SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısıya Ceviz ve Badem Alternatifi

0
Güncellendi - 2016-09-30 01:40:55
Kayısıya Ceviz ve Badem Alternatifi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Darende ilçesinde kayısıya alternatif ürün yetiştiren çiftçi, badem ve ceviz hasadına başladı.

İlçeye bağlı Hacılar Mahallesi'nde çiftçilik yapan Müslüm Kaçaman, otuz dönüm araziye 7 yıl önce diktiği 400 badem, 150 ceviz fidanıyla kayısıya alternatif ticari getirisi yüksek ürün üretiyor.

Bahçesinde hasat yapan Kaçaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ticari değeri yüksek, soğuktan fazla etkilenmeyen, bakımı kayısıya göre çok daha kolay olan ceviz ve bademin bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı olabileceğini söyledi.

Kaçaman, toprak, hava ve su analizlerine bakarak en verimli meyve yetiştiriciliğinin badem ve ceviz olduğunu gördüğünü belirterek, "Çok zayıf yapılı ve verimsiz taşlı topraklarda badem çok rahat bir şekilde gelişerek ürün verebiliyor. Boş tarlayı sürerek diktiğim badem fidanları şimdi gelişti ve ürün vermeye başladı. Verimi arttırmak ve ürünün kaliteli olması için yılda 4-5 kez suluyorum. Bir kere de traktörle bahçeyi sürüyorum. Şu an için 3 tona yakın ürün alıyorum. Her yıl verim katlanarak artıyor. Kilosu 15 ile 30 lira arasında satılıyor. Satma derdim yok. Ürün hasat edilince müşterilerim gelip alıyor. Bu işle gerçekten uğraşmak isteyenlerin mutlaka yapmalarını isterim." ifadelerini kullandı.

İlçede ceviz üretiminin son zamanlarda arttığını belirten Kaçaman, devletin ve belediyelerin badem ve ceviz fidanı dikimine büyük teşvikler verdiğini dile getirdi.

Artan baraj, gölet ve HES'lerin ilçede iklim koşullarını değiştirdiğini anlatan Kaçaman, imkan bulanların mutlaka kayısıya alternatif ceviz ve badem dikmeleri gerektiğini ifade etti.

AAdarendebadem1

darendebadem2

darendebadem

darendeceviz

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız