SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kayısıda Pazar Kaliteye Bağlı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:24:50
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi,” Yüksek kükürtlü kayısı Avrupa ülkelerine ihraç edilememektedir” dedi. 

TRT Okul Televizyonu “Tarım, Gıda, Yaşam” programına açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, kayısının dikiminden pazarlanmasına kadar olan sorunlarını dile getirdi.

Selvi, kayısı işleme ve paketleme tesisleri ile kayısının türevlerini işleyerek, kayısı yağı, kayısı kremi, kayısı sabunu, kayısı kolonyası üretimi yapan tesislerde incelemelerde bulundu.

Selvi yaptığı açıklamada, “Dünya kayısı üretiminin yüzde 70-80’ini ve kayısı ihracatının yüzde 90’ını Malatya gerçekleştirmektedir. Geçen yıl üretilen 160 bin ton kuru kayısının yaklaşık 100 bin tonunu ihraç ettik. Bu rakamları daha yukarılara taşımak için kayısı ve türevlerini geliştirmemiz lazım. Kayısı sanayimizi geliştirmemiz ve daha profesyonel çalışmamız gerekli. İş adamlarımızın kayısı konusunda yeni yatırımlar yapması, kayısı ürünlerini çeşitlendirdiğimiz takdirde ihracat girdisinin artmasını sağlar. Bakanlığımızın da tarıma bağlı sanayiye desteklemeleri mevcut. Ama öncelikle üretim aşamasında kaliteli kayısı yetiştirmemiz şart” ifadelerini kullandı.

“ Pazar problemimiz ürünün kalitesine bağlı. Kaliteli ürün her zaman olduğu gibi değerinde alıcı buluyor. Üreticilerimiz için Lisanslı depoculuk yakında başlayacak. Üretici ürününü getirip tahlilleri yapıldıktan sonra sınıflara ayrılacak. Üreticinin maddi olarak sıkıntılı olduğu hasat sonrasında, ürününü ihtiyaçtan dolayı ucuz satmaması için kredi imkanı sunulacak. Depolarda saklanacak olan ürün değerini bulduğu zaman piyasaya sürülecek. Bu da üreticinin lehine çok güzel bir gelişmedir” diyen Selvi, konuşmasını şöyle tamamladı: 

“Bir de ihracatımızın büyük bir kısmını gerçekleştirdiğimiz Avrupa ülkeleri kayısıdaki kükürt oranını 2000 ppm ve altında talep etmektedir. Yüksek kükürtlü kayısı Avrupa ülkelerine ihraç edilememektedir. Kayısıda kükürtleme ile ilgili eğitimlerimiz ve çalışmalarımız yıl boyu devam ediyor. Öncelikle bilinçli bir üretim yapmamız gerektiğini idrak etmeliyiz. “

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız