SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kayısının Vatanında Üretilmiyor!'

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:03:10
'Kayısının Vatanında Üretilmiyor!'
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, acı kayısı çekirdeğinde kanser hastalarına yönelik ilaç üretimi için Sağlık Bakanlığının izin vermesi gerektiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Önal, bakanlıktan izin vermesini bekledikleri ilacın vatandaşlar tarafından internet üzerinden yurt dışından sipariş edildiğine işaret etti. 

İnönü Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, acı kayısı çekirdeğinden kanser hastalarına yönelik ilacın üretimi için çalışmalarını tamamladığını belirterek, Sağlık Bakanlığı’nın üretim için izin vermesini istediklerini kaydetti.

“HER YERDE ÜRETİMİ VAR, KAYISININ ANA VATANINDA ÜRETİLMİYOR”

Acı kayısı çekirdeğinden kanser ilacı üretimi için bazı yatırımcılarla birlikte girişimlerde bulunduğunu, ancak Sağlık Bakanlığının vermesi gereken izin konusuna takıldıklarını ifade ederen İnönü Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, “Sağlık Bakanlığındaki yönetmenlikleri aşamadık. Ancak, Türkiye’de yüzlerce kişi, bizim Malatya’da üretmek istediğimiz ilacı internet üzerinden ABD’den satın alarak getirtiyor. Acı kayısı çekirdeğinden üretilmiş, Vitamin B17 olarak bilinen yada Amigdalin dediğimiz madde. İnsanlar bunu internet üzerinden satın alıp kullanıyor. Gönül istiyor ki, ülkemizde, Malatya’da üretilen acı kayısı çekirdeklerinde Amigdalin elde edilsin ve ülkemize gelir sağlansın. Bu ürün müthiş ekonomik değeri olan bir ürün. Bu ilacı Çin ve ABD’den internet üzerinden satın alıp kullanan insan sayısı hızla artıyor. Çin’de tıpta bitkisel destekli madde olarak kullanılıyor. Amigdalin, oransal olarak yüzde 6 olarak en fazla acı kayısı çekirdeğinde var. Amigdalinin bilimsel olarak kanseri önlediği biliniyor. Bilimsel çalışmalarla bu ispatlanmış durumda. Amerikalılarda kullanıyor, Çin bu konuda müthiş bir atak yaptı. Yüzlerce fabrikada bunun üretimi yapılıyor ve dünyaya pazarlanıyor. Meksika yaptı, Amerika üzerinden dünyaya pazarlıyor, Fransa üretime başladı. Kayısının ana vatanı olan bir ilde, ülkede bu ürünün biran önce ekonomiye kazandırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“TÜM KANSER TÜRLERİNDE KULLANILAN BİR İLAÇ”

Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal şunları söyledi, “Sağlık Bakanlığına bu konuda takıldığımız için bir adım ileri gidemedik. Sağlık Bakanlığı bu tür ürünlerin tıpta destek ilaç olarak yasal izin vermesi gerekiyor ki, bunun üretimi yapılarak insanlar kullansınlar. Acil olarak bu işin bakanlık tarafından aşılması gerekiyor. Müsaade verildiğinde bu ürün ekonomiye de kazandırılmış olacak. Türkiye’de istenilse hemen üretime başlanılır. Ben 10 gramlık acı kayısı çekirdeğinden üretilmiş Amigdalin ilacını 100 TL vererek getirttim. Bu ilacın internet üzerinden alışı serbest. Bilimsel temele dayalı olduğu için bunu Amerikalısı da kullanıyor, Avrupalısı da kullanıyor. Türkiye’de üretimi için Sağlık Bakanlığının yönetmenliğinin değiştirilmesi gerekiyor. İsteğimiz bu ürünün Türkiye’de, Malatya’da üretiminin önünün açılması. Bilimsel çalışmalarda bunun kullanılmadığı kanser türü yok. Bildiğimiz tüm kanser türlerinde yardımcı ilaç türü olarak kullanılıyor”.

“TÜRKİYE ENDÜSTRİYEL ÜRÜN ÜRETMEK ZORUNDA”

İnönü Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, “2023, 2071 hedeflerine baktığımızda ekonomik olarak üst liglere çıkmanın yolu, endüstriyel olarak bu tür ürünlerin üretimidir. Yani, kimya endüstrisinin, ilaç endüstrisinin ham maddesini üretmeyen insanların dünyada üst lige çıkması zaten mümkün değil. Amigdalin gibi üretimler bunların mihenk taşlarıdır. Çünkü ekonomik değeri olan yüksek bir ürün” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız