SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısıya Bir Darbe de ''Başfiyat''tan mı?..

A- A+ PAYLAŞ

Rekolte fazlalığı nedeniyle aşırı fiyat düşüklüğü yaşanan kayısıda, tüm umutlar Kayısıbirlik Genel Müdürünün, 22 Ağustos Pazartesi günü açıklayacaklarını belirttiği "başfiyat"a bağlanmışken, olağan dışı gelişmeler yaşanmaya başladı. Birlik yöneticileri, bu kez "başfiyat" olmayacağını, Yeniden Yapılandırma Kurulu'nun farklı bir alım yöntemi önerdiğini belirtiyorlar. Fındığa geçen hafta başfiyat verilirken, kayısı için bu yöntemin uygun görülmemesi, kayısıya yeni bir darbe olarak değerlendiriliyor.

GENEL MÜDÜR "PAZARTESİ AÇIKLAYACAĞIZ.."DEMİŞTİ..
Rekolte yüksekliği nedeniyle yaş ve kuru üründe aşırı fiyat düşüşünün yaşandığı kayısıda, Kayısıbirlik'in ne zaman ve hangi fiyatla girip "istikrar"ı sağlayacağı yolunda tartışmaların yoğunlaştığı bir dönemde, Kayısıbirlik Genel Müdürü Serhan Bayhan, geçtiğimiz hafta TV Malatya'da, başfiyatı 22 Ağustos Pazartesi günü açıklayacaklarını bildirmişti.

KAYISIYA YENİ DARBE Mİ?
Malatya'da, Kayısıbirlik'in başfiyat açıklaması merakla beklenirken, kayısı üreticisini sarsacak ve kafasını karıştıracak yeni bir alım yönteminin devreye sokulduğu öğrenildi.

Kayısıbirlik yöneticileri; Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Yeniden Yapılandırma Kurulu'nun, kayısıda başfiyatın uygun görülmediği, bunun yerine "avans-fark" olarak adı konan yeni bir yöntemin alımlarda uygulanacağının kendilerine söylendiğini, bu yönteme göre alınan ürünün fiyatının yüzde 20'sinin peşin, geri kalanının 3 ay vade ile ödenmesi, 3 aylık sürede oluşacak farkın da yine alınan ürünün fiyatına eklenmesi şeklinde bir uygulamanın bildirildiğini, bu fiyatın da 23 Ağustos Salı günü belirlenebileceğini ifade ettiler.

Bir hafta önce, fındığa tarihinin en yüksek başfiyatı açıklanırken, Malatya'da üreticinin "kan ağladığı ve tüm umutlarını Kayısıbirlik alımları ve başfiyatı"na bağladığı bir dönemde, devreye sokulmak istenen "avans-fark" yönteminin ne olduğu, fiyatın neye göre belirleneceği vs. gibi konular yeniden kafaları karıştırdı.

FOTOĞRAF: Bu fotoğrafı Temmuz ayında da kullanmıştık. Aşırı verim sonucu "orta yerinden" kırılan ve "yıldırım çarpmış" gibi olan meyva dolu bir kayısı ağacının görüntüsü bu. Görüş Gazetesi Muhabiri Selahattin Gökatalay çekmişti. O zaman, "Kayısıda durum bu tam da bu ağaç gibi" diye başlık koyarak, kayısının, kayısıcının içerisinde bulunduğu "felaket" halini yansıtmaya çalışmıştık. Son gelişmeler de, bu fotoğrafın güncelliğini bir kez daha ortaya koydu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız