SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kayısının Fosilini Bulduk" İddiası!

0
Güncellendi - 2019-07-01 03:19:01
A- A+ PAYLAŞ

Iğdır'da bu yıl ikincisi düzenlenen kayısı festivalinde, kentte geçen yıl bulunan ve kayısıya ait olduğu öne sürülen fosil sergilendi.

Kentin ilk yerleşim yeri olan Sultanabant bölgesi ve Ağrı Dağı eteklerindeki Erhacı Kalesi olarak bilinen bölgede geçtiğimiz yıl arkeolojik çalışma yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığını yetkililerinin ören yeri tespiti sırasında bulunan ve "kayısı fosili" olduğu iddia edilen fosil, belediye tarafından düzenlenen Geleneksel Kayısı Festivali'nin üçüncü gününde açılan stantta tanıtıldı.

Iğdır Belediye Başkanı Yaşar Akkuş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Iğdır ile Malatya arasında yıllardır kayısı yarışı olduğunu aktardı.

Akkuş, Iğdır'da geçen yıl kayısı fosili olduğuna inandıkları fosile rastladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Elimizde bulunan fosil, kayısının ana vatanının Iğdır olduğunu ispatlamaktadır. Bu kayısı Iğdır'ın ilk yerleşim yeri olan Ağrı Dağı eteklerindeki Erhacı Kalesi ve eski adı Sultanabant olan yerleşim yerinde bulunmuştur. Bu fosilin karbon yaşının araştırılıp kayısının ana vatanın Iğdır olduğunun bilim insanlarınca tescil edilmesini istiyoruz." dedi.

Iğdır Belediye Meclis Üyesi Yusuf Abay da Kültür ve Turizm  Bakanlığından Erhacı köyündeki ören yerleriyle ilgi bir çalışma yapmak üzere bir ekip geldiğini anlatarak, "Erhacı Kalesi'nde çalışma yapan ekibe ben de rehberlik yaptım. Çalışma sırasında bulduğumuz bu kayısı fosilinin önce taş olduğunu düşündük, daha sonra yaptığımız incelemede kayısı fosili olduğu anladık. Ben de bir kimyagerim, bunun karbon yaşı tespit edilirse kaç yıllık olduğu tespit edilir." şeklinde konuştu.

Festivale gelenler de fosile ilgi gösterdi.

