SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kayısıya Alternatif; Erik'

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:50:59
'Kayısıya Alternatif; Erik'
A- A+ PAYLAŞ

“Erik Yetiştiriciliğinde Farklı Dikim Mesafeleri ve Terbiye Sistemlerinin Verim ve Kalite Kriterlerine Etkileri” isimli projeden olumlu sonuçlar alındığı bildirildi. 

Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanı Erdoğan Çöçen, Japon grubu eriklerin Malatya’ya iyi adapte olduklarını ve bu yıl 29-30-31 Mart tarihlerinde meydana gelen zirai don afetinden kayısı kadar etkilenmediklerini belirtti.

Çöçen, TAGEM tarafından bütçelendirilen “Erik Yetiştiriciliğinde Farklı Dikim Mesafeleri ve Terbiye Sistemlerinin Verim ve Kalite Kriterlerine Etkileri” isimli projeden olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi. Proje kapsamında 2011 yılında Battalgazi Kampüsünde 5 dekarlık alanda Japon grubu eriklerden Angeleno, Black Diamond ve tozlayıcı olarakta Santaroza çeşidinin yer aldığı bahçe tesis ettiklerini, proje ile amaçlarının birim alandan daha yüksek verim alınması için uygun dikim aralığı ve terbiye sisteminin belirlenmesi olduğunu belirtti.

Erdoğan Çöçen, “Bahçeden üçüncü yaşı olan 2013 yılında ağaç başında ortalama 8-10 kg düzeyinde meyve aldık. Bu yıl ise ilkbaharda yaşanan kuvvetli zirai don nedeniyle Angeleno ve Santaroza çeşidinde don zararı oluştuğu için ağaç başına 2-3 kg dolayında verim alırken, Black Diamond çeşidi dondan zarar görmedi ve henüz 4 yaşında olmasına rağmen ağaç başına yaklaşık 10-12 kg dolayında verim aldık. Bu durum kayısıdan yaklaşık 10-15 gün daha geç çiçeklenen Japon grubu eriklerin çok ekstrem yıllar dışında Malatya ekolojisinde kayısı kadar don zararı görmeyeceklerini ve başarı ile yetiştirilebileceğini gösteriyor. Japon grubu erikler sofralık olup, pazar değeri olan ve üreticisine kazandıran çeşitlerdir” dedi.

Ülkemizin yıllık yaklaşık 300 bin ton erik üretimiyle dünyada 5. sırada olduğunu, ancak birim alandan alınan verim itibariyle 12. sırada yer aldığını belirten Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Abdullah Erdoğan, bunun başlıca nedenlerinin yoğun üretim yapılmaması ve ideal bir dikim sıklığının belirlenmemesi olduğunu aktardı. 

Doğu Anadolu Bölgesinin en önemli meyvecilik yapılan ili olan Malatya’da başta kayısı olmak üzere bölgede yetişebilen tüm ılıman iklim meyve türlerinde çeşitli araştırma faaliyetleri yürüttüklerini belirten Abdullah Erdoğan, “Özellikle bu yıl meydana gelen zirai don zararı da dikkate alındığında, don riski yüksek bölgelerde kayısıya alternatif ürün olarak diğer meyve türlerine yönelmek gerekiyor. Yürüttüğümüz erik yetiştiriciliğinin geliştirilmesi projelerinden çok olumlu sonuçlar elde ettik. İlimizde kayısının dondan sıkça zararlandığı bölgelerde alternatif olarak erik yetiştirilebilir” ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız