SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısıda Hedef Tüm Pazarlara Ulaşmak

0
Güncellendi - 2017-07-24 16:47:02
Kayısıda Hedef Tüm Pazarlara Ulaşmak
A- A+ PAYLAŞ

Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'da ürünün hasadı devam ederken, kurutulacak kayısıların tüm dünyaya ihraç edilmesi planlanıyor.

Malatya'nın en önemli gelir kaynaklarından ve 40 bin ailenin geçim kaynağı olan kayısı geçen sezon 111 ülkeye ihraç edildi. Kentteki 7 milyon 687 bin kayısı ağacından 672 bin 670 ton rekolte beklenen ürünün hasat ve kurutma çalışmaları devam ediyor.

Malatya Ticaret Odası Başkanı Gürsel Özbey,  yaptığı açıklamada, yaş kayısı hasadının devam ettiğini ve üreticilerin yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu belirtti.

Kayısı kurutma işlemlerine başladığını ifade eden Özbey, "Kayısının bu yıl rekoltesinin biraz fazla olması nedeniyle şu anda işçi sıkıntısı çeken üreticilerimizin olduğunu biliyorum. İnşallah onlar da bu sıkıntılarını giderecekler." diye konuştu.

- Hedef dünyaya kayısı satmak

Geçen yıl 111 ülkeye gerçekleştirilen yaklaşık 79 bin 172 ton kuru kayısı ihracatından 290 milyon 672 bin dolar gelir elde edildiğini anımsatan Özbey, ürünün Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili aldığını hatırlattı.

Alınan tescille artık Avrupa'da rakip ürünlerin "Malatya kayısısı" adı altında satılamayacağını vurgulayan Özbey, şunları söyledi:

"Bir nevi koruma altına alındı. Biz bu arada ihracatçılarımızla bir araya gelerek bunu nasıl değerlendirebileceğimizi, kayısımızın hak ettiği değeri nasıl bulabileceğimizi konuşacağız. İnşallah burada da mutabakat sağlayacağız. Dünyadaki kuru kayısı fiyatlarını belirleyen Malatya olacak diye düşünüyorum. Malatyalı ihracatçının hedefi dünyada kayısı yemeyen devlet ve millet kalmasın.  222 ülke varsa biz tümüne kayısı satmak için mücadele ediyoruz."

- Kuru kayısıda ihracat 10 gün içerisinde başlayacak

Kentte yaklaşık 10 gün sonra kuru kayısı ihracat sezonunun başlayacağını aktaran Özbey, 100 bin ton üzerindeki ihracat hedefini bu yıl da yakalayacaklarına inandığını belirterek yeni sezonun hayırlı olmasını diledi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Erhan SOĞUKPINAR (6 yıl önce)
    1999- 2005 yılları arasında Dönemin Sayın Valisi ve Sayın Belediye Başkanının Kayısı ile yakından ilgilenmesi ve Malatya Belediyesi İştirakler Müdürü ve Kayısı Araştırma, Tanıtma Ve Geliştirme Vakfı denetim kurulu üyesi olmam dolayısıyla, kayısı ile bürokratik anlamda, İhtisas Borsası kurulması , Kayısı Tanıtma Fonu tahsisi, Lisanslı veya sözleşmeli depo, Yaş Kayısı Borsası gibi konularla ben ilgilenmeye çalışıyordum, Kayısı ve Dünya Pazarı ile ilgili 2001 yılını 2002 Yılına bağlayan yılbaşı gecesi Malatya Kayısının bütün dünya pazarlarında hangi durumda olduğu, Malatya kayısının ilgili ülkede pazara hangi sebeplerden dolayı giremediği, Malatya Kayısısını alma potansiyeli olan İthalatçıların iletişim bilgileri gibi bir çok soruyu içinde barındıran bir Araştırma yapmıştım. Bu sebeple Dünyadaki Bütün Ticaret Ateşelerimize Mail veya Fax mesajıyla 40 a yakın soru sordum , Ateşelerimizin % 90 ı sorulan sorulara çok teferruatlı olarak cevap verdiler. Gelen bütün bilgileri toplayarak bir klasör yaptım , Bu klasörlerden birini Malatya Valiliğine, Birini Malatya Ticaret Odasına birini o zaman faal olan Kayısıbirlik genel müdürüne teslim ettim. Bu araştırma bir nevi Kayısının Dünyadaki SWOT analiziydi. Bu yüzden Kayısının Dünya Pazarlarında değer bulabilmesi için? Dünya pazarlarının araştırılması ve araştırma için Emek lazım, Hiç bir ürün kendiliğinden Milli olmuyor ve Kayısının tek yetiştiği yer Malatya değil, bu konuda yardım isteyenlere, fahri olarak her zaman destek olmaya hazırız . Erhan SOĞUKPINAR Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği Başkanı 0506 947 27 65
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (6 yıl önce)
    Ya bunlar milleti aptal yerine koymaya devam ediyorlar. Ya kardeşim kayısı üretimi bitmiş. Haber olup ön plana çıkmak adına kendilerini haber ederler ama şunu ise unuturlar. Üretimi biten kayısının ne pazarını bulacaksın. Bu işler ilkbahardan başlar. 4 ay önceden hemen hemen üretim ne kadar olacak belli değil mı? Neyin pazarı bu. Tek kelime siyasetçi ve STK kar BECERİKSİZ. ALLAH'IM BİRAN ÖNCE LİKAKATLI YONETİCİLER BAŞIMIZA GETİR. (Amin)
    0
    0
    Yanıtla