SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısıda Patik Dönemi

0
Güncellendi - 2019-07-31 17:19:21
Kayısıda Patik Dönemi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya kayısısında ‘patik yapma- pırtlatma’ olarak adlandırılan kayısıyı çekirdeğinden ayırma dönemi başladı. Şu sıralar şehirdeki hemen hemen her mahallede ve kapı önlerinde patik yapma ile meşgul olan aileleri görmek mümkün.

Dünyada tüketilen kayısının büyük bir bölümünü karşılayan Malatya’da haziran ayında başlayan kayısı hasadı sona erdi. Kentte hasattan sonraki evre olan patik dönemi birçok yerde başladı. Bu evrede güneşte kurutulan ve ömrü uzasın diye kükürtlenen kayısı teker teker çekirdeklerinden ayrılarak ihracat öncesi son halini alıyor.

Patik yapma denilen dönemin tüm kentte yaklaşık 1 ay sürmesi beklenirken şehirdeki hemen hemen her mahallede ve kapı önlerinde şu sıralar patik yapma ile meşgul olan aileleri görmek mümkün. Başta kadınlar olmak üzere yaşlısı genci 7’den 70’e herkes ev ekonomisine katkı sağlamak için bu dönemi fırsat olarak görüyor. Kavurucu sıcaklar altında kasalar dolusu kayısıyı çekirdeklerinden ayırmaya çalışan vatandaşlar, kayısının kendileri için iyi bir geçim kaynağı olduğunu belirtiyor. Genellikle sabah 07.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında çalışan vatandaşların kimisi kazandıkları parayı çocuklarının eğitimine ayırırken, kimisi de ailesinin geçimine harcıyor.

Kayısının daldan sofraya yolculuğunun çok meşakkatli bir süreç olduğunu aktaran vatandaşlar, verilen yevmiyelerin biraz daha artırılmasını talep ediyor. Kayısı üreticileri ise patik yapma döneminin artık kayısı için son evre olduğunu dile getirerek bu süreçten sonra kayısıyı pazara götürerek satacaklarını ifade etti. Kayısı fiyatlarının kendilerini memnun etmediğini belirten üreticiler kayısıya sahip çıkılmasını istedi.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Haşmet (4 yıl önce)
    Pirtlattik Kayısıyı , piskevit gibi de kuruttuk. Ama halen TABAN FİYATI belli değil.
    0
    0
    Yanıtla