SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısının Kitabını Yazdı

A- A+ PAYLAŞ
 
İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Doç.Dr. Bayram Murat Asma'nın kısa bir süre önce yayınladığı "Her Yönüyle KAYISI" adlı kitap, bu konudaki en önemli ve kapsamlı yayınlardan biri olarak değerlendiriliyor.
 
366 sayfalık kitap, cildi ve kuşe kağıda lüks ofset olarak Ankara'da basıldı. Doç.Dr. Asma; Kayısının Orjiini Tarihçesi ve Kayısı Türleri, Kayısı Üretimi ve Ticareti, Kayısının Besin Değeri ve Sorunları, Kayısı Çeşitleri, Morfoloji Fizyoloji ve Ekolojik İstekler, Kayısının Çoğaltılması, Bahçe Tesisi, Sulama Budama ve Gübreleme, Hastalık ve Zararlılar,Meyve Hasadı ve Kurutma, Kayısı Ağaçlarında Soğuk Zararı, Kayısı Islahı ve Kayısı İçin Tanımlanmış UPOV Kriterleri başlıkları altındaki 13 bölümden oluşan kitabının ön sözünde şöyle dedi:
 
"Kendine özgü tat ve aroması, sarı-turuncu güzel rengi ve kadifemsi meyve etiyle her yaştan tüketicisi olan bir meyvedir kayısı. Ülkemizin geleneksel meyveleri arasında yer alan kayısının yaşı, kurusu, reçeli, pestili, nektarı, pekmezi ve tatlısı başta olmak üzere birçok tüketim şekli bulunmaktadır. Günümüzde dünyanın birçok yerinde, yaklaşık altmış ülkede tarımı yapılmakla birliktey, kayısı en çok Anadolu'yu sevmiş ve en yüksek kaliteye ülkemizde ulaşmıştır.
 
Dünyanın en kaliteli kayısılarının yetiştirildiği ülkemiz, aynı zamanda dünya yaş ve kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Değişimin çok hızlı yaşandığı günümüzde, hiç kuşkusuz tarımsal üretimde kullanılan bilgi ve yöntemler de zamanla farklılaşmakta veya değişime uğramaktadır. Kayısıda verim ve kalitenin yükseltilmesi, tarımda ileri gitmiş ülkelerle rekabet edilebilmesi için modern meyvecilik tekniklerinin zamanında ve doğru bir şekilde üreticiye ulaştırılması önem taşımaktadır.
 
Kayısı konusunda çalıştığım sürede edindiğim bilgi ve tecrübelerimi kayısıya ilgi duyanlara ulaştırılmak için çaba gösterdiğimi gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Kayısı üreticileri ve teknik personelden gelen soruları dikkate alarak ve kayısı konusunda yapılan en son çalışmaları inceleyerek elde edilen bilgiler bu kitapta biraraya toplanmıştır. Tarafımdan yayınlanan diğer kitapların önsözlerinde de belirttiğim gibi bu eser de her türlü eleştiriye açıktır. Bu kitapta tespit edilecek eksik ve hataların tarafıma iletilmesi beni mutlu edecek ve yapılacak eleştiriler kitaba katkı olarak değerlendirilecektir.
 
Kitabın kayısı üreticilerine, teknik personele ve kayısıya ilgi duyan herkese faydalı olması en büyük dileğimdir."
 
Kitabın; İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü 44280 Malatya, Tel: 0 422 377 37 78, e-mail:bmasma@gmail.com adresleriyle iletişim kurularak istenebileceği belirtildi.
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız