SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kayısı Yüzde 80 Zarar Gördü"

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:41:19
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ziraat Odası Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç, kayısının yüzde 80'inin dondan zarar gördüğünü söyledi.

Malatya Gazeteciler Cemiyeti'nde basın açıklaması yapan Kılıç, "2014 Yılında olduğu gibi 30 Mart gecesi Malatya kayısı üreticisinin yaşamış olduğu kabusu bu yılda 5-6 Nisan gecesi yaşadık. Malatya’mızın tek gelir kaynağı olan tarımda Malatya’mızın çiftçilerinin en büyük gelir kaynağı olan kayısımızı kesin olmamakla beraber yüzde 70 yüzde 80 civarında bir zarar söz konusu oldu" dedi.

Kılıç şöyle devam etti:

"Şuanda henüz tam tespitleri yapılmadı. Bazı kesimlerde kayısının kısmen olduğu ancak daha kürkten çıkmadığından dolayı akıbetinin ne olduğu belli olmadığından kesin rakam veremiyoruz. Ancak rakımı 1000 rakımın altında olan yerlerde kayısımızın yüz‘de 80'i yanmıştır. Çiftçimiz yine geçen yıl ki mağduriyetini bu yılda yaşayacaktır. Kayısının stratejik bir ürün olmasına rağmen kayısıda stratejik ürün ise olmazsa olmaz bir üründür. Bunun devlet tarafından desteklenmesi ve akademik ortamda bu konunun nasıl çözülebilir olduğu sonucuna varılması gerekmektedir. Eğer bu konuda bir çözüm bulunmayacaksa 800 bin dekar araziyi kayısı ile işgal etmenin anlamı yoktur. Buna kesin bir çözüm kesin bir karar alınarak o zaman bu ağaçları bir an önce söküp kurtulmamız lazım. Çünkü her yıl aynı kabusu aynı sıkıntıyı yaşıyoruz ’dedi.

Kılıç, "Ayrıca 14 ilde fındık üreticisine bu yıl 170 liradan fındık üreticisine alan bazlı destek yapılacaktır. Biz o üretici kardeşlerimize destek yapılmasın demiyoruz fakat burada eğer onlara 170 liradan destek sağlanacaksa toplam fındık alanı 7 milyon dekar ise bu yıl alacakları para destek 1 milyar 190 milyon liradır. Eğer bizim kaysımıza bu alan bazlı destek 170 liradan ödenmiş olsa 136 trilyon lira bir para demektir. Biz burada tüm siyasi partilerdeki büyüklerimize temsilcilerimize sesleniyoruz. Gerçekten çiftçi zor durumdadır" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız