SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Kayısımız 'Kaçak Mal' Oldu!..''

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Kayısı Üreticileri Derneği Başkanı Hanifi Hakverdi, kuru kayısıdaki kükürt oranının yüksek olduğu gerekçesiyle, uygulanan para cezaları yüzünden kayısının büyük darbe yediğini, pazar olanağının yokolduğunu öne sürdü. Hakverdi, "Yerli malımız kayısımızı almak da satmak da suç olmuştur. Artık kaçak alınıp satılmaya başlanmıştır."dedi.

Hakverdi, düzenlediği basın toplantısında, 2006 yılı Mart ayından itibaren 2 bin ppm'nin üstünde kükürte sahip kuru kayısılar için, denetimde sorunlu çıkan her partide 6 bin YTL (6 milyar TL) ceza kesilmeye başlandığını, bunun Malatya kayısısının, kayıcılığının ve ekonomisinin üzerine "kabus gibi" çöktüğünü söyledi.

Bu uygulamanın başlamasıyla birlikte, Mart'tan bu yana ülke genelinde 1 kilo kayısının alınıp satılmadığı gibi, tüccarın önceki sattığı kükürt oranı yüksek kayısıları da geri toplamak durumunda kaldığını bildiren Hakverdi, "Geçen yıla oranla kayısı rekoltesi yüzde 70 düşerek 40 bin ton olurken, bu dahi fiyatları yükseltmemiştir. Çünkü dünyaca ünlü kayısımlız adeta kendi yurdunda kaçak durumuna düşmüştür. 2005 ürünü 50 bin ton kükürtlü kayısı üreticinin elinde kalmıştır, satamamaktadır.

2006 Mart'tan itibaren satış ve üretim tarihine bakılmaksızın raflarda buldukları tüm kayısılara ceza kesmeye başlanmıştır. Malatya'dan yurt içine 6 ve 10 ay önceden satılan, faturası kesilen, teslimatı yapılan ancak market raflarında satılmayı bekleyen kayısılara dahi ceza kesilmiştir. Kayısı üreticisi, tüccarı ve ihracatçısı altından kalkamayacakları büyük cezalara çarptırılmıştır. Fiyatlar her geçen gün gerilemektedir. Kayısımızı almak da satmak da suç olmuştur. Artık kaçak alınıp satılmaya başlanmıştır. 100 milyarlarca lira cezanın üst üste gelmesi tüccarın elini kolunu bağladığı gibi, üreticimize de büyük darbe olmuştur.

Bu yersiz ve zamansız uygulamadan dolayı kayısı üreticisi, esnafı, tüccarı ve ihracatçının düştüğü bu zor durumdan kurtulması için, 5179 sayılı Gıda Kanununun 29. maddesi geçici olarak uygulamadan kaldırılmalı veya ara verilmelidir." dedi.

Hakverdi, konuyu AKP Milletvekili Ali Osman Başkurt ve AKP İl Başkanı İhsan Koca'nın aracılığıyla geçtiğimiz günlerde Tarım Bakanına ilettiklerini, bu görüşmeye Borsa Başkanı Mehmet Kalaycıoğlu ve TSO Meclis Başkanı Sami Payza'nın da katıldığını, bakan Mehdi Eker'in zor duruma düşünen üretici ve esnaf için çözüm yolu sözünü verdiğini kaydetti.

Hakverdi, konuyu yazılı olarak da Başbakanlık ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığına ilettiklerini, uygulamanın geçici olarak kaldırılmasının sağlanması talebinin ardından, yeni düzenlemeyle ilgili önerilerini de şöyle sıraladıklarını belirtti:

"..1- 2 bin ppm'nin altında kükürt nasıl ve ne şartlar altında verilecek, bunun için araştırmalar yapılıp bulunacak yeni kükürtleme sistemi üreticiye anlatılmalı ve uygulanmalıdır.

2- Az kükürtlü kayısının mor düşmemesi, al benisi olan sarı renginin verilmesi ve uzun süre bozulmadan saklanması için araştırmalar yapılıp, bulunacak sistem üreticiye acilen öğretilmelidir.

3- Düşük kükürtlü kayısının pazarlama sorunu olacağından aracı kurumlar ve tüketici üzerinde tanıtım çalışmaları yapılmalıdır.

4- Kayısılar 2 bin ppm'nin üzerinde kükürtlenerek al benisi korunmalı, uzun süre bozulmadan dayanması sağlanarak satış esnasında kükürt oranının düşürülmesi için yeni yöntemler bulunulması çalışmaları yapılmalıdır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız