SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kayısının Beyni' Perperişan!

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:21:22
'Kayısının Beyni' Perperişan!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın temel üretim alanlarından biri olan tarım sektörünün bilimsel altyapısını oluşturmasının yanısıra, sahip olduğu zengin ve büyük ağaç varlığı ile kentin en önemli yeşil alanı da olan Meyvecilik Araştırma Enstitüsü arazisi Malatya Büyükşehir Belediyesi'ne devredildikten sonra, tam anlamıyla kendi kaderine terk edildi ve içler acısı bir manzara dönüştüğü gözlendi.

Malatya ve çevre illerin meyvecilik faaliyetinin 80 yıllık bilimsel üssü ve özellikle de kayısı gen kaynaklarının bulunduğu gözde bir merkez iken, H. Cemal Akın'ın Malatya Belediye Başkanlığı döneminde, yeşil alan olarak kullanılmak üzere belediyeye devredilen Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nün, gen kaynakları ile birlikte kurumsal olarak Akçadağ'da belirlenen bir araziye taşınacağı açıklanmıştı.

Taşınma işleminin başlayacağının açıklanmasından sonra, Malatya'nın en büyük yeşil alanlarından biri olma vasfına da sahip olan Meyvecilik Araştırma Enstitüsü binasının arka tarafından bulunan yeşil alan bakımsızlık ve koruma yokluğundan dolayı içler acısı bir manzaraya dönüştü.

"Gücümüz bu kadarına yetiyor"

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü yetkilileri ise, bu durumu personel sayısının yetersizliği ile açıklamaya çalışıyor.

Uzun değil, kısa süre öncesine kadar Malatya'nın en bakımlı ve gözde yeşil alanı olarak da öne çıkan Meyvecilik Araştırma Enstitüsü arazisinin bakımsızlıktan adeta çöplüğe dönüşmeye başlamasını izah etmeye çalışan yetkililer, bu durumun nedenini işçi ve personel yetersizliği ile açıklıyor.

Sözkonusu alanın bakımsızlığını doğrulayan yetkililer, “Doğrudur. Enstitünün arka tarafına eleman yokluğundan dolayı gerekli çalışmayı yapamıyoruz. Uhdemizde 3 bin dönümlük alan var. Personel sayımız ise 22. Onlar da mevsimsel olarak dönüşümlü çalışıyorlar. Yani 11 personel ile 3 bin dönümlük alanda hizmet vermeye çalışıyoruz. Defalarca talep etmemize rağmen personel sayımızı artırmadılar. Gücümüz bu kadarına yetiyor” sözleri ile ortaya çıkan manzaranın gerekçesini ifade ediyor.

Otlar biçilmedi, yangına davet çıkarıldı

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü idari binasının arkasında yer alan bahçede biçilmeyen  otlar ise yangına davetiye çıkarırken ağaçların da kurumaya terkedildiği gözlendi.

Bu yıl yoğun yağış alan Malatya’da biçilmeyen ve kuruyan otlar birçok yerde yangına yol açarken,  kentin önemli yeşil alanlarından biri olan Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nün arka bölümünde, biçilmeyen otların  da benzeri bir tehlikeye yol açabileceği ifade ediliyor.

Öte yandan bahçede bulunan meyce ağaçlarının yanı sıra çok sayıdaki diğer orman ağaçları ve bitki örtüsünün de kurumaya terk edildiği, özellikle meyve ağaçlarının bakımsızlıktan yok olmakla karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

24 saat yanan elektrik lambaları

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü arazisinde ilgisizlik öyle bir boyuta varmış ki, arazideki elektrik lambalarının gündüz saatlerinde yandığı gözlendi.  Lambaların gündüz vakti hangi nedenle yandığı anlaşılamazken, elektrik lambalarının açık olması kamu kaynaklarının israfı olarak değerlendiriliyor. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız