SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tarım Müdürlüğü de Uyardı.. "Çil Şu Anda Pik Yapmakta"

0
Güncellendi - 2018-05-17 23:37:55
Tarım Müdürlüğü de Uyardı..
A- A+ PAYLAŞ

  • Kayısıda yüzde 60'a varan oranda ürün kaybına yolaçan ve sonraki yıl için de olumsuz etkisi bulunan Çil Hastalığı konusunda Tarım İl Müdürlüğü de uyarılarda bulundu

Ziraat Mühendisleri Odası'nın ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü de kayısı için büyük tehlike oluşturan Çil Hastalığı konusunda uyarı yaptı. Müdürlükten yapılan açıklamada,  kayısı için tehlike oluşturan çil hastalığının şu dönemde en yüksek seviyeye ulaştığını, üreticilerin ilaçlama yapmalarının büyük önem taşıdığını bildirdi.

ÜRÜN KAYBI YÜZDE 60'A VARABİLİR

Mücadele yapılmadığı takdirde ürün kaybının yüzde 20-60 oranında olacağı belirtilen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü açıklaması şöyle:

"Hastalık Sert Çekirdekli Meyve ağaçlarının yaprak, meyve, tomurcuk ve genç dalları üzerinde belirti oluşturur. Meyve enfeksiyonları ise özellikle Kayısıda önemli zarar meydana getirir. İklim koşulları uygun olduğunda diğer sert çekirdekli meyve türlerinde de meyve enfeksiyonları gözükebilir. Genç yaprak üzerinde oluşan lekeler ilkönce 1 mm. çapında yuvarlak, kırmızı renkli olup etrafı açık renkte bir hale ile çevrilidir.  Daha sonra bu lekeler kahverengimsi, kızıl kahverengi yaklaşık 3 mm. çaplı lekeler haline dönüşür. Bu lekeli kısımlar 5-10 gün sonra dökülür ve yaprakta delikler oluşur. Bazen birbirine bitişik lekeler birleşip çapı 1 cm. yi bulan delikler halini almaktadır.

Hastalıkla mücadele yapılmadığı takdirde Kayısı meyveleri üzerinde lekeler meydana getirip genellikle meyvenin sapa yakın yanak kısmında lekeler birleşerek tüm meyve yüzeyini kaplayabilir.

2018 yılı ilkbahar döneminde hava sıcaklığının uygun ve yağışların sürekli devam etmesi, ilimiz kayısı bahçelerinde çil hastalığını yeniden oluşturma riskini yükseltmiştir. Hastalığın oluşmasında etkili olan yağış ve sıcaklıktan dolayı hastalık şu anda pik (en yüksek seviye) yapmaktadır. Üreticilerimizin yeniden çil hastalığı ile mücadele yapmadığı takdirde ürün kaybı % 20-60 oranında olmaktadır. Ayrıca 1 sonraki yılın meyve gözü oluşumunda ciddi sıkıntılar yaşanacaktır.

Üreticilerimizin İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurarak üretici kayıt defterlerine işlem yaptırmak suretiyle ilaçlamalarını yapmaları büyük önem arz etmektedir. İlaçlama tüm bitki aksamını kaplayacak şekilde yapılmalıdır."

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • cenk (5 yıl önce)
    günaydın tarım il müdürlüğü
    0
    0
    Yanıtla
  • Nevzat (5 yıl önce)
    İlaclamak lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet YILDIRIM (5 yıl önce)
    ilaçlasanız nolacak ilaçlamasanız nolcak gene götürüp 2 liradan satacaksınız ben ülke battı bitti denen yıllarda bile 4,750 liradan kayısı sattım geçtiğimiz yılda 2 liradan sattım taktir siz malatyalıların. YANİ SAHİPSİZ MALATYALILARIN.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ben 13 liradan sattım nasıl olacak,senin 2 liradan sattığın kayısı hangi kaysı elek altı mı 1 numaralı olan kayısı mı? yani atılır da bu kadarı da fazla
    0
    0
    Yanıtla
  • Çetin (5 yıl önce)
    Findik da olsa destek olunurdu ama kayisi sonuçta Malatya sahipsiz kent sahipsiz Malatyalı gerçi belediye başkanları bile artık adiyamanli sahipsiz MALATYAAA
    0
    0
    Yanıtla
  • Miktat Canbay (5 yıl önce)
    Bizim ağaçlarımızda çil yok ama olmaması için bu gün ilaçladık.Bütün çiftçilerimize kolay gelsin bol bereketli hasarsız kasançlar dilerim.
    0
    0
    Yanıtla
  • İyi bak hepsinde başlamış bende yok diyordum ama dün gittim komple çil hemen ilaç attık ama inşallah gider
    0
    0
    Yanıtla