Iğdır, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

29 yorum yapılmış

  • CIRTONLU (4 yıl önce)
    yüreğiniz varsa üstüne ığdır kayısısı yazarsınız ve pazarlarken ığdır kayısısı diyerek pazarlamaya çalışırsınız. tabi pazarlayabilirseniz. aç kalırsınız aç. dışarıya satarken hakiki Malatya kayısısı diyip millete yalan söylemeyi biliyorsunuz. kamyonlara yüklediğiniz kayısıların kutusuna malatya yazmayı biliyorsunuz. bizim gönlümüzde içimizde rahat AĞLAYIN
    0
    0
    Yanıtla
  • CIRTONLU (4 yıl önce)
    MALATYA MUT VE IĞDIR KAYISISINI YİYENLERİN GÖNLÜ RAHAT. SİZDE AYIK OLUN IĞDIR VE MUT KAYISISININ TADI KIŞ GÜNÜ YEDİĞİNİZ DOMATESTEN FARKI YOK ISLAK EKMEK GİBİ TADI VAR. ;)
    0
    0
    Yanıtla
  • Iğdır Cem Yılmaz'a rakip (4 yıl önce)
    Bir Iğdır sayfasında şöyle yazıyor: Iğdırda Malatya nüfusu kadar kayısı ağacı var. Malatya'da da Iğdır ve komşu illerinin nüfusu kadar kayısıcı dükkanı var:)
    0
    0
    Yanıtla
  • Haşmet (4 yıl önce)
    Yigitseniz üzerine " Iğdır Kayısısı " yazarak pazarlasanıza. Hadi görelim. İğdır kayısının anavatanıysa niye etiketine "Malatya Kayısısı " yazma gereği duyuyorsunuz? Çakma Kayısı Fuarinda tanıtırken Iğdır, İstanbulda satarken niye Malatya?
    0
    0
    Yanıtla
  • Dincer (4 yıl önce)
    Ne kadar sacma bir tartisma gitsinler arastirsinlar varsin kaynagi igdir olsun nolacak.. onemli olan uretim ve tadı... Bu kisir tartismalar bitmek bilmez memleketimde
    0
    0
    Yanıtla
  • Harun (4 yıl önce)
    Adamın biri o bölgede gezerken Malatya dan aldığı kaysıyı demiş sonrada bu topraklara DEĞER katayım amacıyla çekirdeği gömmüş toprağa... DOĞAYI SEVEN ATALARIMIZI MİNNETLE ANIYORUZ...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)
    İgdir kayisisi erik tadinda arkadaslar hic kafanizi bozmayin...
    0
    0
    Yanıtla
  • AHMET (4 yıl önce)
    Zamanında Ağrı Dağı'na salça olan Iğdır kenti şimdi de Malatyamızın kayısını sahiplenmeye çalışıyor.Dolayısıyla,malatyahaber portalında bu haberi vermek bile hem haberi yapana zahmet hem de okuyana zaman kaybıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Faik (4 yıl önce)
    Çok komik bir haber..Her meyva ve sebzenin bir gen merkezi var.Çin den dünyaya yayılan kaysı ideal ortamına Malatyada kavuşmuştur.Dünyanın en iyi kayısısı Malatyada yetişmektedir.Iğdırlı ve mut lu kardeşlerimiz,siz kayısıları pazarlarda niçin? Malatya kayısısı olarak satılır.Hiç düşünmezmisiniz?Şimdi merakla bekliyoruz bu kayısı fosili oraya ne zaman ve kimler tarafından bırakılmış.Kaç yıllık bir fosilmiş?merak ediyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bozdepeli (4 yıl önce)
    O fosilin hoşafınıda yapsaniz bişe değişmez mişmiş kent malatya
    0
    0
    Yanıtla
  • alican (4 yıl önce)
    Iğdır kayısısı malatya kayısısıyla kıyaslanamaz.Ot misali adı var tadı yok..Aroması hiç yok..Iğdırda 18 ay kaldım,aralık ve tuzlucada kayısı çok lakin malatya kayısısnın yanında çok çok değersiz kalır..
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz (4 yıl önce)
    Sen yıllardır festivali iptal et kayısının tanıtımı için hiçbir çaba harcama sonra elin oğlu çıkar böyle sahiplenir senin malını
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan balcı (4 yıl önce)
    fosil ama ellerde geziyor bildigimiz çir bu
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan balcı (4 yıl önce)
    bu nasıl fosildir elden ele geziyor :) benim bildiğim fosillerin özel koruma şartları ve kutuları olur.Kendilerini
    0
    0
    Yanıtla
  • Metin (4 yıl önce)
    Malatya spor süper lig e çıktı yarın derler bizim sayemizde çıktılar kaysı bizim kardeş...3. Dedem guruttuğu kaysı hala bizim evde 2.murat döneminden e o zaman tescil belgesini biz hak ediyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (4 yıl önce)
    Biraz daha zorlasalar çekirdek kırma makinesinin de fosilini bulacaklar...VeSSelam...
    0
    0
    Yanıtla
  • Helal olsun hemşerim. İyi konuştun:)
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya sever (4 yıl önce)
    arkadaki trafik zabıta bu işin ciddiyetini belirliyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Kara (4 yıl önce)
    adam var adam var kaysi var kaysi var ihdirin kaysisi yenmioki
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Iğdır değil, dünyanın neresine giderseniz gidin, Malatya kaysısının aromasını bulamazsınız. Bu bir yarış değildir, gerçektir. Gereksiz bir tartışma.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent (4 yıl önce)
    Kayısının anavatanı Anadolu değil, Çin,orta asya ve yakın doğudur.Iğdırlı şark kurnazları,akıllarınca iş becermeye çalışmışlar.Kayısı Malatya da aradığı hava,su ve mikroklimaya kavuşarak mükemmel lezzetini ortaya çıkrmıştır.Zaten MALATYA KAYISISI coğrafi işaretli bir üründür.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet ergen (4 yıl önce)
    Yakinda sallama makinasinin fosilinide bulursunuz siz eşeleyin hele...
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet bey yapmayın böyle :):):):)
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Ergen Bey yorumunuzu çok beğendim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Muhteşem bir yorum:)
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI ROJDA (4 yıl önce)
    Fosilini de bulsanız, festivalini de yapsanız kayısının vatanı Malatyadır.Iğdır kayısısı tatsız tuzsuz erik gibi bir meyve boşuna kendinizi parçalamayın.???
    0
    0
    Yanıtla
  • Elindeki fosile festival yapan Malatya kayısısı kalitesinde kayısısı olan ne yapar çok manidar...
    0
    0
    Yanıtla
  • ATTİLA (4 yıl önce)
    malatya anavatandır gerisi hikaye
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet can (4 yıl önce)
    Kayısının ana vatani da BAŞKENTIDE MALATYAAA
    0
    0
    Yanıtla