SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı ‘Yerli, Milli’ 5 Üründen Biri

0
Güncellendi - 2018-07-20 02:50:24
Kayısı ‘Yerli, Milli’ 5 Üründen Biri
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye’nin özellikle kuru kayısı piyasasında dünya lideri olmasını sağlayan, ancak yıllardır kronikleşen sorunlarının çözümü yolunda gerçekçi bir proje uygulanamayan Malatya kayısısının Türkiye’nin dış ticaret açığının kapatılmasına katkı sağladığı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin ithal ettiği tarım ürünlerine ilişkin açıklama yapan Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası’nın bu açıklamasına göre, Türkiye 5 tarım ürünü dışında, tüm tarım ürünlerini ithal ediyor ve bu ithalat Türkiye’nin dış ticaret makasını ithalat lehine açarak, cari açığın her geçen yıl büyümesine neden oluyor.

Buna karşılık, aralarında Malatya kayısısının da bulunduğu 5 tarım ürünü ise, ithal edilmiyor, tam tersine ihraç edilerek Türkiye’nin cari açığının kapatılmasına katkıda bulunuyor.

ZMO Genel Başkanı Güngör “ Beş ürün hariç ithal etmediğimiz tarım ürünü kalmadı”

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Güngör, Türkiye tarımının ithalata bağımlı hale getirildiğini, ithal odaklı tarım politikalarının sonucu olarak yurt dışından Türkiye’ye ithal edilmeyen 5 tarım ürünü kaldığını, bu ürünlerden birinin de kayısı olduğunu açıkladı.

Türkiye’nin cari açığının kapatılmasına üzüm, narenciye, fındık ve Antep Fıstığı ile birlikte  önemli katkı sunan, geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği Coğrafi işaret tescili alarak dünyada özel bir ürün olarak tescillenen kayısı, Malatyalı üreticiler için hem varlığı hem yokluğu ile sorun olmaya devam ediyor.  Sözde ‘Dünya Kayısı Başkenti’ olan Malatya’da kayısıyı etkileyen iklimsel olumsuzlukların yanı sıra özellikle pazarlama sorunu ve fiyat sıkıntısı üreticisini yıllardır perişan etmeye devam ediyor.

Avrupa Birliği ülkelerinde coğrafi işaret tescili alan gıda ürünleri, üretildiği bölgede ciddi istihdam yaratıp,  ekonominin lokomotifi olurken, Avrupa Birliği logosu ile yüksek fiyatlara satılması gereken kayısı, bu yıl yaş olarak üretim maliyetinin çok çok altında 25 kuruş ile 1.2 TL arasında satıldı. Söz konusu bu fiyatların mevcutta borçlu olan kayısı üreticilerinin gerek borcunu gerek işçi maliyetlerini ödemesinin mümkün olmadığı ifade ediliyor. Malatya’da ilgili ilgisiz hemen herkesin her dönem konuştuğu kayısının sorunlarının çözümü için bugüne kadar geçekçi bir proje uygulanmadığı gibi kayısıyla ilgili kuruluşlar ve yetkili kurumlar başta olmak üzere kamuoyunun ilgisizliği bu sorunların daha çok uzun süre çözümsüz kalacağını düşündürüyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Abdulvahap gulezgin (5 yıl önce)
    demek ki yakında kayısıyı da CA USA etiketi ile yemeye başlayacağız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert (5 yıl önce)
    Paramı ediyor hayır millli olsa ne olur ki sahibi yok dolar 5 tl ye dayandı kayısının değeri 8 9 tl o kadar emek verilen para komikk yazıkk
    0
    0
    Yanıtla