SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kayısıya Alternatif Olmaz!..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, kayısıya alternatif ürün aranacağına, bu meyvenin daha fazla ihraç edilmesi için gerekenlerin yapılmasını istedi.

Kayısının yanında alternatif ürün yetiştirme çalışmalarını eleştiren Ziraat Odası Başkanı Polatbaş, “Kayısıya alternatif ürün olmaz. Kayısının yanında ancak haşhaş ikinci bir alternatif olarak ekilebilir. Bunun dışında alternatif ürün olacağını sanmıyorum. Malatya'da pancar ekimine kota getirdiler. Çiftçilerimiz artık pancar ekimi yapmıyor. Oysa pancar ilimizde yetişebilen bir ürün. Bu ürünler varken, başka ürünler aramak çok doğru değil. Alternatif ürün arayacağımıza önce kayısıyı ve pancarı bir yerlere getirelim. Kimse unutmasın ki Malatya'nın ekonomisi kayısıdan geçer" şeklinde konuştu.

İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan "Malatya Kayısısının Antioksidan Değeri" konulu araştırmaya da temas eden Polatbaş, daha sonra şunları belirtti:

"Kayısının yararlarını araştırmak amacıyla yapılan araştırma sonucunda İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Reşat Apak, 'Kuru kayısıda gün kurusunun ön plana çıkarılması gerekiyor. İhracatların büyük bir kısmını bize göre gün kurusunun oluşturması gerekiyor 'diyor. Bu açıklamalar sadece lafta kalıyor. Bizim çiftçimiz gün kurusuna zaten hazır. Ancak alt yapı yok. Gün kurusu faydalıdır diyorlar. Biz zaten biliyoruz. Gün kurusu beklemeye gelmez. Bizde gün kurusunu ihracatta ön plana çıkarmak istiyoruz. Gün kurusunun 2 ay içerisinde pazar bulması gerekiyor. Pazar bulamadığı taktirde çöpe gider. Kayısı dünya'ya mal olmuş. Bunun için kayısı sağlığa faydalıdır demenin bir manası yok. Bunu herkes biliyor zaten."

Kayısının hak ettiği yerde olmadığını vurgulayan Polatbaş, "Fiyatlar günden güne düşüyor. Sanki birileri kayısının fiyatını düşürmek için uğraşıyor. Çiftçilerimize binlerce YTL'lik ceza kesiliyor. Bazı çiftçilerimize kükürdü biraz fazla kullandığı için para cezası kesilmiş. Bunlar çözüm değil. Yıllarca kayısı çiftçimizin elinde kaldı. Kimse çözüm bulmadı. Biz kayısının sorunlarını Başbakanımıza ilettik. Eğer bu hükümette kayısıya hak ettiği değeri vermezse, hesabını soracağız. Malatya kayısısı hak ettiği yere gelene kadar takipçisi olacağız. Herkes bilmelidir ki Malatya kayısısı dünyaya mal olmuştur. Kayısının araştırmaya değil, desteğe ihtiyacı var. Bu meyve daha fazla ihraç edilmesi için gerekenler yapılmalıdır" şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız