SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısıya Alternatif Ceviz

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:28:44
Kayısıya Alternatif Ceviz
A- A+ PAYLAŞ

Darende ilçesindeki pek çok çiftçi, alternatif ürün olarak cevize yöneldi. 

İlçede yetiştiricilerin ceviz hasadını tamamlanmasının ardından piyasada satışa sunulan cevizlerin kilosu 7 ile 15 lira arasında alıcı buluyor. Darende pazarında cevizlerini satan Yahya Kayacı, üretici olmasının yanı sıra fidanını da sattığı ürüne ciddi oranda yöneliş olduğunu belirtti. 

Vatandaşların kayısıya alternatif olarak cevize yöneldiğini dile getiren Kayacı, 10 yılda 170 bin ceviz fidanı sattığını kaydetti. Her yıl kendi bahçelerindeki ceviz ağacı sayısını artırdığını ifade eden Kayacı, ''300 kayısı ağacım vardı. Soğuk vurması, az ürün çıkması, para etmemesi, işçiliğinin zorluğu gibi nedenlerle tamamını keserek yerine ceviz diktim. Benim gibi çok sayıda üretici kayısıya alternatif ürün yetiştiriyor'' dedi. 

Çok fazla işçilik ve bakım gerektirmeyen ve maliyeti daha düşük olan cevizin kalitelisinin çevrede tanındıktan sonra rahat alıcı bulduğunu belirten Kayacı, ''Yöremize has ceviz çok çeşitlidir. İnce kabuklu, içi dolu, yağ oranı yüksek ve dolayısıyla kalorisi fazla olan ürün büyük rağbet görüyor. Zamanında ilaçlandığında, kararma ve hastalıklar olmuyor. Kaliteli ceviz kiloya 80 civarında düşer. Büyüklüğüne göre bu durum değişebilir'' diye konuştu. 

Bir başka ceviz üreticisi Mehmet Karakelle de ''Kayısıdan fayda bulamayınca çareyi cevizde arıyoruz. Alternatif ürünlerle aile bütçemize katkı sağlıyoruz. Sadece kayısı yetmiyor, zaten para da etmiyor. Ceviz memnun ediyor, alıcı bulmakta zorlanmıyoruz. Vatandaşlar pazarda ürünü görüp karar veriyor'' dedi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız