SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısıda Sonbahar İlaçlaması

A- A+ PAYLAŞ

Ziraat Mühendisi Çetin Eligüzel, Malatyalı çiftçileri sonbahar ilaçlamalarına karşı uyardı.

Kayısı da sonbahar ilaçlamalarının ürün açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Eligüzel, "Özellikle son yıllarda Malatya'da kayısı da sonbahar ilaçlaması terk edildi. Ciddi şekilde ağaçlarda kuruma ve dal yanıklığı görülmektedir. Sonbahar yağmurlarıyla birlikte en çok hastalık bu mevsimde bulaşmaktadır. Bu hastalıklarının başında dal yanıklığı, çil hastalığı ve bakteriyel hastalıklar kayısıya bulaşabiliyor. Bu nedenle sonbahar ilaçlaması büyük önem kazanıyor. Kesinlikle çiftçilerimizin sonbahar ilaçlamasını kullanmaları gerekiyor. Sonbahar ilaçlamasında tercih edecekleri ilaçlar hazır bordo bulamacı veya göz taşı kullanmaları gerekiyor. Bu hastalıklara karşı önerdiğimiz bu ilaç çok etkilidir. Bu ilacın hazırlanması da çok kolay ve bu konuda bilgi almaları gerekiyor. Kesinlikle sonbahar döneminde göz taşı ya da bordo bulamacı tercih edilsin diyorum. Bu ilaçlarımız üç hastalığa karşı etkilidir. Sonbahar dönemin de ilaçlama yapılması gerekiyor. Bu ilaçların ağaçlara yan etkisi yoktur. Tavsiye edilen şekilde kullanmaları halinde zararı bulunmamaktadır" dedi.

Sonbahar ilaçlamalarının yapılmaması halinde birkaç yıl içerisinde kayısı ağaçlarında kurumanın olabileceğini ifade eden Eligüzel, "Eğer böyle giderde çiftçilerimiz sonbahar ilaçlarını kullanmazlarsa, üç beş yıl içerisinde tarlalarda bulunan ağaçların yüzde 25-30'unun kuruyacağını tahmin ediyorum. Malatya'da bu hastalıklarla birlikte ürünlerde düşüş oluyor. Çiftçilerimizin çok ciddi şekilde bilinçlendirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız