SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kayısıya Alternatif Üzerinde Ciddi Çalışma Yürütüyoruz"

0
Güncellendi - 2018-03-27 02:22:01
A- A+ PAYLAŞ

2018 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Kayısı Araştırma Enstitüsünün ortaklaşa düzenlediği “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor’’ projesi kapsamında gönüllü 25 kadın çiftçiye katılım belgeleri verildi.

Vali Ali Kaban, Gıda Tarım ve hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanan Kadın Çiftçiler Tarımsal yeniliklerle buluşuyor projesi çerçevesinde, 2018 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Kayısı Araştırma Enstitüsünün ortaklaşa düzenlediği Kapya yetiştiriciliği projesinin eğitim programına katıldı.

Doğanşehir ilçesinde düzenlenen programa Vali Ali Kaban, İlçe Kaymakam Vekili Muhammet Şükrü Pekpak, İlçe Belediye Başkanı Vahap Küçük, Enstitü Müdürü Abdullah Erdoğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tahir Macit, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Altuntaş, protokol ve kadın çiftçiler katıldı.

Kapya biber yetiştiriciliği konusunda gönüllü 25 kadın çiftçinin katılım sağladığı eğitim, konu uzmanı İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Altuntaş tarafından verildi.

Vali Kaban yaptığı konuşmada, “Bizim Anadolu geleneğinde ve Türklerin eski geleneklerinde kadının çok büyük ehemmiyet taşıdığı bir dönem varmış. O dönemde kadın bütün sistemin merkezinde yer alırdı. Bunu Ümit Hassan’ın eski ‘Türk Toplumu Üzerine İncelemeler’ kitabına bakarsanız görürsünüz. Ona Anahan’lık dönemi diyor. Aslında bu kadar merkezde olmaya gerek var mı. Mevcut durum içerisinde hanımefendiler hayatın içerisinde bir yerlerde görev alabilirler mi, evet bu artık günümüzde kaçınılmaz gibi gözüküyor. Bir anlamda 21. yüzyıl artık kadının çağıdır. İşte burada bir taraftan da vilayetimizin hem bir avantajı hem de bir çıkmazı var. Diyoruz ki bizim dünyayı belirlediğiniz kayısımız var. Hakikatten kuru kayısı da çok yüksek oranlarda dünya tüketimini belirleyebiliyoruz. Bu aynı zamanda bir çıkmazı barındırıyor. Ürün çeşitlemesine gitmediğiniz sürece o üründe yaşanacak bir kriz bütün sistemi vurur. Kuralı budur. Onun için şu anda ilimiz çapında da kayısının alternatifi olabilecek sektörler üzerinde çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bu kayısıyı bitirelim anlamına gelmiyor. Kayısı yine devam eder, hatta çok daha iyi yönetilirse bize çok daha büyük gelirler getirir, bu tip saygınlık ürünlerinin bir özelliğidir” diye konuştu.

Program sonunda kadın çiftçilerin eğitim ile ilgili duygu ve düşüncelerini dinleyerek, bir süre sohbet eden Vali Ali Kaban eğitime katılan kadın çiftçilere eğitim sonu katılım belgelerini verdi.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Nizamettin Opanoğlu (6 yıl önce)
    1990-1995 yılları arasında Kale'nin ilk İlçe tarım müdürü olarak Sayın Valimin bu gün değindiği konu ile ilgili bir çalışma yapmış ve Kayısıya alternatif ürün projelerine ihtiyaç olduğunu düşünmüş,ancak belirli bir süre sonra Kayısının alternatifinin yine kayısı olduğuna dair görüşler paylaşmıştım.Ancak bu gün geldiğimiz noktada Kayısıya alternatif ürün projelerine şiddetle ihtiyaç var.Nedeni ise değişen iklim koşulları ve dünyayı haliyle Malatya kayısısını da hızla etkileyen KÜRESEL ISINMA.Bu konuyu göz ardı edemeyiz.Gezin Malatya ovasını,hergün yeni problemler,ağaçlarda ciddi kurumalar,dal yanıkları,don ve dolu zararları,tomurcuk ve çiçeklenmede ciddi azalmalar,ve bunlara ilave edeceğimiz onca diğer faktör. Tabi ki bütün bunlar Kayısı tarımını bırakalım anlamı çıkmamalı.Kayısıyı daha yüksek (1250)rakımın üzerinde olan yüksek yerlerde yetiştirmeliyiz.Zira sert çekirdekli meyvelerin dinlenme döneminde soğuklama ihtiyacını göz ardı etmeyelim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (6 yıl önce)
    Üretimde, ihracatta 50 yıldan beri birinci sırada olduğumuz kayısıya alternatif aramak. Sözcüklerin yetersiz kaldığı bir durum. Kuru kayısı, kuru üzüm ve fındık Türkiye'nin üretimde ve ihracatta bir numara olduğu ürünler. Neden Manisa kuru üzüme, Ordu fındığa alternatif aramıyor da Malatya arıyor???
    0
    0
    Yanıtla
  • Serhat (6 yıl önce)
    Dünyanın en güzel en kaliteli ürününe sahip olacaksın bunu zarar görmeden nasıl üretir nasıl pazarlarızı düşünmeyeceksiniz. Sonra alternatif ürün arayacaksınız. Beyler herhalde dünyada kayısının en iyi yetiştiği başka bir yer olmadığını hala anlamıyorsunuz. Yav bu kayısı bizim için Allah ın bir lütfu siz bırakın alternatif ürünğ bu ürünü soğuğa dayanıklı veya satışı ve pazarlaması daha üst bir sistem nasıl getiririz onu düşünün.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tolga (6 yıl önce)
    He he
    0
    0
    Yanıtla
  • erkan (6 yıl önce)
    Nasıl bir okuma özürlüsünüz .Haberde vali bey kayısıyı bitirelimmi diyor.Alternatif ürünlerde olsun kayısının sıkıntılı olduğu senelerde şehre farklı ürünlerdende para girdisi olsun diyor .
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (6 yıl önce)
    malatya nın yerel sorunlarını özellikle kayısı konusunu atanmışlara havale etmek ,valilerin hemen bu işe el atmalarını yadırgıyorum.bu işlere bakacak tek siyasiler vekillerdir.kayısı borsası ,ihracatçı ve üreticidir.malatya yı malatya yapan kayısıdır.diğer tüm tarım ürünleri her yerde yetişiyor.kayısı kurutmalık malatya dışında yetişmez.geçmişte bir vali kerpiç evler yapmıştı ,halen ne işe yarar anlaşılmaz.şehrin en güzel yerindeler...
    0
    0
    Yanıtla
  • ALPER (6 yıl önce)
    artık bu iş kötüye gidiyor. koca koca devlet adamları çıkıp kayısıya alternatif arıyoruz diyorlar. söyledikleri sözde lafın arkasını önünü düşünmüyorlar. hadi vali yabancı bilmiyor kayısının kıymetini. malatya kayısısının önemini anlayamıyor. diğer kayısılarla bir tutuyor. peki bu seçilmişler de mi bilmiyor. niye kimse farkında değil kayısının. allahın bir ödülü bu kayısı malatya'ya.kayısının düştüğü hale bak. birisi artık valiye söylesin buranın malatya olduğunu. gerçi oda başkanları seçim derdinde. milletvekilleri kendi derdinde. bakandan ümitliyiz ama.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (6 yıl önce)
    Malatya da çok ciddi sulama suyu sorunları olan, sehrin icinde kalan Orduzu gibi bölgeleri hala tarim arazisi olarak kabul ederek mi yeni urun planlaması yapıyorlar merak ettim...
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (6 yıl önce)
    kayısıyla ne alıp veremediğiniz var ,elin amerikalısı avrupalısı kendi ürününü dünta tanıtmak için teşvik verir bunlar nasıl kayısıyı bitiririz onu hesaplıyorlar??
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı44 (6 yıl önce)
    Maaşallah! Kayısıyı halletiniz ya da kayısıyı yok etmek istiyorsunuz ki alternatif arıyorsunuz. Böyle başarı görülmedi dünya tarihinde. Hadi bakalım. Kim tutar sizi!
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemal (6 yıl önce)
    Kayısıya alternatif ürün bulmak demek Malatya'ya ihanet etmek demektir. Kayısı dışında 2. hatta 3. Ürün yetiştirmek için caba sarf edelim kayısı yetiştiriciliği buna engel değildir Malatya için Allah'ın bir lütfu olan kayısı yok etmeyin onu sahiplenip yaşatalım
    0
    0
    Yanıtla