SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısıcılar.. Dikkat!.

A- A+ PAYLAŞ

Ziraat Mühendisleri Odası Malatya İl Temsilcisi Fevzi Çiçek, bu yıl kayısı ağaçlarının 10 gün geç çiçek açtığını, mutlaka ilkbahar mücadelesi ve bakım gerektiğini, aksi halde Monilya hastalığının yaygınlaşabileceğini bildirdi ve üreticileri uyardı.

Çiçek'in konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"İlimiz için oldukça önemli olan kayısı yetiştiriciliği içinde bulunduğumuz dönemde büyük oranda çiçek açmıştır. Yüksek bölgelerde ise önümüzdeki günlerde bu evreleri tamamlayacaktır. Geçtiğimiz yıl ilimizin doğusundan başlayan çiçeklenme başlangıcının ilk görünmesi 07 Mart tarihindedir. Bu yıl ise 16-17 Mart tarihlerinde ilk çiçeklenme görülmüştür. Buda geçen yıla göre yaklaşık 10 gün geç çiçek açtığını göstermektedir.

Bu yıl ki 10 günlük geç çiçek açmadan dolayı umarız ilkbahar donlarından zarar görmeden atlatırız. Bilindiği üzere kayısı ağaçlarında sık sık yaşanan ilkbahar geç donlarından dolayı başta üreticilerimiz olmak üzere ilimizin tamamı ciddi zararlara uğramaktadır. İlkbahar geç donlarının zararından etkilenme derece büyük ölçüde çiftçinin elindedir. Doğru yerde bahçe tesisi, yeterli ve zamanında yapılan gübreleme, ilaçlama gibi bakım çalışmaları ağaçların sağlıklı olmasını dolayısı ile de hastalık ve zararlılardan, ilkbahar geç donlarından daha az etkilenmesini sağlayacaktır.

Ancak bilinmelidir ki; tarımsal üretimde toprak işleme, gübreleme zirai mücadele ne kadar teknik talimatlara uygun olarak yapılırsa özellikle meyve ağaçları o kadar sağlıklı olur. Dolayısı ile de her yıl çiftçinin kâbusu olan ilkbahar geç donlarından da o kadar az etkilenmiş olur. Bu nedenle bakım çalışmalarının ihmal etmeden tekniğine uygun ve teknik eleman tavsiyelerine göre yapmaları gerekmektedir.

Tarımsal üretimde genel olarak zirai mücadele dediğimiz hastalık ve zararlılarla mücadele çok önemli bir konudur. Zirai mücadelenin doğru zamanda yeterli miktarda yapılması önemlidir. Bu nedenle çiftçilerimizi uyarmak istiyoruz. Sonbahar ilaçlamasını yapsın yada yapmasın kesinlikle ilkbahar mücadelesini ve bakımını yapması gerekmektedir.

Özellikle içinde bulunduğumuz günlerde kayısı ağaçlarının çiçek evresinde olması ve iklimin yağmurlu ve havanın kapalı olması nedeni ile bazı hastalıkların artmasına uygun ortam oluşmaktadır. Bu ise gerek ağaçların gelişme fizyolojisinde gerekse de meyve miktar ve kalitesinde zararlara sebebiyet verecektir.

Bu dönem özellikle kayısı ağaçlarında sık görülen monilya hastalığının artarak ortaya çıkacağı ortam bulunmaktadır. Bu nedenle bundan önce ilaçlama yapmış olsa da, son 2-3 gündür yağan yağmur, kapalı hava ve çiçek döneminde olması nedeni ile bahçenin konumu, ağaçların bakım ve yaşına bağlı olarak gerekirse ikinci ilaçlamanın yapılması gerekmektedir. Aksi halde monilya hastalığı yaygınlaşacağından ağaçlarda kurumalar başlayacaktır. Buda telafisi mümkün olmayan ileriki yılları da etkileyecek zararlara neden olacaktır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız