyi yapılmadığına, yüzde 25 ile tanıtımın yetersizliğine, yüzde 19'unun yanlış politikaya, yüzde 16'sının ihraç pazarının yetersizliğine ve yüzde 12'sinin ise rekolte yüksekliğine bağladığı aktarıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız