SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kayısıya Bir Darbe de Bu Uygulama'

A- A+ PAYLAŞ

Kayısıda yüksek kükürt bulunduğu iddiasıyla Tarım İl Müdürlüğü tarafından yüksek rakamlarda para cezası kesilen ihracatçılar ve kayısı satıcıları, uygulamanın dünyada sadece Türkiye yapıldığını ileri sürdü.

Bir grup kayısı ihracatçısı Malatya Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenleyerek, yaşadıkları sorunları anlattı. Grup adına konuşan kayısı ihracatçısı işadamı Vahap Saygın, işyerlerindeki raflarda bulunan kayısılarda 2000 ppm'in üzerinde kükürt bulunduğu iddiasıyla kendilerine Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan her kontrol sonucunda 6 bin 100 YTL tutarında ceza kesildiğini belirtti.

Kayısının yüzde 75'inin kükürtü yüksek oranda ihraç edildiğini belirten Saygın, "Kayısı ihraç ettiğimiz ülkelerde kükürt ile ilgili bir sıkıntı yaşamıyoruz. Ancak kendi ülkemizde büyük sorunlarla karşı karşıyayız. Kayısımızı kendi ülkemizde satamıyoruz. Firmalara 100'den fazla ceza uygulandı. 500 gram paket için 6 bin 100 YTL ceza uygulaması yapıldı" dedi.

Kükürt ölçümünde de büyük sıkıntı yaşadıklarını anlatan Saygın, "Bir numune için 3 ayrı laboratuarda 3 ayrı sonuç veriliyor. Biz hangisine inanalım. Ankara ve İstanbul'daki laboratuar sonuçları bir birini tutmuyor. Yapılan uygulama ile iç piyasada kayısı satışımız engelleniyor. İç piyasa tüketimi her geçen gün azalıyor. Herkesten yardım bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

SORUN NASIL BAŞLADI?..
Kükürtleme, kayısının kurutulması sürecinde, daha uzun süreli dayanıklılık amacıyla yapılıyor. Ortalama kükürt miktarı 3000- 3500 ppm civarında olan Malatya kayısısında kükürt oranının Türk Gıda Kodeksi'nde ne ölçüde yeralacağına ilişkin olarak 1997 yılında Malatya Ticaret Borsası'na gönderilen bir yazıya, Malatya'da dönemin borsa yönetimince 2000 ppm olarak yanıt verildiği, bu durumun kayıtlara geçtiği, ancak geçtiğimiz yıla kadar denetim yapılmadığı öğrenildi. Geçtiğimiz yıl AB'nin, gıda kodeksine uygun olmayan dışında ürün almayacağını bildirmesi üzerine, 1997'de konulan sınırla ilgili denetimlere başlandı ve Malatya Valiliği de bu konuda, üreticilerin tüm karşı çıkmalarına karşın taviz vermeyerek denetimi sürdürdü. 2000 ppm'nin üzerinde kükürt oranına sahip en küçük numune için bile ceza kesildiğini öne süren üreticiler, bu durumun Malatya kayısısını "tezgah altına" soktuğunu ve son yıllarda büyük darbe yiyen Malatya kayısıcılığı için yeni bir darbe olduğunu iddia ettiler. Bu arada, kükürt oranının sınırının 2500 ppm yapılması yolundaki talepler de karşılıksız kalırken, 2000 ppm'ye göre kayısıyı kükürtlemek isteyen bazı üreticilerin, ürünlerin 15-20 gün içerisinde çürüdüğü yolundaki şikayetlerde bulundukları belirtiliyor. Malatya'da bu konunun ele alınacağı geniş çaplı bir toplantı yapılması ve soruna çözüm aranması gerektiği ifade ediliyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız