SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısıda Entegre Mücadele

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:49:15
Kayısıda Entegre Mücadele
A- A+ PAYLAŞ

İlk etabı Diyarbakır’da yapılan Kayısı Entegre Mücadele Hizmet İçi Eğitimi’nin ikinci etabı için Malatya’ya gelen ziraat mühendisleri İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde düzenlenen eğitim programına katıldı. 

Gıda Tarım ve hayvancılık Bakanlığı tarafından organize edilen hizmet içi eğitim toplantısın Ziraat Fakültesi’ndeki bölümünde ‘Kayısıda Entegre Mücadele’ konusu ele alındı.

Kayısı odaklı eğitim programında İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma “Küreselleşmenin kayısı ve meyvecilik sektörüne etkileri”, Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nihat Tursun, “Meyve ve sebze bahçelerinde verim ve kaliteyi etkileyen yabancı otlar ve mücadelesi”, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Ergün Doğan, “Küresel ısınmanın bitki su tüketimine etkileri ve sulama sistemleri” ve İnönü Ü. Genel Sekreter Yardımcısı Ziraat Mühendisi Hamza Kandi “Ülkemiz ve dünya tarımının makro sorunları ve çözüm önerileri” başlıklı birer sunum yaptı. 

Ziraat Fakültesi’de gerçekleştirilen eğitim programı sonrası program katılımcılarına Battalgazi Kampüsü’ndeki örtü altı kayısı yetiştiriciliği kapsamında kurulan kayısı seraları ve sebze seraları gezdirildi ve buradaki uygulamalar hakkında bilgi verildi. 

Prof. Dr. Asma: ‘Bu tür eğitimler kayısıcılığa bilimsel perspektif kazandıracak’ 

‘Kayısıda Entegre Mücadele’ başlıklı eğitim programı hakkında bilgi veren İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, bu tür eğitim programlarının ziraat mühendislerinin kayısıcılık alanındaki bilgilerini derinleştireceğini belirtti. Uzun yıllar sürdürdükleri çalışmalarla kayısıcılığa bilimsel bir perspektif kazandırmanın mücadelesini verdiklerini kaydeden Prof. Dr. Asma, Hizmet içi eğitim programının kayısı merkezli olmasının bu anlamda önemli bir kazanım sağlayacağına inandığını söyledi. 

‘Kayısıda Entegre Mücadele Hizmet İçi Eğitim Programı’ kapsamında Malatya’ya gelen ziraat mühendisleri ve kayısıcılık alanında çalışan teknikerler Ziraat Fakültesi’ndeki programdan önce de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Malatya İl Müdürlüğü’nde düzenlenen seminere katılmıştı. 

Entegre mücadele nedir? 

Entegre Zararlı Yönetimi veya Entegre Zararlı Kontrolü olarak da bilinen ve kısaca ‘Zararlıların Yönetim Sistemi’ olarak ifade edilen Entegre Mücadele Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Bitki Sağlığı Araştırmaları Genel Müdürlüğü tarafından şöyle tanımlanmaktadır: “Zararlı organizmaların popülasyon dinamikleri ve çevre ile ilişkilerini dikkate alarak, uygun olan tüm mücadele yöntem ve tekniklerini uyumlu bir şekilde kullanarak zararlı organizmaların popülasyon yoğunluklarını ekonomik zarar seviyesinin altında tutan bir zararlı yönetim sistemidir”.

Entegre mücadelenin hedefleri nelerdir? 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Entegre Mücadelenin hedeflerini ise şu şekilde açıklıyor: 1- Kaliteli ve ilaç kalıntısı bulunmayan ürün elde edilmesi 2- Faydalı organizmaların korunması ve desteklenmesi 3- Çiftçilerin kendi bahçelerini düzenli aralıklarla kontrol edebilme ve karar verebilme düzeyine getirilmesi 4- İlaçların çevrede (toprak, su ve hava) yarattığı olumsuzlukların en aza indirilmesi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız