SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısıda Durum Tam da Bu Ağaç Gibi!..

A- A+ PAYLAŞ

Geçtiğimiz yıl don nedeniyle yüzde 80'e varan oranda ürün kaybı yaşanan kayısıdaki zararı bu yılki ürünle karşılamayı planlayan üretici, bu kez de "yüksek rekolte"nin kurbanı oldu. Birçok üretici kuru kayısı elde etmenin yüksek maliyeti nedeniyle, bahçesindeki ürünü yaş olarak satmanın yollarını ararken, Görüş Gazetesi muhabiri Selahattin Gökatalay'ın, geçtiğimiz günlerde Arguvan yolunda çektiği, "meyve fazlalığı" nedeniyle, kırılan dallarıyla "yıldırım çarpmış" görüntüsü veren "meyveli kayısı ağacı"nın perişan hali, "Kayısının Bu Yılki Hali"ni neredeyse bire bir yansıtan bir fotoğraf oldu. Öte yandan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği de, kayısı ile ilgili yaptığı açıklamada, üreticinin ve ülkenin menfaati açısından yaş kayısı ihracatına destek verilerek, kuru kayısı fiyatlarının düşüşünün önüne geçilmesi istendi.

Malatya Ticaret Borsası'nda ekstra 1 kilo kayısının fiyatı 1 milyon 800 bin liraya kadar düşerken, 1. kalite kuru kayısıda fiyat 1 milyon 600 bin lira civarında.

Kayısı Festivali düzenleyen Malatya'da, "kayısı" patentli bir eglence organizasyonuna karşın, kayısı üreticisi deyim yerindeyse "kan ağlıyor".. Kayısı Üreticileri Derneği Başkanı Hanifi Hakverdi, yaş kayısıda bahçeden toptan satış fiyatlarının 100 bin liraya kadar düştüğünü söyleyerek, bu yıl "rekolte fazlalığı" nedeniyle yaşananları özetliyor.

TZOB'UN ÖNERİLERİ..
Türkiye'nin 80 bin ton kuru kayısı üretimi ile dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 84.2'sini tek başına karşıladığı belirtilerek, gerek üreticilerin gerekse Türkiye'nin menfaatlerinin korunması bakımından, taze kayısı ihracatına destek verilerek, kuru kayısıda fiyat düşüşlerinin önlenmesi istendi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nden yapılan açıklamada, 2004 yılında yaşanan don olayı nedeniyle kayısı rekoltesin önemli düşüşler meydana geldiği, bu sezonda ise rekoltenin yüksek olmasının beklendiği ifade edildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

"2005 yılı itibarıyla 1 kilogram taze kayısı maliyeti 580 bin lira, 1 kilogram kuru kayısı maliyeti ise 2 milyon 900 bin liradır.

Üreticilerin hak ettiği geliri elde edebilmesi için maliyetlerin düşürülmesi gerekmektedir. Rekoltede yaşanan artış da dikkate alındığında üreticileri zorlu bir pazarlama sezonunun beklediği açıkça görülmektedir. Ayrıca, fiyatlardaki düşüş ve paritelerin ürünlerin aleyhine bozulmasına bağlı olarak üreticinin alım gücü de iyice düşmüştür. Alım gücünün azalması ile birlikte bir de rekoltede yaşanan artış neticesinde üreticiler maliyetlerinin altında ürün satmak zorunda kalacaklar."

Açıklamada, kayısıda yaşanan sorunlara karşılık, birliklerin ekonomik yönden güçlendirilmesi, ihracat ve bundan elde edilen gelirin artırılması için dış pazar istekleri yönünde üretim yapılması gerektiği bildirildi. TZOB'un çözüm önerileri arasında, "üretim planlaması yapılarak, kayısının uygun yerlerde yetiştirilmesinin sağlanması, sulamada kullanılan elektriğin birim fiyatının makul seviyeye getirilmesi, ülke genelinde araştırma-geliştirme çalışmalarına destek verilmesi ve kayısının piyasadaki yerinin korunması, kalite standartlarının yerine getirilmesi, ürün çeşitlendirilmesi bakımından alternatif üretim şekillerine gidilmesi" de yer aldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız