SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısıda 'Malatya' Aldatmacası

0
Güncellendi - 2019-05-29 04:20:47
Kayısıda 'Malatya' Aldatmacası
A- A+ PAYLAŞ

Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği Başkanı Erhan Soğukpınar, bir çok şehirde tezgahlarda satılan kayısıların Malatya kayısısı olarak satışa sunulduğunu söyleyerek, "Malatya'da henüz kayısı hasat edilmedi bir çok şehirde Malatya kayısısı etiketiyle ürünler tüketiciye sunulmakta” dedi.

Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği Başkanı Erhan Soğukpınar, Malatya kayısısının sadece Türkiye değil, dünyanın hemen her yerinde tadı, aroması ve birçok özelliği ile bilindiğini kaydetti. Kayasının bu ünü nedeniyle bir çok şehirde tüketicinin kandırıldığını da belirten Soğukpınar, “Malatya Kayısısı, Coğrafi İşaret Tescil Belgesine 2001 yılında sahip olmuştur. Fakat görüyoruz ve duyuyoruz ki, Malatya’da yetişen kayısılar henüz üreticisi tarafından hasat edilmemiş, dalından koparılmamış olduğu halde, ülkemizin bir çok şehrinde, manav tezgahların da, market reyonlarında, ‘Malatya Kayısısı’ etiketiyle ürünler tüketiciye sunulmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’de ve dünyada coğrafi tescile sahip ve marka değeri olan kayısının ticari kaygılarla, etiket oyunları ile tezgahlarda değerinin düşürülmesinin kendilerini derinden üzdüğünü söyleyen Soğukpınar, “Çünkü Malatya kayısısı, ancak Haziran ayının ikinci haftasından sonra dalından koparılıyor ve taze olarak yenir, olgunluğa ve tada erişir. Bu tarihten evvel, Malatya kayısısı yemek mümkün değildir. Bu tarihten evvel tezgahlarda Malatya kayısısı olarak tüketicimize sunulan kayısılar Malatya ürünü değildir. Tadı ve aromasındaki özelliklerin menşei belli olmayan bir takım kayısılarla, tüketiciye sunulması, Malatya kayısı üreticilerini üzdüğü kadar, milli ürünümüze de yapılan büyük bir haksızlık olarak düşünüyoruz. Bu konuda, öncelikle illerimizin belediyeleri, toptancı halleri, tüketici dernekleri ve duyarlı olan Malatyalı hemşehrilerimize büyük görevler düşmektedir. Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği olarak, Malatya kayısısının marka değerini düşüren, tüketiciyi yanlış bilgilendiren bir takım tüccarlar konusunda, Tarım Bakanlığımızın, ilgili belediyelerimizin, sivil toplum kuruluşlarının ve hemşehrilerimizin daha duyarlı olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Ali (4 yıl önce)
    Bence malatya kayısısına malatya kayısı tüccarları (ihracatçı, yerel tüccar, simsar) kadar zararı olmaz bu şark tipi pazarlama yönteminin. Kayısının kaymağını yiyen üç beş firma ve buna ses çıkarmayan idari ve siyasi yapı ile bunları alkışlamaya devam eden müstahsilin vebali üzerinedir bütün kayısı üreticilerinin
    0
    0
    Yanıtla
  • Erhan SOĞUKPINAR (4 yıl önce)
    İsmi dışında rumuzla yazan arkadaş!!! Markanın ? Neden marka olduğunun, sanırım farkında değil. Bizler Malatya isminin kalitesiz ürünlerle kirletilmemesinden yanayız . Bu konuda, uzun uzun cevap vermek sanırım boş vakit harcamak olur. Kayısı ile ilgili olarak ta uzun yıllardır bir prosesin oluşması, güçbirliği, örgütlenme, fiat istikrarı , tüketicinin bilinçlenmesi, tanıtım, konularında defaatle ilgili kurumlara, bakanlarımıza , Valilerimize gerekli müracaatlarda bulunuldu. Bunları öğrenmek isteyen ? Klavye başında dahi olsa görmeleri mümkün, Kayısı Fuarı konusunda da Festivaller neredeyse 1974 yılından son 7-8 yıl öncesine kadar ve Uluslararası Kayısı Sempozyumu 2005 ve 2006 yıllarında yapılmıştı. Bu konular ve kayısı ile ilgili yaşayan değerlerimiz bir süredir geri plana alınmış olsa da? Bu yeni dönemde , Sayın valimizin, Sayın Belediye Başkanımızın ve değerli Malatyalı hemşehrilerimizin, Kayısı konusunda gereken hassasiyeti göstereceklerine inancımız tam. Saygılarımla www.expoanatolia.com
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan Hüseyin Doğan (4 yıl önce)
    Bi işe el atmalı amcası ve dayısı, Hak ettiği kıymeti bulmalıdır kayısı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Demir44 (4 yıl önce)
    Erhan beyin bu uyarısı bence yanlış olmuş Mersin yada Manisa kayısısı diyeceklerine Malatya kayısısı diyerek aslında insanların hafızasında Malatya nın silinmesini engellemiş oluyorlar.Böyle basit bir olayı gündeme getireceğine kuru kayısının neden fiyatı bir fındığa göre Antep fıstığında göre geride çiftçilerin bu kadar emeğine değecek sabit yüksek fiyat segmenti neden oluşmuyor?Aynı domates patates gibi fiyatı çıkıp iniyor.Bu konuyla beraber Malatya kayısısının tanıtımına çok büyük katkısı olan kayısı fuarı tekrar gündeme gelmeli.Farklı yenilikçi bir konseptle yeniden yapılmalı. Malatya kamuoyu bu konuya odaklanmalı.Çok büyük ses getirecek inovasyonlar,konserler planlanmalı. Esnafın havasını değiştirecek bir ticaret hacmi oluşturup özellikle genç kitleye yönelik aktivitelerle Kayısı Fuarı 2019 muhteșem geri dönüşünü yapmalı...
    0
    0
    Yanıtla
  • Dediğiniz gibi "basit" bir haber değil. Bu konuyu ulusal basın da değindi. 1.si Malatya'da bu işle geçinen çiftçilerin rızkıyla oynanıyor, 2.si de kayısıdan anlamayan insanlardan fazla para alarak onların hakları yeniliyor.
    0
    0
    Yanıtla