SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kayısıda Büyük Zayiat Var"

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:39:56
A- A+ PAYLAŞ

Adana Ticaret Borsası Kampüsü'nün temeli Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katıldığı törenle atıldı. Cumhurbaşkanı Gül, "Bu modern kampüs sadece Adana'ya hizmet etmeyecek. Bütün bölgeye hizmet edecek. Hatta bütün Mezopotamya'ya bütün çevremizdeki ülkelere hizmet edebilecek çok büyük bir tesis olacak" dedi. 

Cumhurbaşkanı Gül, Adana Ticaret Borsası Kampüsü'nün temel atma töreninde yaptığı konuşmada, bundan kaç ay önce borsa başkanı ve yönetim kurulunun Ankara'ya gelip kendisini ziyaret ettiklerinde Adana Ticaret Borsası'nın 100 yaşında olduğunu ve bu vesileyle yeni bir kampüs temeli atılacağını ve bu merasimde kendisinin de bulunmasını çok arzu ettiklerini söyleyince hem Adana'ya olan sevgisini göstermek hem de Adana'yı daha çok teşvik etmek, desteklemek ve çok daha hak ettiği hedeflere süratli ulaşmasını temin etmek için cumhurbaşkanı olarak 2. kez Adana'ya geldiğini söyledi. Gül, "Adana, bütün memleketimizi besleyen, en bereketli topraklara sahip olan tarih boyunca da hep böyle olmuş çok cazip verimli, Allah'ın her türü nimeti verdiği bir yer. Tarih boyunca burada insanların gıdalarını, ihtiyaçlarını, karşılamak için üretimler yapılmış. Bir insanın esas ihtiyacı nedir? Yeme ve içmedir, gıdadır. Diğer ihtiyaçlar sonra gelir. Yeme ve içme de işte tarih boyunca bu coğrafyada bu bereketli coğrafyada hep gerçekleşmiş. Şöyle uçakla gezdiğinizde Anadolu'yu, bazı yerler yemyeşil bazı yerler dağlık bazı yerler de çok çoraktır ama Adana ve civarında dolaştığınızda bu toprakların bereketini hemen görürsünüz. Onun içindir ki Türkiye'nin gelişmesine kalkınmasına, sanayicilerinin büyük işadamlarının hep onların çıktığı yer Adana olmuştur. Pamukla, tekstille, tekstil fabrikalarıyla binlerce yüzbinlerce insanın çevre illerden yazın koşarak geldiği mahsul toplama zamanı buraya geldiği kazancını geçimini temin ettiği yer adana olmuştur. Yine bundan dolayı da Adana, sadece Adanalılar değil, bütün bu çevre illerimizdekilerin de katılımıyla büyük bir metropol şehir olmuş daima ve bunun kültürünü çoğulculuğunu da hep içinde yaşatmıştır. Şehrinizin kıymetini bilin ve buraya devletimiz hükümetlerimiz daima ellerinden gelen her türlü hizmeti getirmişler ve bundan sonra da getireceklerdir" diye konuştu.

Adana Ticaret Borsası'nın Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulmadan önce kurulan bir borsa olduğunu hatırlatan Gül şöyle devam etti:

"Adana Ticaret Borsası gibi eski olan kuruluş sayısı ekonomik anlamda çok azdır. Türkiye'de bir ticaret borsası daha var Adana'dan daha önce kurulmuş o da İzmir Ticaret Borsası. İstanbul Ticaret Borsası bile Adana'dan daha sonra kurulmuş. O zamanlar Adana Ticaret Borsası'nın yönetim kuruluna baktığımızda o zamanlar Osmanlı topluluğunun bütün çoğulculuğunu görüyorsunuz. O zamanlar burada yabancı şirketler kurulmuş o zamanlar 20'nin üzerinde tekstil fabrikası olmuş. Dolayısıyla sadece bugün değil 100 yıl önce de Adana çok zengin bir diyardır. Şimdi çok daha zengin olacak. Sizler çünkü her türlü hizmete layık olan değerli vatandaşlarımızsınız. Devlet, bütün kamu herkes size daha iyi hizmet için vardır. Bugün bu ticaret borsasının bu modern kampüsü kurulduğunda burada neler olacak? Burada direk çfitçiye üreticiye alıp satana hizmet olacak burada. Siz de biliyorsunuz ki ürettiğiniz şey ziraat ürünleri. Bunların fiyatları önemlidir. Ürettiğiniz neyse değerini bulmak istersiniz. Siz de tabii ki tüketirken bunların kaliteli ve uygun fiyat olmasını istersiniz. Dolayısıyla ticarette alan ve satanın buluştuğu buluştuğunda da alıp sattıklarının ne olduğunu en güzel şekilde şeffaf şekilde bildirir ticaretin dürüstlüğünü gösterir. Kalitesi miktarı tüm bunlar hep ticaret borsalarının işlevleridir. İşte burası yapılınca burada çok büyük depolar yapılacak. Şimdi birçok şehirlerimizde kışın don oldu, mahsullerden maalesef istediğimiz verimliliği alamıyoruz. Mesela Malatya'da kayısı, tüm bize gelen haberler her sene olduğu gibi değil çok büyük bir zayiat var. E o zaman ertesi sene ne olacak? Veya çeşitli felaketler oluyor. İşte tüm bu depolama hizmetleri burada hep devreye girecek, bu seneki sizin fazla mahsulünüzü burada depolayacak, fiyatların düşmesine mani olacak. Ertesi sene de eğer kıtlık varsa, arzda yetersizlik varsa, bu depolardaki mahsuller devreye girerek fiyatların anormal yükselmesini önleyecek. Tüm bunlar işte siz üreticilerin ve tüketicilerin en medeni şekilde zarar görmeden bir taraftan kar eden ama diğer taraftan da bunu tüketenlerin aşırı fiyatlar ödeyerek zarar görmelerini önleyen bir piyasa dengesini sağlamakta. Burası bunu yapacak. Burada çok araştırma geliştirme birimleri olacak. Sizin mahsullerinizin, ürettiklerinizin, ektiklerinizin çok daha kaliteli olması, onların herhangi bir hastalıktan, başka bir şeyden zarar görmelerini önlemek, tüm bunları da hep bu laboratuvarlarda buradaki tesislerde en güzel şekilde tedbirleri alınacak. Onun için bu borsa, bu modern kampüs Adana'ya gerçekten yakışır. Bu sadece Adana'ya hizmet etmeyecek. Bütün bölgeye hizmet edecek. Hatta bütün Mezopotamya'ya bütün çevremizdeki ülkelere, hepsine de hizmet edebilecek çok büyük bir tesis olacak. İnşallah kısa süre içerisinde bütün inşaatlar tamamlanır, açılışları da yine en güzel şekilde yapılır."

ATB Meclis Başkanı Şahin Bilgiç ise 2013 yılında borsada yaklaşık 5,5 milyon ton ürünün işlem gördüğünü, bunun parasal değerinin de yaklaşık 5 milyar TL'nin üzerinde olduğunu söyledi. Bilgiç, "Bugün temelini atmakta olduğumuz borsa kampüsümüz yaklaşık 2 yıl içerisinde 100 bin tonluk depolama kapasiteyle faaliyete geçtiğinde 5 milyar liralık işlem hacminin katlanarak artacağına 2023 vizyonunda Adana’mıza düşen görevini de layıkıyla yerine getireceğine inanıyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Adana Ticaret Borsası Kampüsü'nün temeli Müftü Arif Gökce'nin dua etmesinin ardından atıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız