SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısıda Rekolte Tahmini

A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da 2009 yılındaki kayısı rekoltesinin bir önceki yıla göre yaklaşık 2 bin ton azalarak yaklaşık 101 bin ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Bu yıl don ve Mayıs ayında ani sıcaklığa bağlı olarak meyve dökümü meydana geldiği, yüzde 30-35 oranında hasar oluştuğu da belirtildi.

KAYISI REKOLTESİ 101 BİN TON
Malatya ve yöresinde 2009 yılı kuru kayısı rekoltesinin 100 bin 790 ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Bu rakama Malatay'nın yanı sıra kayısı üretimi yapılan Elazığ'ın Baskil, Kahramanmaraş'ın Elbistan ve Sivas'ın Gürün ilçesi üretiminin de dahil olduğu bildirildi.

Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal beraberinde Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkan Vekili İzzet Aslan ve TSO Başkan Yardımcısı Sıddık Özdemir ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek 2009 yılı kayısı rekoltesini açıkladı.

Ahmet Güldal, Kayısı Araştırma ve Tanıtma Vakfı, Ticaret Borsası, Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odası olarak 12-26 Mayıs 2009 tarihleri arasında yapılan çalışmalar sonucu 2009 yılı kayısı rekoltesinin tahmini olarak belirlendiğini açıkladı.

Güldal, Mart ve Nisan ayları içerisinde değişik tarihlerde meydana gelen don zararından dolayı çukur yerler, taban araziler ve dere ağızlarında hasarın yüksek olduğunun görüldüğünü, il genelinde kayısı ağaçlarında yüzde 30-35 oranında zararın gözlendiğini belirtti.

Güldal, il genelinde rakımı yüksek kesimlerde meyve tutumunun iyi olduğu, ancak Mayıs aylı içerisindeki ani sıcak değişikliklerinin kısmi zarara yol açtığı ve meyve dökümünün olduğunu da belirterek, “Meyve tutumunun genelde seyrek almasından dolayı kalitenin (meyve iriliği) iyi olacağı tahmin edilmektedir” dedi.

2009 yılında Malatya merkez ve ilçelerinde yaş kayısı rekoltesinin 343 bin 275 ton olarak tahmin edildiğini ifade eden Güldal, bunun 41 bin 390 tonunun yaş olarak tüketilebileceğini tahmin edilmesiyle kurutulmaya ayrılacak yaş kayısı miktarının 301 bin 7885 ton olarak beklendiğini ve bu beklentiye bağlı olarak ta yaş kayısı rekoltesinin 76 bin 255 ton olacağını kaydetti.

Tarım İl Müdürü; Baskil, Elbistan ve Gürün ilçelerinde de bu yıl 24 bin 535 ton kuru kayısı rekoltesinin beklendiğini böylece il geneli ve çevre ilçelerle birlikte toplam rekoltenin 100 bin 790 ton olarak beklendiğini kaydetti.

Güldal 2008 yılında Malatya il genelinde yaklaşık 83 bin ton kuru kayısı rekoltesinin tahmin edildiğini, çevre ilçelerle birlikte rekoltenin 103 bin ton olarak hesaplandığını da ifade etti.

Kayısı Rekoltesinin açıklanması toplantısında konuşan Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş’ta, “Yapılan belirlemelere göre kayısıda yüzde 30-35 oranında hasar meydana gelmiştir. Bu yıl beklenen rekolte 101 bin ton. Hedefimiz geçen yıl 330 Milyon dolar olarak kayısı gelirinin 500 Milyon dolara ulaştırmaktır.İnşallah bunu gerçekleştirebiliriz” dedi.

Türkiye Yaş Sebze ve Meyde Komisyoncuları Federasyonu Başkan Vekilliğini yapan İzzet Aslan’da konuşmasında, son 3 yıldır yaş kayısı satışında önemli artışlar yaşandığını belirterek bu yılki hedeflerinin geçtiğimiz yıl satılan yaş kayısı miktarının çok üstüne çıkmak olduğunu , yaş kayısı satışının üretici ve tüccar içinde sıcak para olduğunu kaydetti.

TSO Başkan Yardımcısı Sıddık Özdemir’de konuşmasında, kayısının hak ettiği yere gelmesi ve gelirinin artırılması için tüm sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

İLÇE REKOLTELERİ
Kayısı rekoltesinin ilçeler bazındaki değerlendirmesinde ise en fazla rekolte kuru kayısı olarak 13 bin 450 ton ile Darende’de beklendiği belirtildi.

İlçelerde tahmin edilen kuru kayısı miktarı şöyle :
MERKEZ: 10.000 Ton
AKÇADAĞ: 11.000 Ton
ARAPGİR: 125 Ton
ARGUVAN: 1.500 Ton
BATTALGAZİ: 2.750 Ton
DARENDE: 13.450 Ton
DOĞANŞEHİR: 4.400 Ton
DOĞANYOL: 4.150 Ton
HEKİMHAN: 11.325 Ton
KALE: 1.650 Ton
KULUNCAK: 5.100 Ton
PÜTÜRGE: 2.470 Ton
YAZIHAN: 4.210 Ton
YEŞİLYURT: 4.125 Ton
TOPLAM: 76.255 Ton
BASKİL: 10.625 Ton
ELBİSTAN: 12.250 Ton
GÜRÜN: 1.660 Ton
Genel Toplam: 100.790 Ton

FOTOĞRAF: (Soldan sağa) Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Yaş ve Sebze Komisyoncuları Federasyonu Başkan Vekili İzzet Aslan ile TSO Başkan Yardımcısı Sıddık Özdemir.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız