SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kayısının Borsası Amerika'da Değil Malatya'da Olacak"

0
Güncellendi - 2017-09-13 21:20:52
A- A+ PAYLAŞ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci; Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsası ile ilgili gelişmeleri değerlendirerek; Lisanslı Depoculuk projesi için hükümetin önemli teşvikler verdiğini belirterek, Ürün İhtisas Borsası ile Türkiye’nin önemli bir adım attığını söyledi.  Tüfenkci, “Türkiye’nin önemli stratejik tarım ürünlerinin Borsası’nı Türkiye’ye taşımış olacak.” dedi.

-Önemli kararlar alındı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Özellikle son zamanlarda almış olduğumuz kararlarla beraber Türkiye’de gıda noktasındaki enflasyonu aşağıya çekmek, çiftçimizin, üreticimizin ürünlerinin para edebilmesi, emeğinin değerinde işlem görmesi adına Türkiye’de lisanslı depoculuğun yayılması noktasında önemli kararlar aldık.  Ve bu kararları da uyguluyoruz.  Giresun’da ilk defa Türkiye’de fındık alanında 17 bin ton kapasiteli lisanslı depoyu hayata geçirdik.” dedi.

-Önemli teşvikler veriliyor

Lisanslı Depoculuk uygulamasına önemli teşvikler verildiğini  aktaran Tüfenkci şöyle devam etti; “Bu şu açıdan önemliydi; biliyorsunuz Türkiye’nin özellikle fındık gibi, üzüm gibi, kayısı gibi incir gibi, zeytin gibi stratejik ürünleri var.  Ve bu ürünler arz fazlası olduğu dönem de fiyatlarının aşağı doğru çekildiğini, ilerleyen aylarda ise fiyatların arttığını görüyoruz.  Bu normal şartlarda gayet normal bir olay. Ama biz özellikle arz ve talebi 12 aya istikrarlı bir şekilde yayabilmek adına bu ürünlerdeki, pirinçte buna dahil, nohutta buna dahil hububat ürünleri, bu ürünleri yıl boyu arzını sağlayabilmek için sağlıklı şartlarda depolanmasını ve fiyat istikrarına vesile olmasını sağlamak istiyoruz. Bu bir yönü. İki, üreticilerimiz özellikle bu depolara ürünlerini koyarak biz teşvik amacıyla da şuanda da kira parasının yüzde 50’sini ödüyoruz. Ama yakında yayınlanacak olan bir Bakanlar Kurulu kararı ile biz bunun yüzde 100’ünü özellikle  üretici birliklerimizin ve  çiftçilerimizin bu lisanslı depolara ürün koyan çiftçilerimizin ürünlerinin yüzde 100 kira parasını da Hükümet olarak, Devlet olarak bizler karşılayacağız.”

-35 firma lisans aldı

Türkiye’nin 10 milyon tonluk bir lisanslı depoculuk sistemine sahip olacağını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci; “ Yine bildiğiniz gibi Lisanslı Depoları yurt çapına yaygınlaştırabilmek amacıyla Türkiye’nin neresinde bu yatırımı yaparsanız yapın, 5. Bölge teşviklerinden yararlanma imkanlarını getirdik ve bu yayınlandı. Ekonomi Bakanlığı aracılığı ile de biz bu teşvikleri veriyoruz ve nitekim bu teşviklerden yararlanmak için 6 firmamız başvurdu.  Yine çiftçinin tarlasından bu depoya getireceği nakliye bedelinin de bir kısmını da ton başına muhtemelen 25 lira, bu tartışılıyor. O kısmı da biz vereceğiz. Yine laboratuarlardaki ürün analiz parasını da Devlet olarak, Hükümet olarak bizler veriyoruz.  Dolayısıyla burada Lisanslı depoculuğa ciddi anlamda teşvik var ve baktığımız zaman 93 tane firma bizden lisans başvurusunda bulundu ve aldı. Bunların 35 tanesi faaliyete geçti. Diğerleri de önümüzdeki kısa dönem içerisinde, önümüzdeki yıl içerisinde faaliyete geçirilecekler.  Böylelikle 10 milyon tonluk bir kapasiteyi Türkiye’de hayata geçirmiş oluyoruz. Bu birinci basamağı.”

-Senetler piyasada alınıp-satılabilecek

Tüfenkci; “Karşılığında almış olduğunuz ürün senedi ile beraber, elektronik senet ile beraber, bu senetlerin fiziki anlamda değil, senetler bazında piyasada alınıp satılmasını sağlıyoruz ve böylelikle 2 kamyon, 3 kamyon buğdayın şuradan başka yere götürülmesinden ziyade senetlerin el değiştirerek işlem yapılmasını sağlıyoruz.” şeklinde bilgide verdi.

-Ürün İhtisas Borsası hayata geçiyor

Ürün İhtisas Borsası’nın kısa sürede faaliyete geçeceği müjdesini paylaşan Bakan Tüfenkci; “En önemlisi de biliyorsunuz bütün hazırlıklarımız tamamlandı. İnşallah çok kısa zamanda onu da hayata geçireceğiz. Türkiye’de yeni bir piyasa oluşturuyoruz. Ürün İhtisas Borsası diye. Derinliği olan bir piyasa oluşturuyoruz. Bu piyasada sadece Borsanın aktörleri değil, aynı zamanda çok çeşitli yatırımcılar, uluslararası yatırımcılarında bu piyasada işlem yapmalarını sağlıyoruz.” dedi.

-Kayısının Borsası Malatya’da, Fındığın Borsası Giresun’da olacak

Bakan Tüfenkci şöyle devam etti; “Artık eskisi gibi kayısının borsası Amerika’da değil, Malatya’da, Türkiye’de olacak. Fındığın borsası Hamburg'da değil, Giresun’da olacak. Dolayısıyla İncir’inki Aydın’da olacak, Pamuğundaki İzmir’de olacak. Dolayısıyla piyasaların oluşmasını ve fiyatlandırılmasını da bu elektronik ortamda oluşturacağımız platformlarla, borsalarımızla beraber, Ürün İhtisas Borsası ile beraber tıpkı hisse senetleri gibi alınıp satılmasını da sağlamış olacağız. Bu gerçekten Türkiye için yeni bir adım. Önemli bir adım. Çiftçimizin ürünlerinin değerinde para edebilmesi açısında da ve alternatif piyasalara, farklı tüketicilere ulaşabilmesi açısından da önemli bir işlem olacak, Borsa işlemi olacak. Bunu da çok çok zaman da İnşallah kamuoyu ile daha fazla ayrıntılı bir şekilde paylaşacağız.”

-Malatya’da Lisanslı depo hayata geçecek

Malatya’da lisanslı depoculuk uygulamasının hayata geçmesi için çalışmaların devam ettiğini söyleyen  Bakan Tüfenkci; “Yine, biliyorsunuz kayısının başkenti Malatya. Dolayısıyla kayısı ile ilgili bir adım atma noktasında lisanslı depoculuğun kayısı ile ilgili düzenlenmesini hayata geçirdik,  bütün alt yapısını tamamladık. Şimdi burada da modern bir depo ile beraber, aynı işlemlerin fındıkta benzer işlemlerin kayısıda da yapılmasını İnşallah kısa zamanda sağlarız. Bununda adımlarını attık. Önümüzdeki yıl içerisinde İnşallah yetişir veya 2 yıl sonra bu depoyu hayata geçirmiş oluruz.” şeklinde bilgi verdi.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • mehmet YILDIRIM (6 yıl önce)
    Buda sözde kalır İNŞALLAH her şeyde olduğu gibi.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (6 yıl önce)
    Sayın bakan laf değil icraat bekliyor Malatya halkı sizden. Hekimhan madenleri hakkında tek laf etmiyorsunuz. Sağır dilsiz kör oldunuz. Neden??
    0
    0
    Yanıtla
  • Kamil (6 yıl önce)
    LAF VAR İCRAAT YOK HADİ İNŞALLAH DİYELİM UMARIM
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan 44 (6 yıl önce)
    Sahipsiz malatya sahipsiz kayisi
    0
    0
    Yanıtla
  • Emrullah (6 yıl önce)
    Alan bazlı destek dışında bi çözüm yok.
    0
    0
    Yanıtla